вторник, 16 август 2016 г.

На море или на планина през лятото

Тиха лятна вечер, пием бяло вино с приятели на двора и хапваме салата с водорасли. Като морe се вълнуваме. Един е обичайно мътен и бурен; другият ни залива с познати истории; третият, въпреки че ги чува за кой ли пореден път, искрено се пени от смях; четвърти, дълбоко гмурнат в себе си и седнал малко встрани, е общото ни тихо пристанище. 
Опитваме после боровия сладолед. Планина сме сега. Един е непроходим; друг – Мохамед, който все чака; трети като билкова поляна се радва откровено на живота; четвъртият се намесва рядко, с по пет думи на час, но пък точно с тях прави фини маршрути по между ни.
Четвъртият, който хапва салата с водорасли, е втори, когато яде боров мед. Третият подводничар пък е четвърти, когато сме планина, вторият - първи. Какви надморски парадокси! В
сички обаче сме единодушни, че трябва да патентовам боровия сладолед.

КОРАЛОВИ РИФОВЕ




шепа накиснати кафяви водорасли, шепа каперси, няколко мариновани гъби коралки,
500 мл. вода, 1 морков, 3 супени лъжици грах, 3 супени лъжици царевица, 1 зеленчуков бульон, лист лимонова трева, киселец, лимонова мащерка, лимонов босилек, 2 скилидки чесън, агар-агар една лъжичка, черен пипер, морска сол


Сварете моркова на ситни кубчета с бульона, добавете предварително накиснатите водорасли, зеленчуците, подправките. Към топлия бульон изсипете лъжичка агар-агар. Оставете да поври за 5 минути и отстранете от огъня. Изсипете по формички.
Желатинът от водорасли няма нужда от допълнително изстудяване в хладилник. След като се охладят, обърнете и поднесете персоналните коралови рифчета. Гмурнете се с чаша бяло вино.





БОРОВ СЛАДОЛЕД


3 броя авокадо, 3 вида мента, 7-8 лъжици боров мед, сокът от един лайм

Изберете 3 броя хубаво авокато. Обелете ги. Пасирайте със сока от лайм, няколко листенца от ментата - дива мента, градинска и мохито мента; накрая и боровия мед.
Поставете за 8 часа във фризера. Дори няма нужда допълнително разбъркване.
Извадете, декорирайте с борова или елхова клонка, шишарка. Поръсете с кедрови ядки.
Цветът и вкусът бързо отвеждат там, високо, на хладинка.


Тук...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...