петък, 25 ноември 2016 г.

Лучена супа натюррррр


Пак лук.

Супа само с лук ви предлагам, предварително обработен термично по три различни начина: пържене, печене, варене.

Та така... на три фронта се готви.
Запържете две глави лук в 50 мл. зехтин до карамелизиране.
Сварете други две малки глави лук в половин литър вода.
Още три дребни глави лук с все люспите запечете на силна фурна до омекване.

Обелете печения, пасирайте после заедно с варения и пържения, ей-така директно в тенджерата с водата, която сте ползвали при варенето и когато всичко закъкри, посолете  и отстранете от огъня.

Пърженият  лук ще направи супата блажна и златна.
Вареният лук, барабар със соса, ще омекоти вкуса.
Печеният лук ще даде онази кадифена плътност...



Поръсете накрая с щрих зелен лук (този на снимката е собствено производство от три цвята арпаджик, отгледан с голямо старание и внимание - има значение за вкуса).

Само опитайте.
Ако супата ви се стори твърде семпла, поръсете със сушени манатарки, черен пипер, настъргани сурови бадеми, балсамова редукция, градински магданоз, пълнозърнести крутони, квасена сметана, пармезан и всякакъв друг гурме кич.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...