вторник, 29 ноември 2016 г.

Коледен календар - броеница с 24 медени мъниста

...за обратно броене.

Постно тесто за меденки с брашно от лимец земесете.
Малко сок от ябълка сложете вътре.
Добавете коледни подправки - канела, кардамон, джинджифил.
И настъргана кора от портокал.
И всякакви ситно счукани ядки - бадеми, лешници, орехи.
Разточете тестото с дебелина около половин сантиметър и перфорирайте в него точки с диаметър около сантиметър и половина. С помощта на замба в центъра на всяка точка пробийте отвор с диаметър половин сантиметър.
Изпечете мънистата - по 24 броя за всяка броеница. Може да се застраховате с по 2-3 допълнителни бройки, за всеки случай.
Нанижете броениците на двойна панделка, която в двата края да завържете на фльонга.


Подарете всяка от броениците преди или на 1 декември.
Притежателите им ще имат персоналното удоволствие всеки ден от месец декември да си хапват по едно мънисто.
А когато броеницата свърши.... ИЗНЕНАДА!
КОЛЕДАТА Е ДОШЛА!

петък, 25 ноември 2016 г.

Лучена супа натюррррр


Пак лук.

Супа само с лук ви предлагам, предварително обработен термично по три различни начина: пържене, печене, варене.

Та така... на три фронта се готви.
Запържете две глави лук в 50 мл. зехтин до карамелизиране.
Сварете други две малки глави лук в половин литър вода.
Още три дребни глави лук с все люспите запечете на силна фурна до омекване.

Обелете печения, пасирайте после заедно с варения и пържения, ей-така директно в тенджерата с водата, която сте ползвали при варенето и когато всичко закъкри, посолете  и отстранете от огъня.

Пърженият  лук ще направи супата блажна и златна.
Вареният лук, барабар със соса, ще омекоти вкуса.
Печеният лук ще даде онази кадифена плътност...



Поръсете накрая с щрих зелен лук (този на снимката е собствено производство от три цвята арпаджик, отгледан с голямо старание и внимание - има значение за вкуса).

Само опитайте.
Ако супата ви се стори твърде семпла, поръсете със сушени манатарки, черен пипер, настъргани сурови бадеми, балсамова редукция, градински магданоз, пълнозърнести крутони, квасена сметана, пармезан и всякакъв друг гурме кич.


четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Галет с лук

"Приключенията на Лукчо" тия дни четем и още лук всякакъв ядем...

 зелен лук/праз лук/ обикновен червен и жълт стар лук/арпаджик три цвята+праз


Пак лепкаво тесто си замесвате. Това тук е чаша брашно от спелта, чаша бяло брашно, четири лъжици кисело мляко, зехтин "да има",  тибетска сол, сода, две яйца, ситно накълцани пера от зелен лук.  
Препоръка: Ако искате фул версия на лучена фиеста, може да добавите в тестото редом със зелените пера и ситно накълцан див лук + лучени кълнове. 
Тестото разделяте на четири части и  разстилате дълги правоъгълници върху хартия за печене.
Върху едната подложка налепяте напряко зелен лук: бялата част - всяка разрязана през средата на две. Редите огледално.
Върху втората налепяте празени лентички по дължина - използвайте по-плътни ленти от средата на праза, за да не прегорят.
Върху третата част редите релефно полумесеци от глави стар лук - червен и жълт. Нарязвате си глави на шайби, всяка шайба - на две през средата, разделяте лука на различни по големина дъги и ги подреждате изправени върху тестото.
Върху четвъртата част лепите кръгчета от бял, жълт и червен арпаджик и зелени кръгчета от праз.

зелен лук/праз/стар лук/арпаджик


Посолявате всичко и намазвате отгоре със зехтин.
Печете на 150 градуса + вентилатор.
Всеки от правоъгълниците разрязвате на четири части и подреждате от парченцата забавен лучен пачуърк.


Препоръка: сервирайте редом с плато от всякакви меки и твърди сирена + задължителното червено вино.

вторник, 15 ноември 2016 г.

Гъбен галет



Да, това е втора рецепта за галет, която ще ви представя в един и същи ден. Явно грипът ми действа така продуктивно...
За разлика от Райския галет, за който стана дума сутринта, този първо е солен и второ - доста по-мек и деликатен като аромат, вкус и цвят. Лично за мен обаче най-големият му плюс е, че подчертава хармонията на естеството. 

