вторник, 6 декември 2016 г.

Златни рибки

Честит Никулден!

Преди седмица мернах супер пресен чернокоп в един магазин за риба. Не мога да ви опиша, каква ведра суматоха настана, когато сред рибките ни попадна съвсем истинско морско конче. Решихме, че е поздрав директно от свети Никола и най-съвестно и прилежно прибрах изчистените рибки във фризера, за да изчакат до Никулден, а кончето изсушихме.

Златни рибки чернокоп ще е рецептата за днешния празник.  А както знаете, едно от предимствата на  златните рибки е, че имат навика да изпълняват поне по 3 желания всяка. 

Изчистения чернокоп мариновайте за 24 часа в тъмен соев сос  - три лъжици за кг. риба, сока от половин лимон, сока от един портокал, пет лъжици мед, настърган пресен джинджифил, малко настъргана прясна куркума и щипка шафран. 
Отцедете след това рибата, подредете я рехаво върху хартия за печене,  наръсете отстрани кралски печурки, лук на едро, парченца портокал, лимон, розмарин, мащерка, риган.  Глазирайте и тях с маринатата, щипка кимион, намажете със зехтин и запечете на 110 градуса за час и десет минути.

Мдааа… през изминалия риболовен сезон златоносните реки бяха повече от пъстървовите... През ноември пих шампанско с 24 каратови златинки по случай златната сватба на мама и татко (да са ми живи и здрави), сега и тези златни рибки... дали пък така не се култивира вътрешно благородство :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...