сряда, 22 март 2017 г.

ЛУКОВИЧНИК


Вземете различни по големина и вид глави лук. Отстранете основата на всяка една, обелете най-външната люспа и с лъжичка избушете вътрешността, така че да получите заострена "купичка" за пълнене с дебелина един-два слоя лук.
Нарежете остатъците на полумесеци и задушете в тиган с повечко зехтин до карамелизиране. Добавете половин лъжичка сладък червен пипер и залейте с подсолената вода. Прибавете ръжена юфка и плочка натрошено козе сирене, мащерка и риган. Разбъркайте съвсем леко, докато юфката поомекне. Внимавайте с количеството вода спрямо вида и количеството на юфката - тя не трябва да бъде суха, нито пък преварена. Изсипете една част от сместа в тавичка, а с останалата част напълнете главичките, подредете ги в тавата с плънката надолу, намажете ги отвън със зехтин и ги посолете. Боднете между големите луковици и няколко шарени цели белени главички арпаджик.
Запечете "саксията" за 15 минути на 200 градуса.
Извадете и преди да сервирате, в някои от големите луковици боднете стръкчета пресен зелен лук.
Лучник е това, ама повече е луковичник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...