понеделник, 13 февруари 2017 г.

Солети


Така и така покрай 14-ти февруари интернет пространството заприличва на един гигантски лексикон, да взема и аз да се включа в общия пулс с два варианта солети. Основното предизвикателство бе да съм напълно безсърдечна графично :)

Вариант 1
СОЛЕТИ "СЪРЦЕТУП"
 
*реален размер спрямо класическите купешки солети (в средата)

В групички по двойки 8 броя солети възпроизведоха ясно следната свръх импулсивна картина:



Състав: 1 яйце, чаша и малко бяло брашно, 1/3 пакетче мая, сол, 1*2 пакетче ким, зехтин 5-6 лъжички, лъжица кисело мляко - смесвате всичко до получаването на тесто, подходящо за източване на фитили с дебелина близа до класическите купешки солети
Оставете тестото за час, сетне по-търпеливо и от паяк изпредете дълги нишки.
Върху хартия за печене нарисувайте с тях интуитивни кардиограми, като с пръсти притискате добре ъгълчетата.
С четчица за рисуване и жълтък намажете солетите и изпечете на 180 градуса до зачервяване.


 
За втория вариант ползвайте същото тесто, без да слагате ким вътре. Ще се наложи да разтопите и 5-6 блокчета натурален шоколад – за глазура.

Вариант 2
ПРЕГОРЕЛИ СОЛЕТИ

Ако пък сте прекалено врели и кипели в този живот, за показно може да си направите гигантски кибритени клечки с различен интензитет на страст и КПД:

*мащаб 100:1 /спрямо класическата клечка кибрит

Месите, изчаквате, разточвате и изрязвате на ленти. 
Единия от двата края изтънявате с усукване, като връхчето запазвате по-голямо и обло. Мажете "дръжките" с жълтък, а пък след изпичане "изгорелите крайчета" боядисвате с разтопен на водна баня черен шоколад.
За всеки случай по време на дегустация погасете допълнително солетите обилно с червено вино.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...