вторник, 11 април 2017 г.

Три хербария под общ знаменател

1. ПЪРЛЕНКИ С ЛИМЕЦ


Чаша брашно от лимец, щипка тибетска сол, малка лъжичка мед, сусамово олио 4 лъжици, вода. Месите. Изчаквате. Разточвате тънко, подреждате листенцата отгоре, намазвате с медена вода и притискате нежната флора плътно към тестото, после изрязвате на малки страници...
Намазвате нагорещения тиган със сусамово олио и печете хербария първо откъм лицевата страна с листата, после обръщате за още минутка, като за по-изобилна реколта използвайте елипсовидния керамичен котлон в тандем с елипсовидния тиган.
Импровизирайте с колекцията листни: спанак, листа от репи и цвекло, листа глухарче, коприва, латинки, лозови листа, липови листенца, рукола, лобода, лапад, киселец, живовляк, иглика и всякакви други крехки зеленилки.

Комбинирайте пърленките с

2. ХЕРБАРИЗАРАНО КОЗЕ СИРЕНЕ
/стадиите на индришето/:


и за разкош закичете накрая с няколко:

3. КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЛАТИНКИ



Вземете листенца латинка. Измийте ги и ги подсушете. Върху хартия за печене изсипете една лъжица течен мед и отделно една лъжица зехтин. Външната страна на латинките натопете в зехтина, а лицевата - в меда, като внимавате да не подлизне. Подредете листата върху хартията. Запечете на 150 градуса, докато медът се карамелизира. Извадете и докато са още топли, внимателно подредете листата в порцеланова чинийка - постарайте се да не залепнат, че са крехки. От останалия по хартията все още неизстинал кехлибарен мед оформете обли капчици и ги поставете върху листата.
Можете да ги използвате и като украса към сладолед, крем брюле и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...