вторник, 28 март 2017 г.

Градинарски сет

Една идея как най-градинарски да сервирате прясно изпечен ръжен хляб през този сезон.
Разсъждавайте в разсади за по-плодородно...

индрише, риган, мащерка, салвия, розмарин, магданоз, джоджен, лавандула, розмарин

Разновидност на кулинарната класика "хляб и чубрица": плато от ръжени хапки с пълна гама свежи подправки.
Пролет, дет' се вика, все по-често пасем, дорде ядем...


И благородна плесен от камамбер може да включите сред почвата към лавандуловата версия, за най-фрррренско.

понеделник, 27 март 2017 г.

Тарталета за оцветяване

Книжките за оцветяване за възрастни са доста популярни през последните години.
Предлагам ви вариант тарталета.
Можете да я направите и оцветите сами.
А бихте могли и да изненадате някого, като му сервирате тарталетата в незавършен вид, барабар с цял комплект различни видове сладко, за да си я оцвети сам.

1. Бисквитено, не много сладко тесто замесвате.
Разточвате, обръщате ръбовете навътре и рисувате форми с контур от същото тесто:



2. Докато печете, подготвяте глазура от пудра захар и прясно мляко:



3. Заливате с глазурата, след което внимателно избърсвате и гланцирате ръбчетата:


4. Оставяте настрани, за да изсъхне добре.
Накрая оцветявате или я сервирате за оцветяване с различни сладка - тези тук са: от малини, от киви, рачел, от вишни и мед.
*На същия флексо принцип Хъ Голям си оцветява примамките - първо ги матира с бял спрей и после нанася боите, за да изпъкнат цветовете.


Въпрос на настроение е, дали ще оцветявате отделните елементи на групи от всеки цвят или просто ще си нашарите "стъклопис" от вкусове. Имате избор.

Готвене от типа на медитативните :)

петък, 24 март 2017 г.

Зайци

...опашати


Тесто: ръжено брашно, мед, сусамов тахан, мармалад от глог, едно яйце, бакпулвер, щипка сол
Глазура: пудра захар + прясно мляко.

сряда, 22 март 2017 г.

ЛУКОВИЧНИК


Вземете различни по големина и вид глави лук. Отстранете основата на всяка една, обелете най-външната люспа и с лъжичка избушете вътрешността, така че да получите заострена "купичка" за пълнене с дебелина един-два слоя лук.
Нарежете остатъците на полумесеци и задушете в тиган с повечко зехтин до карамелизиране. Добавете половин лъжичка сладък червен пипер и залейте с подсолената вода. Прибавете ръжена юфка и плочка натрошено козе сирене, мащерка и риган. Разбъркайте съвсем леко, докато юфката поомекне. Внимавайте с количеството вода спрямо вида и количеството на юфката - тя не трябва да бъде суха, нито пък преварена. Изсипете една част от сместа в тавичка, а с останалата част напълнете главичките, подредете ги в тавата с плънката надолу, намажете ги отвън със зехтин и ги посолете. Боднете между големите луковици и няколко шарени цели белени главички арпаджик.
Запечете "саксията" за 15 минути на 200 градуса.
Извадете и преди да сервирате, в някои от големите луковици боднете стръкчета пресен зелен лук.
Лучник е това, ама повече е луковичник.

петък, 10 март 2017 г.

микроЗАКУСКИ

1. Хрупкав мини хербарий от микро листа - microgreens (люцерна, различни видове репи, броколи, магданоз, индрише, мащерка, жасмин):


*крекери 2,5 х 2 см, топено сирене


2. За най-малкия чеф на фамилията:

книга, която ще се появи в началото на лятото

Вълшебните "Рибка" пак ще вълшебстват.

3. Чеф Хъ пък приготви други едни пъстървови хапки:



сряда, 8 март 2017 г.

Чаени бисквити

Мигар чай с Кралицата ще пием днес:


Основа: обикновени бисквити, глазура от пудра захар  с малко прясно мляко

* синя метличина ** липа+лайка +лавандула ***казанлъшка роза ****сакъзче *****жълт кантарион+риган+бял равнец ******смес+индрише+мента

Херб вариант:


*папрат **жасмин ***индрише ****мащерка

Като по-облагородена основа за инкрустиране на билките може да използвате бял шоколад, бяло сладко, мед и/или масло. 

За празника днес получих от синчеца собственоръчно рисувана картичка:



Изработката, дизайна, както и избора на чая - ройбос и канела, са си лично негова интерпретация.

събота, 4 март 2017 г.

Селска идилия

Гъст аромат на лайка из спалнята. На нощното шкафче: шишенце с клеева тинктура /0% алкохол/, ваза с кокичета, капки за нос с етерични масла. Кесийка с лавандула до възглавницата, чаршафи на билки, памучна пижамка на бръмбари и калинки. Зад тънко перде, през открехнатия прозорец се промъкват слънце и птичи песни на фона на упоритата лаеща кашлица. Върху перваза стои индрише, а в сандъчето до него е набол магданоз. Бъзов сироп в стъклена чаша до горещ липов чай, боров мед, сироп за кашлица с теснолист живовляк, мокри кърпички с аромат на смрадлика. Снимки на реки се редуват на десктопа. В ъгъла, зад стария дървен сандък върху тъканата черга, е подпряна китара. Под жасминовия храст - скрита папрат. Върху гардероба се белее хвърчило. Зелени сополи в хартиена салфетка на слънчогледи.
Разлистваме „Малкият градинар“ на Емили Хюз и преживяме филийки с обещанието, че после ще гладаме Minuscule. Кашля и си тананика…

див лук, стръкчета саликорния, листа и цвят копър, листенца на кълнове синап, мащерка+арпаджик+семчици от чорбаджийски чушки върху пълнозърнести филийки, намазани с извара, зехтин, самардала и риган

четвъртък, 2 март 2017 г.

Пролетна глазура 2017


салати и треви

През 2016, по същото време, най-цветисто почетохме първите стъпки на пролетта, като насадихме едно плодородно парцелче Тирамису със свежи цветя и източна поезия. Да, дърветата тогава вече бяха покрити с цветове, а тревите се скупчваха на локални свежи полянки, из които се открояваше всяко по-ранобудно венчелистче.
Решихме да превърнем предпролетния ритуал в кулинарна традиция...
Заради дългата зима тази година култовата практика към пробуждането на природата се осъществи в далеч по-прозаичното о-з-е-л-е-н-я-в-а-н-е на една солена палачинкова торта. Пълнежът е от всевъзможни сирена, а глазурата - от извара (Olimpus) с пъстър принт от широка гама листенца на салати и треви.



Съвет: За да прилепнат по-плътно листенцата, след като ги подредите върху изварата, използвайте целофан - притиснете го с длани към повърхността и после внимателно го отстранете. А за да останат дълго свежи, не слагайте сол в изварата - така на следващия ден основата ще се е стегнала съвсем, а тревите ще са запазили пъстрите си цветове.



Вариации: Пълнозърнести филийки с извара и цели листенца от пресни зелени подправки и билки, листенца от кълнове и различни по цвят лучени люспички. Или бисвити/сладкиш с глазура от крема сирене и принт от всякакви пролетни цветя - незабравки, латинки, теменужки, полски слез, жълт кантарион, мащерка, невен, жасмин, шипка, сливов/прасковен/ябълков цвят, горска ягода, люляк, копър, глухарче, лайка, бъз, акация, липа, див чесън, див лук, папрат и др.

сряда, 1 март 2017 г.

Мартерешки

 
Баба Марта тичала, с мартерешки ни закичила...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...