петък, 12 август 2016 г.

На гости на списание SO into FOOD с мъфини в 4 сезона... и още нещо...


Голямо благодаря на Гери и Мария за уютната покана да се включа в брой 5 на електронното списание SO into FOOD.


Лятото ни срещна, зареди ни с вдъхновение и ни накара да се усмихнем безгрижно като деца. Сърдечно им пожелавам още безброй свободни пориви за творчество и купища поводи за празнуване на живота.

ГРОЗДОВИ МЪФИНИ 
В ЧЕТИРИ СЕЗОНА

Идеята на настоящата рецепта е да се опитам да ви разкажа лятото. А как да бъде описан най-красноречиво един сезон? На фона на останалите три, разбира се.


ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
Като начало пуснете си Вивалди - Четирите годишни времена, което ще рече, че имате около 40 минути концерт, почти достатъчни за цялата рецепта.

Общо тесто за мъфините:
2 яйца,1 голяма чаена чаша брашно от лимец,1 голяма чаена  чаша бяло брашно,
1 голяма чаена чаша захар, ½  чаена чаша зехтин, 2/3 пакетче бакпулвер, щипка сол, 3 супени лъжици вода, стрък прясна мента, стрък прясна маточина, прясно листенце индрише

За пълнежите:
младо лозово листенце и филиз, бяло грозде без семки, кристална захар, стафиди от бяло грозде, бяло вино

Разбърквате хубаво тестото, до гладкост и гъстота “малко-по-плътна-от-тази-на-класическия-кекс”. Разделяте на четири части.

МЪФИНИТЕ ПО СЕЗОНИ

1.) В първата четвъртинка – това ще е вкусът на ПРОЛЕТТА, ситно накълцвате едно нежно лозово листо, плюс няколко тънички филиза от лоза (едва ли има дете, което да не е вкусвало от киселите мустачки на асмите).

2.) Във втората – ЛЯТОТО, поставяте цели зрънца прясно зряло грозде - от онези сортове “без семки”, като оставяте от тях и по повърхността, наръсвате мъфина отгоре с щипка кристална захар.

3.) В третата част от тестото – ЕСЕНТА, изсипвате десетина златни стафиди.

4.) Четвъртия сезон – ЗИМАТА, приготвяте по следния начин: във формата за мъфини отсипвате от тестото (почти до ръба на хартиената кошничка), боцвате с показалец в средата, до дъното, като правите мини кладенче, в което да отлеете малко хубаво бяло вино. Тази процедура може да затворите и потретите.Печете на 180 градуса до порозовяване, около 35 - 40 мин.
След като извадите къпкейкчетата и те изстинат, се заемате със съответните глазури. 
Те ще пресъздават четирите годишни времена през погледа на птиците.

За глазурите:
пудра захар, прясно мляко, чепка от грозде, лозови листа, зрънца от напъпило грозде, стафиди, зрели гроздови зърна, мед, сладко от тиква


ГЛАЗУРИТЕ ПО СЕЗОНИ


1. Пролетна глазура
Изчаквате мъфините с филизите и лозовото листенце да изстинат. Забърквате пудра захар с няколко лъжички прясно мляко до гъстотата на лепило. Капвате на покрива на всяко кексче и залепвате отгоре пресен нежен лозов лист, поставяте в средата още малко от захарното лепило и залепвате гнездо от по-малък лозов лист, апликирате и клонче от чепка. Слагате в гнездото няколко зрънца (“яйца”) от току-що напъпило грозде.


2. Лятна глазура
Кексчетата с прясно грозде намазвате с мед, залепвате отгоре гнездо от миниатюрна кошничка за мъфини, в което поставяте три големи зрънца свежо грозде. И клонче от чепка лепвате.


3. Есенна глазура
Полирате отгоре мъфините със стафиди с малко сладко от тиква. Бодвате в средата “пусто дръвче” от чепка грозде и втъквате по него няколко съсухрени стафиди, поставете и една “окапала” директно върху глазурата под дървото.


4. Зимна глазура
Посаждате пак “дръвче” от обрулена чепка грозде, за предпочитане изсъхнала (може да изсушите в печката), посипвате го отгоре с глазурата от пудра захар и млякото, наръсвате наоколо преспи отстрани. Захлупвате всичко с малък стъклен параван.


ДЕГУСТАЦИЯ:
Отхапвате си малко от пролетта, от есента, от зимата и най-накрая поднасяте към сетивата си лятото. Усетихте ли разликата?
Да, именно това е неговият вкус неповторим :)За "още-нещото" ще ви разкажа следващия път...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...