събота, 12 ноември 2016 г.

Бадемови бисквити от спелта, бродирани със семенаВ два варианта – сладки и солени.
Общите съставки между двата вида са спелта, бадеми, зехтин, тибетска сол. 
Соленките станаха с цвят на лен. Сладките пък бяха тропосани с ленено семе.

Бадемови соленки от спелта, бродирани с ким
50 гр сурови бадеми
чаена чаша и половина брашно от спелта
2/3 пакетче бакпулвер
7-8 лъжици зехтин
вода
тибетска сол
захарен сироп
семенца от ким

Смесете брашното от спелта, солта, бакпулвера. Добавете зехтина и водата. Месете до гладкост и плътност.
Филирайте бадемите и ги наръсете нагъсто по кухненския плот. Върху тях разстелете тестото и го разточете с точилка до дебелина половин сантиметър.
С чашка оформете кръгове. В средата на всеки кръг направете отпечатък от втори, с по-малък диаметър, като достигате нежно до бадемите, без да натискате. Нарисувайте и мотивите, които искате да избродирате, като притискате леко с дръжката на чаена лъжичка. В получените вдлъбнатини подредете “тропоски” от семенцата ким.
В чашка разбъркайте лъжица захар с няколко лъжички вода. С четчица намажете соленките отгоре - захарният сироп ще заздрави семенцата по бисквитката, за да не се ронят след изпичане. Печете върху хартия за печене, на 150 градуса до готовност. 
Соленките се получиха наистина много хармонични - съвсем семпли и изчистени като фон, на който бадемите и кима се съчетаха чудесно.

Бадемови сладки от спелта, бродирани с ленено семе50 гр сурови бадеми
чаена чаша и половина брашно от спелта
сода
сокът от една мандарина
6 лъжици кафява захар
7-8 лъжици зехтин
чаена лъжичка рожков
щипка хималайска сол
вода
канела
ленено семе

Разбъркайте захарта със сока от мандарина, добавете брашното от спелта, рожков, содата, солта, канелата, зехтина. Месете до гладкост и плътност.
Филирайте бадемите и ги наръсете нагъсто по кухненския плот. Върху тях разстелете тестото и го разточете с точилка до дебелина половин сантиметър.
С чашка оформете кръгове. В средата на всеки кръг направете отпечатък от втори, с по-малък диаметър, като достигате нежно до бадемите, без да натискате. Нарисувайте и мотивите, които искате да избродирате, като притискате леко с дръжката на чаена лъжичка. В получените вдлъбнатини подредете “тропоски” от лененото семе.
В чашка разбъркайте лъжица захар с няколко лъжички вода. С четчица намажете соленките отгоре - захарният сироп ще заздрави семенцата по повърхността, за да не се ронят след изпичане. Печете върху хартия за печене, на 150 градуса до готовност.
Брашното от спелта е от “Слънце Луна”, та соленките и сладките съвсем тематично  се синхронизираха в “ден и нощ”. 
Ето и снимка на "the dark side of the moon & the sun":


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...