1 чаена чаша брашно от спелта
десетина счукани ореха
зехтин - 50 мл,
1 белтък,
магданоз и копър,
по стръкче мащерка и риган,
половин лъжичка чесън на прах (едро смлян),
щипка сода,
сокът от половин лимон,
тибетска сол,
50 гр. гъби Ориенталска кладница,
50 гр. гъби Розова кладница,
50 гр. гъби Златна кладница,
черен пипер и кимион за поръсване

Омесвате много лепкаво тесто, разстилате го върху хартия за печене.
Подреждате трите цвята гъби така, както растат по стволовете на дърветата в естествената им среда. Притискате всяко от пънчетата към повърхността. 



С четчица за рисуване и малко белтък, заздравявате всяка гъба към основата, като внимавате да не докосвате чадърчето.
Пак с малка четка, потопена в зехтин, намазвате всички гъби по чадърчетата.
Поръсвате отгоре с черен пипер и кимион и мятате на 150 градуса, реотани без вентилатор.

Изглед от долу нагоре суров/изпечен:



Изглед от горе надолу суров/изпечен:



Обърнете внимание, че след изпичането по чадърчетата съвсем естествено остават цели капчици от гъбения сос, и ако желаете, изпеченият галет може да бъде сервиран дори във вертикален формат.


Мерлото или кабернето е задължително.

Райски галет


"Човек не всякога е там, където е капата му. А при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има."
         “Суматоха”  - Йордан Радичков


две чаши бяло брашно
50 гр масло
чаша мед
2 жълтъка
сокът от 1 портокал и 2 мандарини
сода
щипка сол
настъргана прясна куркума (колкото зарче)
шафран
За “пълнежа”:
2 райски ябълки, 1 мандарина, физалис
След изпичането използвайте звезден анасон за украса, може да замените са няколко зрънца карамфил.



Разточвате тестото и го премествате върху хартия за печене.
Подреждате плодовете като предварително оформяте с ринг еднакви кръгчета с естествения цветен мотив, който има райската ябълка при напречен срез. Загъвате навътре краищата на галета, наръсвате отгоре със захар и печете на 160 градуса.Времето за печене си е чиста аромотерапия за цялото семейство и прилежащите няколко съседски етажа от кооперацията ви.

събота, 12 ноември 2016 г.

Нар

Шал от нар си изплетете...

наРтюрморт


... или пък мариновайте филета от бяла риба в сок от нар. Оставете ги да престоят половин ден в хладилника. Задушете после рибата за няколко минути на тиган в масло, поръсете със сол и черен пипер. Сервирайте с пресен копър върху шал от нар :). Ще (се) изненадате много приятно.

Бадемови бисквити от спелта, бродирани със семена



В два варианта – сладки и солени.
Общите съставки между двата вида са спелта, бадеми, зехтин, тибетска сол. 
Соленките станаха с цвят на лен. Сладките пък бяха тропосани с ленено семе.

Бадемови соленки от спелта, бродирани с ким




50 гр сурови бадеми
чаена чаша и половина брашно от спелта
2/3 пакетче бакпулвер
7-8 лъжици зехтин
вода
тибетска сол
захарен сироп
семенца от ким

Смесете брашното от спелта, солта, бакпулвера. Добавете зехтина и водата. Месете до гладкост и плътност.
Филирайте бадемите и ги наръсете нагъсто по кухненския плот. Върху тях разстелете тестото и го разточете с точилка до дебелина половин сантиметър.
С чашка оформете кръгове. В средата на всеки кръг направете отпечатък от втори, с по-малък диаметър, като достигате нежно до бадемите, без да натискате. Нарисувайте и мотивите, които искате да избродирате, като притискате леко с дръжката на чаена лъжичка. В получените вдлъбнатини подредете “тропоски” от семенцата ким.
В чашка разбъркайте лъжица захар с няколко лъжички вода. С четчица намажете соленките отгоре - захарният сироп ще заздрави семенцата по бисквитката, за да не се ронят след изпичане. Печете върху хартия за печене, на 150 градуса до готовност. 
Соленките се получиха наистина много хармонични - съвсем семпли и изчистени като фон, на който бадемите и кима се съчетаха чудесно.

