четвъртък, 2 март 2017 г.

Пролетна глазура 2017


салати и треви

През 2016, по същото време, най-цветисто почетохме първите стъпки на пролетта, като насадихме едно плодородно парцелче Тирамису със свежи цветя и източна поезия. Да, дърветата тогава вече бяха покрити с цветове, а тревите се скупчваха на локални свежи полянки, из които се открояваше всяко по-ранобудно венчелистче.
Решихме да превърнем предпролетния ритуал в кулинарна традиция...
Заради дългата зима тази година култовата практика към пробуждането на природата се осъществи в далеч по-прозаичното о-з-е-л-е-н-я-в-а-н-е на една солена палачинкова торта. Пълнежът е от всевъзможни сирена, а глазурата - от извара (Olimpus) с пъстър принт от широка гама листенца на салати и треви.



Съвет: За да прилепнат по-плътно листенцата, след като ги подредите върху изварата, използвайте целофан - притиснете го с длани към повърхността и после внимателно го отстранете. А за да останат дълго свежи, не слагайте сол в изварата - така на следващия ден основата ще се е стегнала съвсем, а тревите ще са запазили пъстрите си цветове.



Вариации: Пълнозърнести филийки с извара и цели листенца от пресни зелени подправки и билки, листенца от кълнове и различни по цвят лучени люспички. Или бисвити/сладкиш с глазура от крема сирене и принт от всякакви пролетни цветя - незабравки, латинки, теменужки, полски слез, жълт кантарион, мащерка, невен, жасмин, шипка, сливов/прасковен/ябълков цвят, горска ягода, люляк, копър, глухарче, лайка, бъз, акация, липа, див чесън, див лук, папрат и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...