неделя, 27 март 2016 г.

сряда, 23 март 2016 г.

Pantone солети



Pantone е системата за съответствие на цветовете, която използвам ежедневно в работата си. 


Виждам Pantone солетките като хрускаво допълнение към палитрата за Великден тази година:



ROSE QUARTZ и SERENITY са обявените за цветове на 2016 (за пръв път са избрани, не един, а два цвята).

Включете ги в гамата за яйцата по празниците  - в тяхното доста ДЗЕН съчетаване се крие посланието: "хармония, спокойствие, равновесие". Дано наистина е такава година, че има нужда.

понеделник, 21 март 2016 г.

Гастрономическа пролет



Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпи на 20 март в 6:30 ч. българско време.
Гастрономическата ще настъпи, когато усетите онзи свободен порив и замените зимната бобова салата с пролетната и версия:


И така също може бързо-бързо да се впишете в новия сезон :)))

събота, 19 март 2016 г.

Сутрешна програма за тригодишни


(щафетно рисуване с непрекъснати линии)

Започнете с:

Упражнение 1.  Рисувани приказки

Рисувайте и разказвайте в непрекъсната нишка ...


 
Упражнение номер 2. Скърцащо рисуване

Вземете бял балон и обикновени цветни флумастери. С непрекъсната линия нарисувайте бързо маргаритка върху бялата гладка повърхност, после втора, трета, четвърта. Трям! Звукът е невъобразим, нали… На седмото цвете ще доловите дори мелодия...


Плавно и без прекъсване преминете към:

Упражнение 3. Invert 

Влезте в тъмно помещение и рисувайте с бързина и многократно повтаряне на движението фигури с фосфоресцираща пура


Продължете нататък с 

Упражнение 4. Играчки от тел

С помощта на клещи, без излишно старание, направете различни фигурки. Струва ми се напълно възможен дори един телен куклен театър...



Не спирайте, а  преминете към:
Упражнение 5. Детето-котка

Оставете детето си на воля с пет кълба прежда… Бъдете наоколо все пак, за да наглеждате, в каква посока отива творческият му устрем, а и за да разплетете по-лесно рисунката от самото него после...


Следва:

Упражнение 6. Безкрайни палачинки

Забъркайте тесто за палачинки. Сипете течността в пластмасово шише, с шило пробийте отвор в капачката. В непрекъсната линия рисувайте палачинки. Полейте с дълга струйка мед.


Упражнение 7.

Нарамете детското колело и без отклонения, бегом за няколко обиколки в парка. Ако нямате колело, заведете го на виенско такова и непременно му купете безконечен захарен памук...

четвъртък, 17 март 2016 г.

Крем супа от сьомга (първи котлет)


Рецепта от типа: от продукт второ качество - гурмански резултат.



Малко добри думи за:

сьомга – първи котлет 

За мен е супер приятно предизвикателство да приготвя нещо вкусно от продукт, който не се радва на повсеместна слава и не блести с почит и популярност. В магазините за риба често се оглеждам за такива провокации (още съжалявам за една гигантска глава от дяволска риба). Сьомга – първи котлет е точно това. Когато някой мастър от магазина обезкостява филета от сьомга, обикновено отделя остатъците от рибата и те се предлагат в нещо като “комплект за супа”, който е почти без пари. Първият котлет сьомга не е това. В повечето рибни павилиони той се продава съвсем отделно, на камерни групички от себеподобни. Ако клиентът не е много наясно с подводния свят, на пръв поглед дори няма и да направи разлика между него и обикновените розови шайби от сьомга.  Цената му обаче е поне четири пъти по-ниска от тази на първокачествения котлет, тъй като, първо, се намира зад главата на рибата, близо да хрилното капаче, и второ, включва в себе си гръдните перки. Една от причините да харесвам точно него е всъщност вторият му “недостатък” - месото зад чифта перки, плюс несправедливо ниската цена, разбира се.

Заставате с присвити очи като стар пират пред щанда с прясна риба, ако преценените, че десетината котлета пред вас са супер свежи, застрелвате продавача с широка усмивка и ги купувате. Измивате ги добре и ги задушавате за 5 минути в половин литър вода с два моркова, две тиквички, половин глава лук, сока от един лимон. Изваждате внимателно зеленчуците, после рибата - разделяте на една страна перките, на друга месото от рибата, прецеждате бульона и започвате упорито и старателно да си обезкостявате – махате кости, хрущяли, кожа, по-тлъстите части около костите. 


От близо два килограма котлети получавате един килограм чисто месо, което пасирате. На този етап разполагате с внушително количество чист фин пастет сьомга (почти колкото една малка цяла сьомга), пъти по-качествен от тези, които се продават в тубички във всеки хипермаркет. 


