вторник, 19 април 2016 г.

Оризови сладки с цветя


(импровизации по корейска традиционна рецепта)


Дни преди празника на цветята саксиите по терасата ни вече са насадени с безброй ситни шарени цветчета.

музикална саксийка: тромпетчета (д)жасминови, камбанки лилави, грамофончета

Босилекът все още се назландисва. Една соларна крушка виси на моряшко въже от тавана. А калдъръмчетата любопитно са подали носове, вероятно подушвайки миризмата на пържено от малкия тиган върху туристическото газово котлонче.
Там се пържат 화전 = hwajeon = хваджеони = цветя торти (буквален превод)

Рецептата за сладките е традиционна за Корея.
Напролет жените там се събират на рояци някъде на открито, в близост до река(!), месят от сладко оризово тесто малки топки, инкрустират ги със свежи ядливи цветя, които са набрали на цели панери, точат кръгчета и ги запържват на тиган.
Шуми реката, цвърчат сладките, жужат жените... пълна идилия.

В рецептата няма нищо сложно. Оризово брашно се разбърква с топла медена вода (отношение вода:мед 1:1) + щипка сол до получаване на нежно тесто, изчаква се половин час, тестото се стяга, след което от него се разточват и инкрустират с цветя кръгчета, които се запържват от едната страна в сгорещено олио. Изваждат се върху специални плетени панери, точно като този на снимката - по щастлива случайност вкъщи се намираха два броя такива.

И малко инфо за "цветистите" ми интерпретации:

Вместо топла вода сварих жасминов чай, в който разтворих акациев мед. В тигана с олиото сложих три близалца шафран. За да са по-незабравими сладките, в украсата от цветя включих незабравки – розови, бели и сини, листа от индрише – обикновено и лимоново, невен, люляк, шипков цвят, маргаритки, теменужки.

Инкрустацията:
Разточвате тестото, инкрустирате цветята, минавате втори път с точилката и около получилите се формички изрязвате кръгчета с ринг или капачка от кутийка за клечки за зъби, примерно.

Сурови сладките изглеждаха така:


Ако бях срещнала някъде подобна снимка, със сигурност щях да помисля, че е замесен захарен фондан и директно да я подмина.

Решите ли, може предварително да оцветите тестото с матча или със сок от червено цвекло за получаване на зелени и розови варианти – из Интернет бълбука с подобни шарени разновидности.

За радост на съседите процедурата по изпържването отне не повече от минутка.
Много нежен вкус.
Ако залеете с кленов сироп отгоре, Цветница ще цъфне в дома ви рано-рано, гаранти-рано.
Enjoy the hwajeon!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...