четвъртък, 28 април 2016 г.

Яйца, боядисани с цветя

Както обещах тук, с малки изменения (включих шафран и люляк) и голяма воля (изчаках си търпеливо официалната дата за боядисване), експериментът беше проведен.

Техниката:
Горещите бели яйца поставям едно по едно в парченце плат, върху което предварително съм насипала венчелистчетата на цветето - по възможност така, че да обгърнат яйцето отвсякъде. Загръщам плътно, поставям в картонена чашка с размера на яйцето, добавям вряла вода (така че да покрие всеки "вързоп"), после лъжица оцет и изчаквам около час. Изваждам, разопаковам и оставям настрани да изсъхне.

Резултатът

по часовниковата: шафран, невен, роза, теменужка, хибискус, люляк, лайка, коприва на прах, казанлъшка роза

Изненадите:
хибискусът  - на мястото на получилия се почти космичен ефект очаквах наситен ален цвят,
теменужката - съвсем невидим акварел,
казанлъшката роза  - не предполагах, че от безцветните розови пъпчици ще изплува подобно вълшебно ретро яйце.

Обобщението:
Далеч от цветово разнообразие, но пък толкова близо до естеството. Ако се оставят да престоят по-дълго, мотивите вероятно ще са по-интензивни. Лично на мен ми харесват именно с този си загатнат неповторим природен вид.

орфеевото цвете... и самодивско лале има наблизо, дива орхидея, пъстърви, чай мурсалски 

сряда, 27 април 2016 г.

Сладка великденска облицовка




Вече веднъж материализирахме тази хрумка под формата на сладки, преди има-няма месец. Подходяща се оказа и за други разни великденски конструкции.
За облицовката, само напомням, ви трябват натрошени бонбонки М&М, разтопен бял шоколад за основа и онова настроение.

събота, 23 април 2016 г.

Last Minute Offer: Венец от храстовидни


Това е сиропиран сладкиш с целувчена цветна глазура - две взаимноизключващи се сладкарски материи. Ето защо ще ги готвим поотделно и на по-късен етап ще ги напаснем в празничен венец.

Подготвяте си ядливи цветове от храсти: акация, рожков, люляк, жасмин. Измивате ги, подсушавате ги и ги наръсвате със захар.



Разбивате два белтъка с десетина лъжици захар, три-четири лъжици оризово брашно и три-четири лъжици бял сусам, плюс маточина на прах и мента на прах. Разстилате върху хартия, около малък ринг, за да получите венец. Наръсвате цветовете от храстите:


Запичате на 120 градуса около 40 минути.
Изваждате, изчаквате да се охлади и отлепяте с ножче внимателно от хартията. Ако целувченото тесто е добре изпечено, това ще стане съвсем лесно.


Забърквате тесто за реване, в което за мазнина използвате задължително зехтин или както са го наричали нашите прабаби - "дървено масло". Изпичате, изчаквате да изстине и го изрязвате с големината на венеца. Сиропирате получения блат с чай от йерба мате и гравиола (дървета) на OSHEE, подсладен допълнително с бъзов сироп (храст). (Може и сок от бреза.)



Монтирате отгоре целувчената глазура и изрязвате в средата с ринг реването-подложка, за да оформите венец от "храсти" и "дървета" за един от най-магичните празници - Цветница.
Хем сиропиран, хем с хрупкава коричка. Като цяло вкусът е доста ексцентричен, малко като парфюмиран, но пък по свой начин спечели симпатии дори след по-консервативни дегустатори.


петък, 22 април 2016 г.

Белоцветни кокоски

Комбинации от цветя като жасмин, бъз, ванилия и липа са си чиста бяла магия...
Кулинарна аромотерапия.
Забъркайте кокосови стърготини с белтъци (от яйца с бели черупки), масло и бяла захар, малко светъл мед акациев, добавете в тях белоцветната четворка, сетне по никакъв повод не пускайте абсорбатора, докато ги печете.


