понеделник, 30 януари 2017 г.

BROWN TROUT CHOCOLATE BARK

Вкъщи подготовката за предстоящото след два дни Откриване на риболова на балканска пъстърва тече с пълна сила. Един шкури и шари воблери, друг му пречи, трети си прави вирове...
Третият съм аз, а вирчетата са на принципа: капка по капка – пъстървов вир. Капките са: бял и черен шоколад.
Инкрустирам с тях кюлче 300 грама фин млечен шоколад с шаманската идея да наподобя специфичната окраска на балканската пъстърва - brown trout (Salmo trutta fario)



За целта затоплих повърхността на млечния шоколад с помощта на сeшоар и се заех да вмъквам внимателно белите шоколадови капчици с острата част навътре. 
След това добавих из млечния фон и от кафявите капки. Затоплих всичко отново с нежна струя горещ въздух и в лек транс втъках в белите петна оранжеви точки от кора на мандарина и кафяви точки от шоколадовите по-дребни по размер капки.
Накрая с размекната душа прибрах размекнатия шоколад в хладилника и след час, вече съвсем серт и куул, извадих и начупих всичко на парчета.

Почерпих ближните дегустатори, а останалото млечно-brown-trout-мезе за мавруда или уискито край реката прибрах в красива метална кутия за Великата сряда. Кой знае, до тогава и едни балкански палачинки на точки с шоколадова капкова шарка може да надипля...

*Важно! След два дни тук-там из млечния шоколад бяха изкристализирали допълнително съвсем реалистични "ситни рибени люспички" от захар, характерни точно за окраската на пъстървата - ефект от топлинната обработка на млечния Lindt, предполагам. Ако пък искате да избегнете въпросния щрих, може да не работите направо върху готов шоколад, а да го разтопите на водна баня, да го разстелете върху хартия за печене и отгоре да точкувате по същия начин с предварително съчетаните вече една в друга капки и мандаринова кора.

НАСЛУКА на всички, които добре знаят, какво е да гледаш на живота през пъстървова река!
 


вторник, 24 януари 2017 г.

ЗИМИДИ

Да, зимидите са гевречета от рода Симиди, но с малко по-зимни съставки като: боров мед и кедрови ядки, снежна вода.



300 гр брашно, мая 1/3 пакетче, кедрови ядки 30 грама, боров мед 3 лъжици, зехтин 6 лъжици, сол, чиста снежна вода до получаването на меко тесто.
Смесвате пресятото брашно, маята, една лъжица боров мед, зехтина, сол и водата със стайна температура до получаването на меко тесто. Оставяте на топло за час да встаса. Оформяте гевречета, всяко от които потапяте в разтвор от останалите две лъжици мед и малко вода, поръсвате отгоре, вместо в класическите сусамови семена, със счуканите кедрови ядки. Печете на 160 градуса върху хартия за печене.

С вкус на борова гора.

понеделник, 23 януари 2017 г.

ЗИМЕЛЧЕТА

Както може би се досещате, зИмелчетата са хлебчета от рода Земелчета, само че с малко по-зимен вкус. Причината е в някои допълнителни съставки като: боров мед, снежна вода (вода от пресен сняг, събиран от клонките на високопланински борове) и свеж розмарин.


За 300 гр бяло брашно са ви необходими 3 лъжици боров мед, 6 супени лъжици зехтин, снежна вода със стайна температура (около една снежна топка), мая 1/3 пакетче, 20 иглички пресен розмарин (ситно накълцан), сол.
Месите до меко лепкаво тесто. Разделяте на равни части и с мокри ръце оформяте питки върху хартия за печене. Намазвате всяко хлебче отгоре с брашно и вода, за по-зимно-снежен вид  и прорязвате с нож. Изчаквате да втасат и печете на 180 градуса.
Хляб с вкус и аромат на борова гора.

понеделник, 16 януари 2017 г.

Билкови картофки



Обелете картофите. Подредете ги така цели в тенджера. Долейте вода, да ги покрие. Сложете няколко цели стръка мурсалски чай  (5-6 на половин литър вода) и няколко стръкчета прясна мащерка. Сварете картофите. Оставете ги в билковата вода да поизстинат. Извадете ги после и ги разрежете на две. Намажете ги с масло и ги избродирайте със свежи листенца мащерка.

събота, 14 януари 2017 г.

Родопите

Родопите ми липсват...


... докато чакам, букет шарен родопски ще накисна, за да почакам още нощ, фасулят да набъбне и първата "преварка" да излея, да го варя след туй на тих и бавен огън, тъй още малко време да почакам, да го подправя, па ще почакам да изстине после, вкуса ИМ пъстър та да си припомня, докато чакам, глада си да залъжа, че сетне още малко да почакам, още малко... до февруари, март...

сряда, 11 януари 2017 г.

Айсинг, сноуинг, шугъринг


Разбърквате пудра захар с малко прясно мляко до получаването на гладка кИша, топвате в нея крайчето на всяка една солета и го "заскрежавате" хубаво с айсинга, след което го бухвате в преспа от ситно натрошени целувки. Редите солетите върху хартия за печене - на 60 градуса, вентилатор, до плътно стягане. 
Сноу айсинг нека го наречем... Подходящ е за сладки, бисквити, мъфини.


На подобен принцип се прави кристализирала захар на пръчки.


Процесът на кристализиране на захар върху дървена пръчица, потопена в захарен сироп, прилича малко на образуването на висулки, всъщност по-точно на натрупаната от мъгла слана по клонките през зимата



Правите захарен сироп в съотношение 2:6 / вода:захар /. Завирате сиропа до прозрачност. Изсипвате по бурканчета. Изчаквате 15 мин. да се охлади и с помощта на щипка центрирате във всеки буркан по една дървена пръчица, предварително топната в сиропа и оваляна в захар. Изцяло потопената в разтвора захарна част не трябва да докосва стените или дъното на буркана. След два дни изваждате, отцеждате върху домакинска хартия, изчаквате пръчиците да изсъхнат и поднасяте към следобедния билков чай.


