понеделник, 7 ноември 2016 г.

Цветна китка от карфиол


За пореден път се убеждавам в красотата на етимологията. Карфиол на английски е cauliflower - съчетание от flower - цвете и caulis ("зеле" - латински език).
Ако случайно ви попаднат шарените разновидности на белия карфиол - оранжев, лилав и ако наблизо мернете романеско и броколи, сте големи късметлии. В този случай си е направо задължително да инкрустирате една глава обикновен бял карфиол с цветни "розички" от всички останали видове и да я превърнете в свеж букет, който може да поднесете за вечеря на любими, гладни за изненади хора. 

Измийте зеленчуците и със старанието на източен мъдрец бавничко подредете букета. С ножче внимателно освободете в белия карфиол места за различните видове и цветове карфиолести. Започнете с напасването на по-големите "розички" и между тях запълвайте с по-дребни, докато оформите хубава цветна топчица. Ако решите да задушите китката, опаковайте я стегнато в алуминиево фолио, надупчете ситно от всички страни повърхността с игла и метнете на пара за поне 30 минути. Ако е важно за вас да запазите формата, сервирайте в купа и намалете времето за приготвяне.  Аз лично от дете предпочитам карфиола мек и кадифен ала сметановите розички по пастите. Обелете накрая внимателно фолиото, посолете и непосредствено преди да сервирате, залейте с няколко лъжички препържена галета в масло. Цветовете (лилавото и оранжевото) ще поизбледнеят леко след сваряването, но интензивният аромат и широкоспектърният вкус определено ще компенсират яркостта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...