Половината от пастета оставяте настрани за намазване натюррр с малко черен пипер, зехтин и лимон върху препечена или билкова филийка, а другата отделяте за крем супа. Разбира се, че може да си направите бърза паста от сьомга, като си спестите целия този ритуал с обезкостяването и просто си купите филе като за снимка от магазина, но за мен първи котлет от сьомга е като първа част от сюита, като първи "куплет" от сонет :))). Без него просто нищо няма да е същото :). Освен че е като въвеждащ ритуал за въпросната рецепта, я прави доста уникална на вкус, тъй като месото зад гръдните перки няма нищо общо с розовото сьомга филе, а се доближава доста повече до това на сините риби.
Нататък… ако си спомняте, в началото редом с рибата бланширахте два моркова, две тиквички и половин глава лук за пет минути. Следва да пасирате и тях.
Запържвате три лъжици брашно в пакетче масло. Оставяте да се охладят, разтваряте с бъркалка маслото и брашното с пастета от сьомгата, пасираните зеленчуците, постепенно добавяте бульона и пюрето от два пресни пасирани домата, лъжичка захар, сол но вкус, две скилидки настърган чесън, течна сметана на око и оставяте магическата течност да покъкри на слаб котлон при постоянно бъркане. Финиширате задължително с щрих шафран, черен пипер, щрих копър.

Продукти: първи котлет сьомга – 2 кг, един лимон, половин глава лук, два моркова, две тиквички, брашно 3 лъжици, масло пакетче., 2-3 скилидки чесън, течна сметана, два домата, лъжичка захар, сол на вкус, черен пипер, шафран, копър

вторник, 15 март 2016 г.

Пролетен кекс



Задушавате спанак и зелени подправки: мащерка, розмарин, босилек, риган, магданоз, копър, зелен лук, зелен чесън в малко зехтин. След като изстинат, към тях добавяте чаена чаша кисело мляко и половин чаша зехтин. В купа разбивате две яйца, смесвате със зеленилките и пресявате вътре две чаши бяло брашно, лъжичка сода, сол, натрошавате плочка сирене.
Три различни по големина формички за кекс "облицовате" с хартия за печене. Подреждате съответно рехави оградки от червено цвекло, моркови, тиквички -  не ги режете много тънко, ще се подвият. Разпределяте тестото и печете на 180 градуса.

Ако имате проблем с леко авангардната конструкция, може допълнително след изпичането да привържете оградите с подходящи цветни канапчета. 

Отгоре по напуканата повърхност на надигналия се кекс имитирайте поникнали пролетни стръкчета от използваните билки.




събота, 12 март 2016 г.

Закуска там, на покрива



Предпочетох близалките (lollipops) като формат на днешното меню заради:
детството на клечка, 
надскачащото ходене с кокили, 
поради опита наивен на въпросните захари да преодолеят гравитацията на сериозността, в която възрастните (си) вярват 
и още куп стърчащи отвсякъде подобни причини, 
които за сега ще ви спестя…

Примерно меню за закуска върху покрив
* внимание, менюто съдържа повече съставки, отколкото рецепти


1       сусамени гнезда ( състав: белтък, захар, сусамов тахан, краве масло, брашно, сусам – рисувате кръгчета върху хартия за печене, запичате ги и докато са още топли, оформяте гнездата, намазвате отвътре с тахан и полепвате със сусамово семе - подходящи за предстоящия Великден.)
4       небезизвестните канелени кифлички на Карлсон, мини вариант (състав: брашно, яйца, мая, масло, сол, захар, канела, рожков)
2       захарни петлета на клечки за зъби (не много сполучливи) – в ролята на ветропоказатели (състав: карамел) 

3      облаци – меденки, монтирани на най-дълги клечки (състав: яйце, масло, мед, брашно от лимец, сол, сусамов тахан, сода, сок от портокал, индийско орехче)
5    антени стари + стълбички на  коминочистач  (състав: солети с черен шоколад) 

  
 Основа за набождането на лолипопсите:

Кекс в керемида 

Бананов кекс, печен в керемида, залят с меден топинг, груб монтаж на гофретени комини и поръска от черен сусам

състав: три едро смачкани презрели банана, чаша и половина захар, две яйца, брашно и прясно мляко по ваша преценка, да не забравите и набухвател някакъв.


Като солена алтернатива на кекса ето едни експериментални хлебчета, които всъщност се оказаха доста добро попадение, въпреки стряскащия цвят:


Мъфините на коминочистача 

хлебчета с глазура от черен хайвер, черни маслини и сажди

състав: брашно от лимец, две лъжици рожков, едно яйце, кашкавал 200 грама, масло 50 грама, половин лъжичка сода, кисело мляко, сол. След като изстинат, се апликират с парче масло и чернилки, каквито ви хрумнат: черен хайвер, черни маслини, черен сусам. Беше ми жал да прегоря нарочно отгоре Мъфините на коминочистача с ясната крайна цел да получа за глазура така ценните сажди, затова добавих по едно парченце прегоряла до въглен филийка (има чисто декоративна функция и се отстранява при консумация) и вместо черешка -  алтернатива на клечките за зъби - интердентални мини четчици, препоръчвам на всеки:


 Хъ Голям пък в "работилницата си" отлива негова интерпретация на lollipops :

релефни очи от епоксидна смола върху самозалепващо се фолио за самоделните воблери

И така… дни наред най-бдително поглеждаме към разни покриви в търсене на онзи, от който шумно да сърбаме кафе в събота сутрин. Прелиствайки наум пространства всякакви, се покатерих върху стар спомен. Преди повече от 20 години с приятел си спретнахме пикник на покрива на Журналистическия факултет в София. През портите на всепроникващия Гугъл, по-бързо от парашутист и всъщност без особен сантимент, днес пак се спуснах право там :)

 
Полека-лека, докато прелитам виртуално от покрив на покрив, от спомен на спомен, намирам мястото.


