четвъртък, 29 декември 2016 г.

2016


Мистична.

През януари реките се сливат по между си далеч по-тихи и смирени от всеки друг месец през годината. По същото това време през динамична медитация в космически сема танц се разгърна пред мен 2016. И чудо имаше, и приказ. И отговор на всичко.

И не вярвах на очи, уши, нос… И вярвах като дете.

Година - начало, преломна и съществена. Свободна и билкова, въпреки трудностите. С три трогателни годишнини. С купища посрещнати изгреви, отражения на гъсти борови гори в бистри реки, диви морета, цигански лета, циганска баница и тъмна бира. 

Дишането означаваше повече от думите, вдишванията - повече от въздишките, издишванията - повече от почивките. 
Яко работа, дори през отпуските, и един малък хремав колега неотлъчно до мен: „Ела да си играем в моята стая, мамо!“, „Хайде, чети ми!“
В мултикултурна среда - с тригодишно, което нарича огъня - „йоган“ и баща му, проговарящ C#, скуката бе последна дупка на кавала. А като казвам кавал, се сещам за един от онези спрели, почти библейски тихи оловно сиви дни, когато небето и морето са се слели до небитие и как в краката на един нагазил в плитчините риболовец, оставил въдицата си на пустия бряг до мен, под съпровода на блокфлейтата му се скупчват огромни лавраци и лефери… Истина, истина ви казвам…

вторник, 27 декември 2016 г.

Пловдивската Коледа

Честита Коледа!

 ...по тези географски ширини, в това време на годината, подобна подробна наглед селекция може да бъде спретната и на теми: видове сармички / сухи+мезета / видове+сирена / шарени+чорапи / различни+бутилки+вино / прочетени+книжки / видове+чай / разходки+до+Капана / моменти+заедно / видове+сладки / рали+обиколки / видове+шоколад / елени / елхи / уловени+на+дупка+костури

Живи и здрави!

петък, 16 декември 2016 г.

Канелени човечета със слънчогледови пуловери

Бримка по бримка, зрънце по зрънце плетете върху тестото, като притискате плътно. Внимателно намазвате отгоре с гъст захарен сироп и печете.

В тестото слагате канела, какао, масло, мед, топли всякакви коледни пожелания...

вторник, 13 декември 2016 г.

Тъкано хлебче от коноп и лен


Ленено и конопено тесто по дължина се редуват и така хлебче се тъче.

За лененото тесто:
голяма чаша бяло брашно,
две лъжици ленено брашно,
шест лъжици зехтин,
сол,
бакпулвер,
една лъжица мед,
охладен билков чай - до получаването на меко тесто.
Оформяте от тестото правоъгълник и с нож разрязвате по дължина на четири части.

За конопеното тесто:
голяма чаша бяло брашно,
две лъжици конопено брашно,
шест лъжици зехтин,
сол,
бакпулвер,
една лъжица мед,
охладен билков чай - до получаването на меко тесто.
Оформяте правоъгълник и с нож разрязвате по дължина на четири.

Намазвате всяка дълга "филийка" със зехтин и слепвате плътно, като редувате коноп и лен във формата на хляб. Печете на 180 градуса.


вторник, 6 декември 2016 г.

Златни рибки

Честит Никулден!

Преди седмица мернах супер пресен чернокоп в един магазин за риба. Не мога да ви опиша, каква ведра суматоха настана, когато сред рибките ни попадна съвсем истинско морско конче. Решихме, че е поздрав директно от свети Никола и най-съвестно и прилежно прибрах изчистените рибки във фризера, за да изчакат до Никулден, а кончето изсушихме.

Златни рибки чернокоп ще е рецептата за днешния празник.  А както знаете, едно от предимствата на  златните рибки е, че имат навика да изпълняват поне по 3 желания всяка. 

Изчистения чернокоп мариновайте за 24 часа в тъмен соев сос  - три лъжици за кг. риба, сока от половин лимон, сока от един портокал, пет лъжици мед, настърган пресен джинджифил, малко настъргана прясна куркума и щипка шафран. 
Отцедете след това рибата, подредете я рехаво върху хартия за печене,  наръсете отстрани кралски печурки, лук на едро, парченца портокал, лимон, розмарин, мащерка, риган.  Глазирайте и тях с маринатата, щипка кимион, намажете със зехтин и запечете на 110 градуса за час и десет минути.

Мдааа… през изминалия риболовен сезон златоносните реки бяха повече от пъстървовите... През ноември пих шампанско с 24 каратови златинки по случай златната сватба на мама и татко (да са ми живи и здрави), сега и тези златни рибки... дали пък така не се култивира вътрешно благородство :)

събота, 3 декември 2016 г.

Зимни рулца (театър на сенките)


Класическите ПРОЛЕТНИ РУЛЦА (във вариант без пържене накрая) са любими на семейството ми. И тъй като на трапезата ни все по-често присъстват моно вкусовете, съвсем закономерно се получи една интересна сезонна адаптация.
Както зимата е сезон аскет, така и тези доста пообрулени ЗИМНИ РУЛЦА в аналогична посока клонят - с клони от печени зеленчуци:



 
 
Всеки горски пейзаж се получи със собствен различен щрих и с изненадващо приятен вкус.
Принцип на приготвяне: Потапяте една оризова кора в топла вода до омекване, изваждате я, разстилате я върху светла чиния и подреждате отгоре зимен етюд от печени на фурна заленчуци. После запечатвате с втора мека кора.  Поднасяте всеки пейзаж персонално - чинията съвсем свободно позволява да бъде връчена във вертикален формат. Всеки си сгъва сам рулцето, поръсва със сусамово олио и соев сос и тества с бяло вино. Зеленчуците-пълнежи са предварително намазани със зехтин, разстлани върху хартия и запечени на фурна: стебла от магданоз, печена червена чушка, моркови.
Пробвайте и други горски пейзажи от иглолистни сенки на копър, широколистни гори от броколи или карфиол, бамбукова гора от праз.

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Advent

Вълшебно какаово начало на декември с изненада от приятели.
Дали е календар във формат шоколад или шоколад във формат пощенска картичка, не мога да реша, но за обстоятелствата около тези 70 натурални грама ще се сещам винаги когато ми потрябват чудеса...


Ще го разтопим от обич.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...