вторник, 28 юни 2016 г.

Здравословни понички

Сплескан като понички сорт праскови намерете.


Измийте ги и така, както са цели, с малък метален ринг отстранете костилките - те са малки и странно кръгли. Когато са добре узрели, плодовете са много сочни и сладки, с тънка ципа, която лесно се бели. Вие обаче не ги белете.

Оваляйте ги в захар, поставете ги върху хартия за печене и ги наръсете с шафранов зехтин. Загрявам зехтин на котлона и пускам вътре щипка шафран, изчаквам около минута, оставям настрани, колкото е възможно по-дълго и след като отстраня листенцата, ползвам мазнината.
Запечете прасковите на 200 градуса - вентилатор, около 25-30 минути. Те не се карамелизираха, както очаквах и каквато беше първоначалната ми идея, а само омекнаха, тъй като отделиха доста сок.
Извадете ги от фурната и ги обърнете с долната страна нагоре.
На този етап имате истински "понички", сиропирани в собствен сос. 
Може да поднесете така.


Вие обаче отстранете ципите и поставете прасковите във фризера.
Изчакайте поне час.
Когато "поничките" се заскрежат, те ще придобият матовия полиран вид на онези купешките с полупрозрачна коричка от тънка гланцова захарна глазура.
Извадете ги за минутка-две леко да се отпуснат и идва ред на класическите шарени поръски за понички, като за асортимент намажете и някои с кокосова сметана.
Бързо поднасяйте на деца и татковци:



Мислех си, че съм открила Америка с последната снимка, но имам навика да си сверявам часовника. След като потърсих “healthy donuts”  в търсачката... мдаа, на шайби: superhealthykids.com 

сряда, 22 юни 2016 г.

Идрише лимонада



1 камион лимони
1/2 цистерна мед
1 извор вода
индрише "да има" - два вида (иглолисто и широколисто + цвят)
Да престои, да престои...
И поне един малък айсберг на кубове за финал.

понеделник, 20 юни 2016 г.

Berry-броеница (плодова салата)



Дълга плодова салата от берита за най-дългия ден в годината...
Б-е-р-р-и-б-р-р-о-е-н-и-ц-а ;)

Особено подходящи за това...

сряда, 15 юни 2016 г.

Рали рейд къпкейкчета



Рали рейд, за разлика от традиционните ралита, се провежда на офроуд терени – пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности.

Мъфините опичате, като предварително поставяте лента от хартия за печене по повърхността през средата на всеки един. Така капачето около лентата се надига, а под него се оформят смачкани мъфини или нещо като път през проход.





След като изстинат, отстранявате лентичките.

Начупения релеф маскирате с различни по вид ландшафти - използвах карамелизирани ядки, сушени плодове и сурови ядки, които залепих върху разтопен шоколад.

Накрая обявявате старт на състезанието.
* Заради количките, предложението отново е от типа: деца 3+ :)

сряда, 8 юни 2016 г.

Офроуд палачинки

Палачинки правите за трасе.
Гъст рожковов разтвор си забърквате.
Взимате бъгито играчка на детето и форсирате/глазирате отгоре.











Добре пасва на пейзажа сладко от вишни. 
Забавлявате се.

*подобна идея 

събота, 4 юни 2016 г.

3 UNDER CONSTRUCTION



Under construction си бяха тези незаменими с нищо три години.

36 прекрасни тежкотоварни месеца, посветени изцяло и напълно на най-вълшебния малък мегастракчър. Няма място за куул пози и постер мисли, само чист неподправен сантимент и благодарност, че дойде при нас. Останалото е твърде лично и вибриращо фино с честотата на чудесата, за да бъде облицовано в думи.

Днес като в стар филм седим тримата бачкатори на стърчащия над строежа кран, без особен страх от високото, със запретнати ръкави, загар на потник, шапки от вестник, клатим си краката - един пуши, друг пие бира, третият непоправим авантюрист на цели  ТРИ! няма търпение за малко отпуска от мама/тати и предстояща септемврийска екскурзия към детската градина.

Хъ Малък си поръча торта с коли, аз лекичко изместих епицентъра от скоростта към бавното солидно движение на тежкотоварните. Беше ГОЛЯМА изненада:


Всъщност генералната репетиция по конструкцията на бърдей кейка се състоя два дни по-рано - на деня на детето.





Тогава, разбира се,  материалът беше значително повече. В реални условия се получи този шумен парцел:



И се разработиха 36 тежкотоварни, събирани цял месец.



Строителният обект: бисквитена площадка като основа на принципа на сладкарската скаличка - бисквити и крем в най-различни зидарии – едри, ситни, на пластове.
 
 

За да бъде детска, вместо с какао,  направих тортата с крем ванилия, допълнително „потъмнен“ с рожков, така постигнах аналогичен по-земен цвят (три лъжици рожков за крем от литър прясно мляко).
На практика се получи весела бисквитена кариера с различни находища и вкусни залежи като орехи и локум, ммммм щура торта с нестандартен натурален вид. 

Предполагам, че се досещате, въпросната е подходяща за онази-най-накрая-будеща-доверие-заветна-възраст-за-деца: 3+ :)))
 



Всякакви разни поръски, бонбони, украси, шоколад, вафли и други ядливи натрошени седименти обогатиха подобаващо релефа.







Голям кипеж на живот и ентусиазъм.
В най-общ план правилата бяха само извън тортата - под формата на светофари, ограничителни конуси, кръгови движения и др. Товарно парти влакче разнасяше различни добиви от бисквитената кариера.



студен бар "Зад бариерата"





Светофари от бонбонки М&М, залепени върху киндер шоколадчета на спец. клечки,
вафлен влак, натоварен с мюсли, орехи и пурички,
кексчета с мепесета,
шампанско с Маккуин,
салфетки с пътешественици,
ограничителна линия от шоколадови и оранжеви мини сладоледи на клечки + безброй поръски, добити отново от кариерата,
чаши с багери.


Деца (по стечение на обстоятелствата все момченца) бръмкаха и пърпоркаха навсякъде с колички, хрупаха светофари и вагончета, докато небрежно пощипваха от обекта тортен. 
В края на деня един лекотоварен светещ хартиен балон, пълен с пожелания, полетя бавничко над морето. 
Хармоника и блок флейта пригласяха.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...