петък, 24 март 2017 г.

Зайци

...опашати


Тесто: ръжено брашно, мед, сусамов тахан, мармалад от глог, едно яйце, бакпулвер, щипка сол
Глазура: пудра захар + прясно мляко.

сряда, 22 март 2017 г.

ЛУКОВИЧНИК


Вземете различни по големина и вид глави лук. Отстранете основата на всяка една, обелете най-външната люспа и с лъжичка избушете вътрешността, така че да получите заострена "купичка" за пълнене с дебелина един-два слоя лук.
Нарежете остатъците на полумесеци и задушете в тиган с повечко зехтин до карамелизиране. Добавете половин лъжичка сладък червен пипер и залейте с подсолената вода. Прибавете ръжена юфка и плочка натрошено козе сирене, мащерка и риган. Разбъркайте съвсем леко, докато юфката поомекне. Внимавайте с количеството вода спрямо вида и количеството на юфката - тя не трябва да бъде суха, нито пък преварена. Изсипете една част от сместа в тавичка, а с останалата част напълнете главичките, подредете ги в тавата с плънката надолу, намажете ги отвън със зехтин и ги посолете. Боднете между големите луковици и няколко шарени цели белени главички арпаджик.
Запечете "саксията" за 15 минути на 200 градуса.
Извадете и преди да сервирате, в някои от големите луковици боднете стръкчета пресен зелен лук.
Лучник е това, ама повече е луковичник.

петък, 10 март 2017 г.

микроЗАКУСКИ

1. Хрупкав мини хербарий от микро листа - microgreens (люцерна, различни видове репи, броколи, магданоз, индрише, мащерка, жасмин):


*крекери 2,5 х 2 см, топено сирене


2. За най-малкия чеф на фамилията:

книга, която ще се появи в началото на лятото

Вълшебните "Рибка" пак ще вълшебстват.

3. Чеф Хъ пък приготви други едни пъстървови хапки:



сряда, 8 март 2017 г.

Чаени бисквити

Мигар чай с Кралицата ще пием днес:


Основа: обикновени бисквити, глазура от пудра захар  с малко прясно мляко

* синя метличина ** липа+лайка +лавандула ***казанлъшка роза ****сакъзче *****жълт кантарион+риган+бял равнец ******смес+индрише+мента

Херб вариант:


*папрат **жасмин ***индрише ****мащерка

Като по-облагородена основа за инкрустиране на билките може да използвате бял шоколад, бяло сладко, мед и/или масло. 

За празника днес получих от синчеца собственоръчно рисувана картичка:



Изработката, дизайна, както и избора на чая - ройбос и канела, са си лично негова интерпретация.

събота, 4 март 2017 г.

Селска идилия

Гъст аромат на лайка из спалнята. На нощното шкафче: шишенце с клеева тинктура /0% алкохол/, ваза с кокичета, капки за нос с етерични масла. Кесийка с лавандула до възглавницата, чаршафи на билки, памучна пижамка на бръмбари и калинки. Зад тънко перде, през открехнатия прозорец се промъкват слънце и птичи песни на фона на упоритата лаеща кашлица. Върху перваза стои индрише, а в сандъчето до него е набол магданоз. Бъзов сироп в стъклена чаша до горещ липов чай, боров мед, сироп за кашлица с теснолист живовляк, мокри кърпички с аромат на смрадлика. Снимки на реки се редуват на десктопа. В ъгъла, зад стария дървен сандък върху тъканата черга, е подпряна китара. Под жасминовия храст - скрита папрат. Върху гардероба се белее хвърчило. Зелени сополи в хартиена салфетка на слънчогледи.
Разлистваме „Малкият градинар“ на Емили Хюз и преживяме филийки с обещанието, че после ще гладаме Minuscule. Кашля и си тананика…

див лук, стръкчета саликорния, листа и цвят копър, листенца на кълнове синап, мащерка+арпаджик+семчици от чорбаджийски чушки върху пълнозърнести филийки, намазани с извара, зехтин, самардала и риган

четвъртък, 2 март 2017 г.

Пролетна глазура 2017


салати и треви

През 2016, по същото време, най-цветисто почетохме първите стъпки на пролетта, като насадихме едно плодородно парцелче Тирамису със свежи цветя и източна поезия. Да, дърветата тогава вече бяха покрити с цветове, а тревите се скупчваха на локални свежи полянки, из които се открояваше всяко по-ранобудно венчелистче.
Решихме да превърнем предпролетния ритуал в кулинарна традиция...
Заради дългата зима тази година култовата практика към пробуждането на природата се осъществи в далеч по-прозаичното о-з-е-л-е-н-я-в-а-н-е на една солена палачинкова торта. Пълнежът е от всевъзможни сирена, а глазурата - от извара (Olimpus) с пъстър принт от широка гама листенца на салати и треви.



Съвет: За да прилепнат по-плътно листенцата, след като ги подредите върху изварата, използвайте целофан - притиснете го с длани към повърхността и после внимателно го отстранете. А за да останат дълго свежи, не слагайте сол в изварата - така на следващия ден основата ще се е стегнала съвсем, а тревите ще са запазили пъстрите си цветове.



Вариации: Пълнозърнести филийки с извара и цели листенца от пресни зелени подправки и билки, листенца от кълнове и различни по цвят лучени люспички. Или бисвити/сладкиш с глазура от крема сирене и принт от всякакви пролетни цветя - незабравки, латинки, теменужки, полски слез, жълт кантарион, мащерка, невен, жасмин, шипка, сливов/прасковен/ябълков цвят, горска ягода, люляк, копър, глухарче, лайка, бъз, акация, липа, див чесън, див лук, папрат и др.

сряда, 1 март 2017 г.

Мартерешки

 
Баба Марта тичала, с мартерешки ни закичила...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...