И после... ухилени деца си хапват яйчен крем със все лъжичките :)

Многогодишни ми се получиха на мен кокоските: сушен липов цвят имам от 2014, бъзов сироп от 2015, свеж жасминов бял цвят и ванилов пра-шец без възраст.

вторник, 19 април 2016 г.

Оризови сладки с цветя


(импровизации по корейска традиционна рецепта)


Дни преди празника на цветята саксиите по терасата ни вече са насадени с безброй ситни шарени цветчета.

музикална саксийка: тромпетчета (д)жасминови, камбанки лилави, грамофончета

Босилекът все още се назландисва. Една соларна крушка виси на моряшко въже от тавана. А калдъръмчетата любопитно са подали носове, вероятно подушвайки миризмата на пържено от малкия тиган върху туристическото газово котлонче.
Там се пържат 화전 = hwajeon = хваджеони = цветя торти (буквален превод)

Рецептата за сладките е традиционна за Корея.
Напролет жените там се събират на рояци някъде на открито, в близост до река(!), месят от сладко оризово тесто малки топки, инкрустират ги със свежи ядливи цветя, които са набрали на цели панери, точат кръгчета и ги запържват на тиган.
Шуми реката, цвърчат сладките, жужат жените... пълна идилия.

В рецептата няма нищо сложно. Оризово брашно се разбърква с топла медена вода (отношение вода:мед 1:1) + щипка сол до получаване на нежно тесто, изчаква се половин час, тестото се стяга, след което от него се разточват и инкрустират с цветя кръгчета, които се запържват от едната страна в сгорещено олио. Изваждат се върху специални плетени панери, точно като този на снимката - по щастлива случайност вкъщи се намираха два броя такива.

И малко инфо за "цветистите" ми интерпретации:

Вместо топла вода сварих жасминов чай, в който разтворих акациев мед. В тигана с олиото сложих три близалца шафран. За да са по-незабравими сладките, в украсата от цветя включих незабравки – розови, бели и сини, листа от индрише – обикновено и лимоново, невен, люляк, шипков цвят, маргаритки, теменужки.

Инкрустацията:
Разточвате тестото, инкрустирате цветята, минавате втори път с точилката и около получилите се формички изрязвате кръгчета с ринг или капачка от кутийка за клечки за зъби, примерно.

Сурови сладките изглеждаха така:


Ако бях срещнала някъде подобна снимка, със сигурност щях да помисля, че е замесен захарен фондан и директно да я подмина.

Решите ли, може предварително да оцветите тестото с матча или със сок от червено цвекло за получаване на зелени и розови варианти – из Интернет бълбука с подобни шарени разновидности.

За радост на съседите процедурата по изпържването отне не повече от минутка.




Много нежен вкус.
Ако залеете с кленов сироп отгоре, Цветница ще цъфне в дома ви рано-рано, гаранти-рано.
Enjoy the hwajeon!

петък, 15 април 2016 г.

Глухарчета в различни състояния на духа


Хората сме склонни да се вкопчваме в реалността. Да се протягаме в нея, както в поляна с нацъфтели глухарчета, да я виждаме цветна, ярка, ароматна, осезаема, примамваща пчели или пък наситена с контрасти. Ако човек поспре обаче край поляната за малко по-дълго от един пикник време, ако сред греещите цветни  жълтурчета забележи някои от онези почти прозрачни, какавидирали вече в малки кристални топки глухарчета, може да погледне през тях в други едни пространства и на мига да се превърне в свободен вятър, който разпръсва същата тази реалност в полет, прекроявайки венчелистчетата в чисти аури. Усещането е несравнимо и си заслужава да се опита, поне веднъж... а после пак.





Царевични мъфини 
с мед, шафран и ананас



За мъфините (9 броя): 

чаша бяло брашно, 
чаша царевично брашно, 
шест хубави лъжици мед, 
100 гр. мандраджийско меко масло, 
половин лъжичка сода, 
едно яйце, 
шафран, 
малко настъргана лимонова кора. 
Печете на 180 градуса.

