вторник, 6 септември 2016 г.

Пъстървовото кралство


В Пъстървовото кралство дебитът на водата е пулс, а изворът е карст и естество. Пасажи с малки рибки, стада с бащи и майки - балканка, дъгова, сивен, три златни рибки за кадем, доилни за хайвер, панички за оплождане, люпилни…  
Там най-дългите дни са от октомври до май. И без каквито и да било помпозни северни сияния. Ръкавици дланите не знаят. Почти като за снежен краб в Берингово море се борят четири човека. А поверието сочи с пръст, че ще е още по-сурова зимата, когато с лешник се отрупат щедро клоните, както сега. За сметка на това боровинките никакви ги няма тази есен, това какво ли предвещава...
И не поради студа, и не заради кормораните и видрите са трудни времената за стопаните. Старата зелена уазка под боровете в двора помни едни далеч по-проходими, по-добри години.
Сърни, мечки, вълци, лисици са по-чести гости тук, отколкото в онези горски приказки. И сред цялата тая фауна дантелена рибка плува под нощната лампа в стаята  - плетена на една кука покривка, останала от бабата. Да, че даже сънищата под този покрив са на точки, много ясно.
В чая - бял равнец, мента, жълт кантарион. На масата - манатарки с масло и чесън. А в най-прозрачната голяма тежка купа се шири шарена салата… И никой никога не може да отгатне, от какво е, я познайте, тази купа – от стъкления здрав капак на Перла 05.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...