Бадемови сладки от спелта, бродирани с ленено семе



50 гр сурови бадеми
чаена чаша и половина брашно от спелта
сода
сокът от една мандарина
6 лъжици кафява захар
7-8 лъжици зехтин
чаена лъжичка рожков
щипка хималайска сол
вода
канела
ленено семе

Разбъркайте захарта със сока от мандарина, добавете брашното от спелта, рожков, содата, солта, канелата, зехтина. Месете до гладкост и плътност.
Филирайте бадемите и ги наръсете нагъсто по кухненския плот. Върху тях разстелете тестото и го разточете с точилка до дебелина половин сантиметър.
С чашка оформете кръгове. В средата на всеки кръг направете отпечатък от втори, с по-малък диаметър, като достигате нежно до бадемите, без да натискате. Нарисувайте и мотивите, които искате да избродирате, като притискате леко с дръжката на чаена лъжичка. В получените вдлъбнатини подредете “тропоски” от лененото семе.
В чашка разбъркайте лъжица захар с няколко лъжички вода. С четчица намажете соленките отгоре - захарният сироп ще заздрави семенцата по повърхността, за да не се ронят след изпичане. Печете върху хартия за печене, на 150 градуса до готовност.
Брашното от спелта е от “Слънце Луна”, та соленките и сладките съвсем тематично  се синхронизираха в “ден и нощ”. 
Ето и снимка на "the dark side of the moon & the sun":


петък, 11 ноември 2016 г.

Градинска салата през ноември

То не била градинска салата,
най ми била с парникови зеленчуци :)

*краставици, домати, лук, царевица, чушка, грах, моркови, цвекло, броколи, романеско, карфиол, чесън

Полейте градината щедро със зехтин, оцет, лъжичка акациев мед и сол и облагородете с топла яйчена застройка.
С тонизиращия ефект на свеж градински пикник :)

понеделник, 7 ноември 2016 г.

Цветна китка от карфиол


За пореден път се убеждавам в красотата на етимологията. Карфиол на английски е cauliflower - съчетание от flower - цвете и caulis ("зеле" - латински език).
Ако случайно ви попаднат шарените разновидности на белия карфиол - оранжев, лилав и ако наблизо мернете романеско и броколи, сте големи късметлии. В този случай си е направо задължително да инкрустирате една глава обикновен бял карфиол с цветни "розички" от всички останали видове и да я превърнете в свеж букет, който може да поднесете за вечеря на любими, гладни за изненади хора. 

Измийте зеленчуците и със старанието на източен мъдрец бавничко подредете букета. С ножче внимателно освободете в белия карфиол места за различните видове и цветове карфиолести. Започнете с напасването на по-големите "розички" и между тях запълвайте с по-дребни, докато оформите хубава цветна топчица. Ако решите да задушите китката, опаковайте я стегнато в алуминиево фолио, надупчете ситно от всички страни повърхността с игла и метнете на пара за поне 30 минути. Ако е важно за вас да запазите формата, сервирайте в купа и намалете времето за приготвяне.  Аз лично от дете предпочитам карфиола мек и кадифен ала сметановите розички по пастите. Обелете накрая внимателно фолиото, посолете и непосредствено преди да сервирате, залейте с няколко лъжички препържена галета в масло. Цветовете (лилавото и оранжевото) ще поизбледнеят леко след сваряването, но интензивният аромат и широкоспектърният вкус определено ще компенсират яркостта.

сряда, 2 ноември 2016 г.

Дребен печен...

... арпаджик (три цвята):


Всяка есен не пропускаме да се възползваме от арпаджика по пазара. Пече ли се нещо блажно във фурната, паралелно с него мятам в една тавичка няколко шепи арпаджик. Предварително само го измивам, така мокър го наръсвам  със сол и за двайсетина минути на 200 градуса е готов.

Тази година жонглираме с вкуса на три цвята лукчета - жълт, червен, че бял даже... Пъстри гердани може да нанижем. И дори уроци по градинарство ще си спретнем в малки саксии от вътрешната страна на кухненския прозорец (веднъж вече разлистихме групичка бобови)...

След изпичането люспите лесно се отстраняват.
Вкусна гарнитура-занимавка, която се услажда и на разни лакоми тригодишни, които вероятно не са и чували за песничката:
Луковица малка който изяде, 
минзухар в корема ще му порасте... :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...