И ставаме в събота, и бързаме към покрива, и сядаме удобно, и пием дълго кафе там горе, и зяпаме тепетата, и хрупаме сладки на клечки. Въпросният план “Б” до вчера не съществуваше в главата ми сред схемите за пробив на нечий по-висок таван. 
И беше достъпно, лесно, направо мързеливо и вкусно, безпрепятствено, по чехли и пижами се курдисахме пред камерата горе, ТАМ... А по площада щъкат хора, прелитат гълъби... След час в далечината се задават дори любимите ми пищни облаци. Звъним по телефона на близките ни хора ТАМ, за да сверим усещането конферентно, а те дори и не подозират, къде закусваме, макар и дистанционно...


Лолипопс на покрива на Филипополис


Да, можеше да е закуска върху гъделичкащ облаците небостъргач, по керемиди с историческа стойност от стара Европа, върху алпийска вила, бял полегат критски покрив по изгрев и още какви ли не пространства авейлабъл по камерите онлайн … И да, в последно време сме почти през седмица в родния ми Пловдив... но като причина за избора ми днес се настанява основно фактът, че детството вибрира с онези други закони за гравитацията, на които физиците се усмихват и само смигат…

четвъртък, 10 март 2016 г.

Сандвичи в рамки


Като се будиш сутрин, Пух — каза Прасчо най-после, — какво си мислиш най-напред?
— Какво ще има за закуска. А ти какво си мислиш, Прасчо?

— Аз си мисля какво ли интересно нещо ще се случи днес.

Мечо кимна замислено.
— То е все същото! — каза той…


Тиганици “Рамки”


1 чаена чаша брашно от лимец, 1 чаена чаша пълнозърнесто брашно, 1 лъжица ябълков оцет, 1 щипка сол, 3 лъжици зехтин, изворна вода - до получаване на средно твърдо тесто за тънко разточване.

Изрязвате рамки и ги запичате от двете страни на сгорещен тиган, намазан с малко олио.
 


С помощта на пушен кашкавал, сьомга, копър, магданоз, маслини, черита, краставици, сирене, сладко, яйце или каквото там ви се услади да влезе в кадър, рамкирайте отделни порции или пък оставете всеки участник в закуската да прояви въображение. Удобни и лесни сюжети са: кич розички, приказни пейзажи и пасторални всякакви наивни картинки. 



Три доказателства, че Мечо Пух е доста напред с риболова:

"Реките знаят, че няма за къде да се бърза. Някой ден ще пристигнем."
"Не подценявай ценността на Нищо-правенето – на това просто да си вървиш, да слушаш всички онези неща, които не можеш да чуеш, и да не се тревожиш."
"Когато видиш някой да си слага Големите Ботуши, можеш да си доста сигурен, че ще се случи приключение."


вторник, 8 март 2016 г.

Грис халва с киноа и амарант



До златно да се запържи чаша грис в половин пакетче масло и малко олио. Сетне да се добавят около две чаши подсладена с шекер топла вода и две шепи предварително сварени амарант и киноа. Ако наблизо ухае ванилова шушулка, да се включат зрънца натурален ванилов мармалад. На слаб котлон мистично да се разбърква, докато покъкри.  Да се оттегли настрани за час поне. Съвсем умишлено накрая да се изгуби време… за намиране.

петък, 4 март 2016 г.

Да насадиш Тирамису



Ти-ра-ми-су... класически, изчистен почти до строгост десерт,
но пък със звучно име като мантра (през итал. ез.- "развесели ме, ободри ме"). 


Този тук е купешки, с размер на “една човешка длан”,
но по-голям съвсем не ни е нужен :)
Прилича ми на плодородна почва, на разорано парче пролетна земя, на един кат градина, която само чака градинарят март да се развихри


До всяка порта
дойде пролетта
с кални сандали.

                   Исса


Тъканта на тирамисуто е благодатна за разсади разни - от теменужки, синчец и минзухари до дрян и цъфнали сливови клонки. Земният цвят - дюс терен за шарени контрасти. Украсяването на тортата пък си е притаен празник в кратък източен формат:

тРирамису през 03.03.2016, 33, 3  до 3

Виж славея -
бърше крачета окаляни
в цветовете на сливата.

                      Исса

След пиршеството може да поставите "глазурата" във вода - в конкретния случай за ваза послужи опаковката от тирамисуто:


Къде да излея коритото?
Тук навсякъде
пеят щурчета.

                 Оницура


За финал, вместо романтише плаващи чаени свещи, във високите пролетни води замятаме от новата гама "хримарки" ;) и рибки на точки изскачат доволно...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...