петък, 26 август 2016 г.

Домашна тъмна маслинова паста "Букет"




"Наберете си" букет от няколко вида черни маслини. Аз използвах по 100 гр: мамут, каламата, турска маслина, обезкостени черни маслини и стафидна маслина.
Обезкостете ги и ги пуснете в черната дупка на блендера, заедно с 5-6 лъжици зехтин, пресен риган, сол. Това е. Ако решите, може да включите също и лимон/лайм, люта чушка. Получената паста приберете в бурканче и съхранявайте в хладилника.
Чудесна добавка към прясно изпечен хляб/пица/сандвичи/крекери, картофи, яйца, зеленчуци (виж по-долу най-подходящите :). Рецептата не е голяма философия, но резултатът е забележителен и пъти по-вкусен от купешкия му вариант.


Да разясните на тригодишно дете устройството на Слънчевата система не е проста работа. Далеч по-смилаемо и достъпно е да му направите тъмна маслинова паста ;)

За Слънцето - лимон, Меркурий - обло люто чушле, Венера - репичка, Земята - лайм,  Марс - чери доматче, Астероиден пояс от млечни царевички, Юпитер - варен картоф, Сатурн - гъба печурка, Уран - жълтък и лук , Нептун - брюкселско зеле , Плутон - грахче, Вселената - паста от 5 вида маслини, зехтин сол, риган

четвъртък, 25 август 2016 г.

RED HOT CHILI SUSHI CAKE


Обедно меню за двама.
Извън кадър - един пикантен семеен повод и две чаши добре охладено розе,  в средата на седмицата.
Сряда е ден най-подходящ за изчезване от пространството и времето...

понеделник, 22 август 2016 г.

Грозд

Ей такива закуски върху гроздови чепки си нижем двамата със синчеца на фона на летния дъжд вън, че да си спомняме точно тези бавни следобеди... някой ден...




вторник, 16 август 2016 г.

На море или на планина през лятото

Тиха лятна вечер, пием бяло вино с приятели на двора и хапваме салата с водорасли. Като морe се вълнуваме. Един е обичайно мътен и бурен; другият ни залива с познати истории; третият, въпреки че ги чува за кой ли пореден път, искрено се пени от смях; четвърти, дълбоко гмурнат в себе си и седнал малко встрани, е общото ни тихо пристанище. 
Опитваме после боровия сладолед. Планина сме сега. Един е непроходим; друг – Мохамед, който все чака; трети като билкова поляна се радва откровено на живота; четвъртият се намесва рядко, с по пет думи на час, но пък точно с тях прави фини маршрути по между ни.
Четвъртият, който хапва салата с водорасли, е втори, когато яде боров мед. Третият подводничар пък е четвърти, когато сме планина, вторият - първи. Какви надморски парадокси! В
сички обаче сме единодушни, че трябва да патентовам боровия сладолед.

КОРАЛОВИ РИФОВЕ




шепа накиснати кафяви водорасли, шепа каперси, няколко мариновани гъби коралки,
500 мл. вода, 1 морков, 3 супени лъжици грах, 3 супени лъжици царевица, 1 зеленчуков бульон, лист лимонова трева, киселец, лимонова мащерка, лимонов босилек, 2 скилидки чесън, агар-агар една лъжичка, черен пипер, морска сол


Сварете моркова на ситни кубчета с бульона, добавете предварително накиснатите водорасли, зеленчуците, подправките. Към топлия бульон изсипете лъжичка агар-агар. Оставете да поври за 5 минути и отстранете от огъня. Изсипете по формички.
Желатинът от водорасли няма нужда от допълнително изстудяване в хладилник. След като се охладят, обърнете и поднесете персоналните коралови рифчета. Гмурнете се с чаша бяло вино.





БОРОВ СЛАДОЛЕД


3 броя авокадо, 3 вида мента, 7-8 лъжици боров мед, сокът от един лайм

Изберете 3 броя хубаво авокато. Обелете ги. Пасирайте със сока от лайм, няколко листенца от ментата - дива мента, градинска и мохито мента; накрая и боровия мед.
Поставете за 8 часа във фризера. Дори няма нужда допълнително разбъркване.
Извадете, декорирайте с борова или елхова клонка, шишарка. Поръсете с кедрови ядки.
Цветът и вкусът бързо отвеждат там, високо, на хладинка.


Тук...

петък, 12 август 2016 г.

На гости на списание SO into FOOD с мъфини в 4 сезона... и още нещо...


Голямо благодаря на Гери и Мария за уютната покана да се включа в брой 5 на електронното списание SO into FOOD.


Лятото ни срещна, зареди ни с вдъхновение и ни накара да се усмихнем безгрижно като деца. Сърдечно им пожелавам още безброй свободни пориви за творчество и купища поводи за празнуване на живота.

ГРОЗДОВИ МЪФИНИ 
В ЧЕТИРИ СЕЗОНА

Идеята на настоящата рецепта е да се опитам да ви разкажа лятото. А как да бъде описан най-красноречиво един сезон? На фона на останалите три, разбира се.


ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
Като начало пуснете си Вивалди - Четирите годишни времена, което ще рече, че имате около 40 минути концерт, почти достатъчни за цялата рецепта.

Общо тесто за мъфините:
2 яйца,1 голяма чаена чаша брашно от лимец,1 голяма чаена  чаша бяло брашно,
1 голяма чаена чаша захар, ½  чаена чаша зехтин, 2/3 пакетче бакпулвер, щипка сол, 3 супени лъжици вода, стрък прясна мента, стрък прясна маточина, прясно листенце индрише

За пълнежите:
младо лозово листенце и филиз, бяло грозде без семки, кристална захар, стафиди от бяло грозде, бяло вино

Разбърквате хубаво тестото, до гладкост и гъстота “малко-по-плътна-от-тази-на-класическия-кекс”. Разделяте на четири части.

МЪФИНИТЕ ПО СЕЗОНИ

1.) В първата четвъртинка – това ще е вкусът на ПРОЛЕТТА, ситно накълцвате едно нежно лозово листо, плюс няколко тънички филиза от лоза (едва ли има дете, което да не е вкусвало от киселите мустачки на асмите).

2.) Във втората – ЛЯТОТО, поставяте цели зрънца прясно зряло грозде - от онези сортове “без семки”, като оставяте от тях и по повърхността, наръсвате мъфина отгоре с щипка кристална захар.

3.) В третата част от тестото – ЕСЕНТА, изсипвате десетина златни стафиди.

4.) Четвъртия сезон – ЗИМАТА, приготвяте по следния начин: във формата за мъфини отсипвате от тестото (почти до ръба на хартиената кошничка), боцвате с показалец в средата, до дъното, като правите мини кладенче, в което да отлеете малко хубаво бяло вино. Тази процедура може да затворите и потретите.



Печете на 180 градуса до порозовяване, около 35 - 40 мин.
След като извадите къпкейкчетата и те изстинат, се заемате със съответните глазури. 
Те ще пресъздават четирите годишни времена през погледа на птиците.

За глазурите:
пудра захар, прясно мляко, чепка от грозде, лозови листа, зрънца от напъпило грозде, стафиди, зрели гроздови зърна, мед, сладко от тиква


ГЛАЗУРИТЕ ПО СЕЗОНИ


1. Пролетна глазура
Изчаквате мъфините с филизите и лозовото листенце да изстинат. Забърквате пудра захар с няколко лъжички прясно мляко до гъстотата на лепило. Капвате на покрива на всяко кексче и залепвате отгоре пресен нежен лозов лист, поставяте в средата още малко от захарното лепило и залепвате гнездо от по-малък лозов лист, апликирате и клонче от чепка. Слагате в гнездото няколко зрънца (“яйца”) от току-що напъпило грозде.


2. Лятна глазура
Кексчетата с прясно грозде намазвате с мед, залепвате отгоре гнездо от миниатюрна кошничка за мъфини, в което поставяте три големи зрънца свежо грозде. И клонче от чепка лепвате.


3. Есенна глазура
Полирате отгоре мъфините със стафиди с малко сладко от тиква. Бодвате в средата “пусто дръвче” от чепка грозде и втъквате по него няколко съсухрени стафиди, поставете и една “окапала” директно върху глазурата под дървото.


4. Зимна глазура
Посаждате пак “дръвче” от обрулена чепка грозде, за предпочитане изсъхнала (може да изсушите в печката), посипвате го отгоре с глазурата от пудра захар и млякото, наръсвате наоколо преспи отстрани. Захлупвате всичко с малък стъклен параван.


ДЕГУСТАЦИЯ:
Отхапвате си малко от пролетта, от есента, от зимата и най-накрая поднасяте към сетивата си лятото. Усетихте ли разликата?
Да, именно това е неговият вкус неповторим :)



За "още-нещото" ще ви разкажа следващия път...

неделя, 7 август 2016 г.

Заскрежарено сирене

Нарежете сиренето на големи правоъгълни плочки с дебелина около сантиметър.
*Поради липсата на какъвто и да било нож в полеви условия се наложи да импровизирам с дентален конец. Освен забавно, се оказа и доста прецизно.  
Подредете в тавичка от алуминиево фолио, предварително застлана с хартия за печене.

Нарисувайте отгоре тънък "скреж" от пресни билкови листенца:
*мащерка, риган, розмарин, босилек, див джоджен, магданоз, копър, бял равнец, индрише


Наръсете със зехтин.


Хубаво запечатайте всичко с два/три пласта меко алуминиево фолио.
Сложете на жарта, като най-важното е да поставите внимателно от горещите въглени и върху капака.
Изчакайте от 5 до 7 минути.
Махнете от огъня, старателно отстранете първия пласт от фолиото и изчакайте още 5 минути.
Поднесете, като разгърнете възможно най-патетично останалите две завеси:

липсват само саксиите с подправки на перваза ;)

И всяка хапка е гледка към различен свят...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...