(добавено на  20 януари) 

СНЕЖНИКОВ ПЕРИОД

Вече почти месец като грамофонни плочи въртим безброй пъти всички книжки за сняг; всички закуски, поръсени с пудра захар; всички писти в околността. Ден с ден си приличат и никак не ни омръзва. Дърпаме шейната навсякъде с нас като скъп домашен любимец. Правим снежни ангели/снежни пътечки/двуметров снежен човек. Топлим леща/боб/билков чай на газовото котлонче в поредния по-достъпен заслон. Разследваме стъпките на птички и други животни в бялото. Без да искаме, събуждаме малък бръмбар, скрит в шишарка, докато търсим копчета за снежен човек. Даже вятърът не успява да ни залости вкъщи. Навлечени с по пет ката дрехи се носим триумфално с походки на императорски пингвини. А снегът през цялото това време се стели на огромни парцали край нас. 
Макар и за кратко палим влажни клонки в едно огнище на завет, колкото да  нарисуваме бял дим по още по-бялото небе. Трошим висулки, за да си правим мамутски зъби. В раницата, заедно с хармониката, мъкнем и плюшения йети от леля. Като малки праисторически графити се разхождаме върху бялото платно на планината. 
В по-студенитe дни наблюдаваме със задоволство, как разменяме един към друг думите си, опаковани в матовите хухчета.  Вием мини виелици, докато бутаме снега от боровите клони. 

Aнгели(масло върху хартия)/(следи от масленки върху хартията за печене)

Вечер излизаме, за да гледаме танца на снежинките под лампите в парка. Тук-там из преспите блещукат кристалчета - „виж, като светулките в селото с дървата, мамо“ ми припомня синчецът нашите летните нощни разходки. Бухаме се, търкаляме се в градинките под блока и мокри, с алени бузи търчим към банята. По хавлии после пием горещ чай. И не спира да вали. 
Отливаме от вода ледени фигурки нощем. На терасата оставяме и закачалка с мокра бяла риза. Птиците, които храним на сутринта, грам не отразяват колосаното плашило на простора. А за да е още по-маниакално "весели снежинки" припяваме или изрязваме такива от хартия. И чисто бял куклен театър си съчиняваме. По масите в хола или кухнята ръсим  пудра захар/сол/брашно - снежни писти за състезанията с коли. На бяла покривка с бели салфетки в белии чинии - трахана със сирене за вечеря. Остане ли време за анимации, се търси задължително зимен сюжет
В края на всеки дълъг ден разпъваме гигантското легло в хола, застиламе го с белите чаршафи, разнасяме из цялата къща пухкавите възглавници и дълго спорим, кой до кого ще спи. Пръв заспива Йети, разбира се.

събота, 7 януари 2017 г.

Ледена вечеря

Възползвайте се максимално cool-инарно от ниските температури вън. Напълнете с вода всякакви разни буркани/тави/форми за прибори и чаши/шишета и оставете на терасата/балкона/двора. Само след 3-4 часа ще разполагате с вълшебна ледена вечеря/обяд/закуска, плюс бонус - сияещо край вас дете. Току виж и вие сами си спомните за времето, когато кръгозорът ви не е бил толкова излишно кръгъл. 
Наздраве!


Закуска с шафраново мляко върху снежна покривка


ШАФРАНОВО МЛЯКО

500 мл кокосово мляко, 4 жълтъка, захар на вкус, една ванилия, щипка шафран

Докато подсладеното мляко се затопли на слаб котлон, разбърквате в купа жълтъците с малко вода.  Изсипвате ги бавничко към топлото мляко, при постоянно бъркане. Щипвате ванилията. Стривате шафрана. Секунда преди да заври отстранявате от котлона . Прецеждате и поднасяте...

... и върху снежна покривка по възможност сервирате...

План Б
  
Вино от Олим с елхички от Персенк. Връх!
...след раирана вечеря

четвъртък, 5 януари 2017 г.

Водици

Магични зимни празници са тези дни - "Водици".
По повода черпя с един прозрачен "капков" десерт в четири агрегатни състояния


* "флуид" под формата на RAINDROP CAKE или WATER CAKE - магнетичен японски десерт:

Продукти: 500 мл планинска вода, лъжичка захар (подсладих с бъзов сироп, вместо със захар, ако нямате - сложете към захарта една ванилия в духа но общия бял вкус/мирис на десерта), 1 чаена лъжичка агар-агар.
Разбъ
ркайте. Да заври после за 2-3 мин. Оставете настрани за няколко часа в подходящи формички, от които да получите капковиден десерт. При сервиране може да подсладите с кленов сироп.

* "лед" под формата на замръзнала капка ЖАСМИНОВО СОРБЕ:
Продукти: 250 мл жасминов чай, 250 мл пелин, захар.
Охладете в подходящи форми за няколко часа във фризера.

* "вода и пара" под формата на ГОРЕЩ ЛИПОВ ЧАЙ
В 500 мл планинска вода сварете четири лъжички липов цвят за 1-2 мин. Подсладете с  акациев мед.

Сглобете елементите от всички агрегатни състояния на десерта и скоропостижно сервирайте. И не забравяйте, чаят трябва да е горещ до стелещ се отчетлив облак пара :)!
Споделете дегустацията с още някой, като полека се гмурнете заедно в цялата тази гора от усещания/аромати/вкусове. Може да бъде тихо/смешно/романтично/ъ!/бълбукащо - зависи както от общия ви стил, така и от моментното ви настроение.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...