понеделник, 27 февруари 2017 г.

ПЛОДОВ ФИЛЦ / FRUIT LEATHER


Отдавна се каня да опитам тази техника на бавно печене на натурален мармалад до получаването на плодов филц (известна като fruit leather). Изкушавах се обаче от идеята в "кожата“ да втъкна цветен принт от тънки парченца плодове, а ми се струваше, че това ще крие известни рискове. 


Изглеждашe изключително фино дело, а на практика се оказа детска работа, като наред със свежия вкус изненадваща бе и здравината на изделието - дори фините почти прозрачни ореолчета около плодовете  издържаха на темпераментно размахване на плодовата кожа под носа на любопитните домашни дегустатори.


Продукти: два банана, две кивита, шепа чери домати в различни цветове, шепа ягоди, една ябълка, две лъжици захар, капчици сироп от черен бъз.

Плодовете обелвате и нарязвате, като заделяте по някоя шайба за плодовия принт.
Пюрирате всичко останало в блендера.
Завирате на котлона получения мармалад с две лъжици захар (може и без тях, сами преценете като опитате на вкус) и бъркате, докато се посгъсти и започне да залепва.
Разстилате в тава върху хартия за печене - пюрето трябва да е с дебелина поне половин сантиметър, подреждате отгоре тъничките плодове и капвате тук-там сироп от черен бъз. 
Печете на 70 градуса около 6 часа , в края на които трябва да получите шарена „кожа“, която хем не лепне по повърхността, хем не е прекалено изсъхнала  по края.  След изпичането плодовият филц ще изтънее до дебелина 1-2 милиметра.
Отстранявате от хартията и поднасяте.  Може да навиете на кифлички, да опаковате като бонбони или да поднесете просто така...
 
Предпролетно пъстро, натурално и вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...