понеделник, 30 януари 2017 г.

BROWN TROUT CHOCOLATE BARK

Вкъщи подготовката за предстоящото след два дни Откриване на риболова на балканска пъстърва тече с пълна сила. Един шкури и шари воблери, друг му пречи, трети си прави вирове...
Третият съм аз, а вирчетата са на принципа: капка по капка – пъстървов вир. Капките са: бял и черен шоколад.
Инкрустирам с тях кюлче 300 грама фин млечен шоколад с шаманската идея да наподобя специфичната окраска на балканската пъстърва - brown trout (Salmo trutta fario)



За целта затоплих повърхността на млечния шоколад с помощта на сeшоар и се заех да вмъквам внимателно белите шоколадови капчици с острата част навътре. 
След това добавих из млечния фон и от кафявите капки. Затоплих всичко отново с нежна струя горещ въздух и в лек транс втъках в белите петна оранжеви точки от кора на мандарина и кафяви точки от шоколадовите по-дребни по размер капки.
Накрая с размекната душа прибрах размекнатия шоколад в хладилника и след час, вече съвсем серт и куул, извадих и начупих всичко на парчета.

Почерпих ближните дегустатори, а останалото млечно-brown-trout-мезе за мавруда или уискито край реката прибрах в красива метална кутия за Великата сряда. Кой знае, до тогава и едни балкански палачинки на точки с шоколадова капкова шарка може да надипля...

*Важно! След два дни тук-там из млечния шоколад бяха изкристализирали допълнително съвсем реалистични "ситни рибени люспички" от захар, характерни точно за окраската на пъстървата - ефект от топлинната обработка на млечния Lindt, предполагам. Ако пък искате да избегнете въпросния щрих, може да не работите направо върху готов шоколад, а да го разтопите на водна баня, да го разстелете върху хартия за печене и отгоре да точкувате по същия начин с предварително съчетаните вече една в друга капки и мандаринова кора.

НАСЛУКА на всички, които добре знаят, какво е да гледаш на живота през пъстървова река!
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...