Глазурите: 

ананас (плод и листа)
пуканки
Ананасът допълва чудесно вкуса на мед и шафран. Пуканките съответстват по най-крехък начин на царевичното брашно ;)
 

За жълтурчетата: 
От ананас нарязвате шайби с различна дебелина – няколко съвсем, съвсем тънки, няколко по-плътни. След това с ножицата по окръжността прорязвате лентички с гъстота няколко милиметра, като оставяте средата от ананаса плътна. На котлона си правите разтвор от 100 гр вода, 100 гр захар. Минаване шайбите през разтвора и ги подреждате в тава с разстлана хартия за печене. Печете на 160 градуса, докато тънките шайби се карамелизират по краищата. От карамелизираните ананасови  венчелистчета моделирайте кичести цветни корони, докато са още топли. С по-плътните ананаси застелете част от мъфините в класическо разцъфнало жълто глухарче. 


За пухкавите глухарчета: 
От зелените листа на ананаса изрежете с ножица дълги пръчици с дебелина няколко милиметра. Минете и тях през захарния разтвор и запечете до втвърдяване, като внимавате да не прегорят. 
Изпукайте фойерверки от шепа царевични пуканки и ги монтирайте от едната страна на пръчиците. От другата ще набучите в повърхността мъфините, имитирайки пухкави леки глухарчета.


Накрая получавате глухарчета в различно състояние на духа: 


*зелени кошнички за мъфини ще лепнат още по-добре тук, но да не бъдем перфекционисти е естествена цел на блога ;)



Снимките навън бяха правени по време на силен вятър и дори една от пуканките полетя във въздуха, хубав знак :)


сряда, 13 април 2016 г.

Лазаня с домашни кори от лимец, гауда, бяла риба и зеленчуци



За корите:
брашно от лимец (на мелници “Арчар”) - около две чаши и половина, 
три големи яйца, 
щипка сол

Брашното от лимец се пресява на фино и едро. По-едрите частички се отделят настрани. Фината купчинка се омесва с яйцата и солта до получаването на нелепкаво тесто за разточване. Разточвате върху набрашнена повърхност и изрязвате правоъгълници. 



Отделно задушавате в зехтин парченца от бялата риба и зеленчуците– грах, моркови, черита, царевица, див лук. 

Всяка кора лазаня трябва да премине за половин минутка през вряща вода. Настилате после корите, върху тях зеленчуците и рибата, отгоре сиренето Гауда на редове и накрая наръсвате всичко със зехтин и заливате със сос от 300 мл. мляко, което предварително завирате на котлона заедно с едрите частички лимец (при мен се получиха около четири лъжици)  + парченце масло, хубава щипка сол до сгъстяване. Печете на 200 градуса около 30 мин, до зачервяване. 


Ще се изненадате много приятно.



вторник, 12 април 2016 г.

Енергийни блокчета

energy bars


За блокчетата:
един банан, пет лъжици сусамов тахан, по лична преценка определете съотношенията и добавете: черен и бял сусам, кокос, мед, рожков.
Омесете всички съставки, без черния сусам и рожкова. Разделете сместа на две. В едната половинка добавете рожков, а в другата - черния сусам. После я карайте по-дзен:




Докато правех снимките на блокчетата,  долових наблизо един мил синхрон:

абсолютно неподправен кадър: Хъ Голям ползва всевъзможни пространства да суши лакираните си блесни и воблери, досущ чирози :)

Има толкова типа енергии... Най-съществените се виждат само със сърцето.

неделя, 10 април 2016 г.

