понеделник, 27 февруари 2017 г.

ПЛОДОВ ФИЛЦ / FRUIT LEATHER


Отдавна се каня да опитам тази техника на бавно печене на натурален мармалад до получаването на плодов филц (известна като fruit leather). Изкушавах се обаче от идеята в "кожата“ да втъкна цветен принт от тънки парченца плодове, а ми се струваше, че това ще крие известни рискове. 


Изглеждашe изключително фино дело, а на практика се оказа детска работа, като наред със свежия вкус изненадваща бе и здравината на изделието - дори фините почти прозрачни ореолчета около плодовете  издържаха на темпераментно размахване на плодовата кожа под носа на любопитните домашни дегустатори.


Продукти: два банана, две кивита, шепа чери домати в различни цветове, шепа ягоди, една ябълка, две лъжици захар, капчици сироп от черен бъз.

Плодовете обелвате и нарязвате, като заделяте по някоя шайба за плодовия принт.
Пюрирате всичко останало в блендера.
Завирате на котлона получения мармалад с две лъжици захар (може и без тях, сами преценете като опитате на вкус) и бъркате, докато се посгъсти и започне да залепва.
Разстилате в тава върху хартия за печене - пюрето трябва да е с дебелина поне половин сантиметър, подреждате отгоре тъничките плодове и капвате тук-там сироп от черен бъз. 
Печете на 70 градуса около 6 часа , в края на които трябва да получите шарена „кожа“, която хем не лепне по повърхността, хем не е прекалено изсъхнала  по края.  След изпичането плодовият филц ще изтънее до дебелина 1-2 милиметра.
Отстранявате от хартията и поднасяте.  Може да навиете на кифлички, да опаковате като бонбони или да поднесете просто така...
 
Предпролетно пъстро, натурално и вкусно.

вторник, 21 февруари 2017 г.

Шест ябълки

С лявото око виждала само назад, в миналото, а с дясното – единствено онова, което имало да става в бъдещето. И макар двете й очи да били отворени като на всички зрящи, Вайша все едно била сляпа.

Сляпата Вайша - Георги Господинов


Проектът на аниматора Теодор Ушев по разказа на Георги Господинов, номиниран за Оскар, ще бъде излъчен по БНТ на 26 февруари, 20:45 часа.

******
Отрежете капачетата на 6 еднакви малки червени ябълки и ги отделете. Обелете и настържете в купа останалите части от плодовете. Смесете със 100 грама натрошена пълнозърнеста юфка, 50 грама настъргано кокосово масло, щипка сода, пет лъжици мед, малко канела.Изсипете в  хартиени кошнички по килийките на формата за мъфини (до горе) и захлупете всяко кексче с по едно ябълково капаче. Накрая намажете със зехтин всеки похлупак, поръсете със захар и бързо мятайте всичко на 150 градуса, вентилатор. Печете до карамелизиране.


понеделник, 20 февруари 2017 г.

Острови разни

 

"Оздров" нарича синчецът поредния изгрев, зяпа към пурпурния остров в морето и му маха за поздрав...


Благодаря:
- на Крокотак за идеята с кореноплодните острови  \за протокола: между before & after измина точно седмица\
- на баба Тала, Мауи и Ваяна/Moana, че върнаха сърцето на Те Фити
- на Бенджи Дейвис за Островът на Дядо (!)
- а на дядо голямо ГУШ за оризовите формички, да ни е жив и здрав.

неделя, 19 февруари 2017 г.

Горски тапас


 
Пънчета от гъби задушете в зехтин с щипка самардала, мащерка, сминдух, кимион, черен пипер, риган.
След това ги загърнете странично в пашкулчета тесто от: бяло брашно+сол+вода+зехтин.
Запечете ги.
Горски хапки с хрупкава коричка и ароматен сочен пълнеж.

Тапас пънчета. 
Изпечени поединично буквално приличат на коркови тапички :)

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Солети


Така и така покрай 14-ти февруари интернет пространството заприличва на един гигантски лексикон, да взема и аз да се включа в общия пулс с два варианта солети. Основното предизвикателство бе да съм напълно безсърдечна графично :)

Вариант 1
СОЛЕТИ "СЪРЦЕТУП"
 
*реален размер спрямо класическите купешки солети (в средата)

В групички по двойки 8 броя солети възпроизведоха ясно следната свръх импулсивна картина:



Състав: 1 яйце, чаша и малко бяло брашно, 1/3 пакетче мая, сол, 1*2 пакетче ким, зехтин 5-6 лъжички, лъжица кисело мляко - смесвате всичко до получаването на тесто, подходящо за източване на фитили с дебелина близа до класическите купешки солети
Оставете тестото за час, сетне по-търпеливо и от паяк изпредете дълги нишки.
Върху хартия за печене нарисувайте с тях интуитивни кардиограми, като с пръсти притискате добре ъгълчетата.
С четчица за рисуване и жълтък намажете солетите и изпечете на 180 градуса до зачервяване.


 
За втория вариант ползвайте същото тесто, без да слагате ким вътре. Ще се наложи да разтопите и 5-6 блокчета натурален шоколад – за глазура.

Вариант 2
ПРЕГОРЕЛИ СОЛЕТИ

Ако пък сте прекалено врели и кипели в този живот, за показно може да си направите гигантски кибритени клечки с различен интензитет на страст и КПД:

*мащаб 100:1 /спрямо класическата клечка кибрит

Месите, изчаквате, разточвате и изрязвате на ленти. 
Единия от двата края изтънявате с усукване, като връхчето запазвате по-голямо и обло. Мажете "дръжките" с жълтък, а пък след изпичане "изгорелите крайчета" боядисвате с разтопен на водна баня черен шоколад.
За всеки случай по време на дегустация погасете допълнително солетите обилно с червено вино.  

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Пещерни филийки

(филийки на пещ)
 
Праисторически брънч по никое време...
(+кожа от камамбер с цвят на слонова кост+свежа пълзяща мащерка)
 

сряда, 8 февруари 2017 г.

Домашна гранола


Предлагам ви гранола без овесени ядки. Разбира се, вие може да ги включите по всяко време в рецептата или да замените с тях някоя от зърнените съставки - предимството им е в това, че не се нуждаят от предварителна обработка.
 
Киноато и елдата се сваряват до омекване, прецеждат се добре.
Докато са още топли, прибавяте към тях сушените черници, парченцата сливи/кайсии, натрошените бадеми, меда, кокосовото масло, конопеното брашно, лененото семе. Ако предпочитате по-сладкия вкус, задължително добавете още мед.

След като разбъркате, към етапа на изпичане може да продължите по два начина:
Вариант 1 Смилате слабо всичко в блендера. Изсипвате после в силиконови формички и печете на 150 градуса до втвърдяване.
Аз използвах силиконова форма - чаени лъжички, подходящи за закуска към кафето сутрин.
Вариант 2 Ако искате гранолата по-насипна, избегнете конопеното брашно и не смилайте в блендера, а разстелете върху хартия за печене и на всеки 10 минути изваждайте тавата, разбърквайте и връщайте във фурната до готовност, като все пак внимавате да не препечете.
Съхранявайте в кутия.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...