Сусамки



Една птичка пролет не прави, но пък може да ви направи компания към сутришното кафе/закуска :)
Да моделираш сусамени фигурки се оказа доста забавно, и заради краткото време, с което разполага хенд-мейкърът.
За една птичка: Запечете леко 20 гр. черен сусам на тиган. Отделно размекнете на котлона лъжичка мед и лъжичка захар до нежно карамелизиране. Добавете сусама вътре. Разбъркайте. Изчакайте минутка и се захващайте с моделирането.
Направете същата процедура с 20 гр. бял сусам.
Аз намазах топлия черен "маджун" между два листа хартия за печене, разточих с точилката и после изрязах формичка с ножицата. Отстраних хартията и огънах силуета на птичката. След това оформих телцето от белия сусамов "маджун", като побързах да лепна клюнче, докато е още топъл.  След като изстина, фигурката стана твърда като керамична и лъскава, като гледжосана.
Друг вариант е да увеличите значително съставките, да съчетаете двата цвята и да си направите мраморни сусамки или ако имате един цял ден, търпение и сръчни ръце, да си изваете сусамова двуцветна дъска и фигурки за шах. И мат!

вторник, 5 април 2016 г.

Брезови хлебчета



Втора публикация за деня... сигурен признак, че в кухнята ми е пролет. Началото на пролетта пък е моментът за събиране на брезов сок, много подходящ за детокс.

Две чаши и половина брашно от лимец, едно яйце, няколко лъжички зехтин, кафета чашка брезов сок, половин лъжичка сода, две лъжици кисело мляко, щипка сол, сирене - плочка, брашно от рожков за брезовите чертички.
Забърквате съставките и омесвате меко тесто. Разделяте на четири-пет късчета и оформяте правоъгълници дебели два-три сантиметра, половин педя широчина, педя дължина. С точилката разточвате всеки от тях само по средата:



Намазвате средата с брезов сок и наръсвате със сирене. По външните крайчета набраздявате резки с клечка за зъби потопена в брашно от рожков - кашичка от рожков и вода.
Поръсвате отстрани и с малко брашно от лимец.



Мятате на 180 градуса , докато сиренето за запече леко. Питките ще са по-вкусни, ако останат меки в средата и пухкави по края.



 Във вариант за  мъжове, които не постят, може да включите разни подобни:


Ако сте много влюбени, напишете с черна маслинова паста в средата нещо от рода на Х+М=LOVE



Шафранова тортина



- Без торта и тази година, какво мислиш?
- Разбира се, достатъчно багаж ще мъкнем, че и торта...
- Да, нали?! Ъъъъъ... Само дето тук едно тесто от сладки ми остана днес, к’во да го правя... И най-различни остатъци от шоколади се подмятат из хладилника…



Основа: два белтъка, 40 гр. масло, бакпулвер, щипка сол, чаша и половина пудра захар, брашно от лимец до получаване на твърдо ронливо тесто.
Крем: течен шоколад Нутела – няколко лъжици, парченца натурален, парченца бял, парченца млечен шоколад с лешници
Глазура: Две чаши кокосови стърготини, едно яйце, пет лъжици пудра захар, половин лъжичка бакпулвер, 35 гр. масло, кафена чашка прясно мляко, ванилия, шафран, цвят от роза, цвят  жасмин, чай от бъз и вишни (едно сухо пакетче), прясна портокалова кора, хибискус. Шафранът и портокалът доминираха сред целия този панаир от аромати
Съставките се разбъркват и се оставят настрани да престоят 20 минутки, след което се наръсват върху шоколада, като внимателно го запечатват. 
Пече се на 180 градуса до зачервяване.
Вид, удобен за разнасяне.

 

 Досущ шафранови полета, нали, лилавите поля на моя дом!





петък, 1 април 2016 г.

ЦВЕТни бои + малко шарени черупки

Месец до Великден. Нямам търпение за ароматни експерименти с естествени бои за яйца от цветове на някои полезни билки и ядливи цветя:

кадънка,  невен, лайка, маслодайни рози, синя метличина, коприва, хибискус, теменужки

Шафрана и лавандулата си ги кътам за готвене.
Тези дни никъде не открих яйца с бели черупки и сигурно ще дочакам официалните дати за боядисване... Кой знае всъщност... няколко малки проби само с черупки ми се струват напълно осъществими и в рамките на позволеното в името на науката ;)


А дотогава едни други шарени черупки...
Напукани яйца  - сладки с шоколадови глазури, поръсени с парченца от шарени М&М и Милка бонбоники в натрошкан Гауди стил

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...