петък, 15 април 2016 г.

Глухарчета в различни състояния на духа


Хората сме склонни да се вкопчваме в реалността. Да се протягаме в нея, както в поляна с нацъфтели глухарчета, да я виждаме цветна, ярка, ароматна, осезаема, примамваща пчели или пък наситена с контрасти. Ако човек поспре обаче край поляната за малко по-дълго от един пикник време, ако сред греещите цветни  жълтурчета забележи някои от онези почти прозрачни, какавидирали вече в малки кристални топки глухарчета, може да погледне през тях в други едни пространства и на мига да се превърне в свободен вятър, който разпръсва същата тази реалност в полет, прекроявайки венчелистчетата в чисти аури. Усещането е несравнимо и си заслужава да се опита, поне веднъж... а после пак.

Царевични мъфини 
с мед, шафран и ананасЗа мъфините (9 броя): 

чаша бяло брашно, 
чаша царевично брашно, 
шест хубави лъжици мед, 
100 гр. мандраджийско меко масло, 
половин лъжичка сода, 
едно яйце, 
шафран, 
малко настъргана лимонова кора. 
Печете на 180 градуса.

Глазурите: 

ананас (плод и листа)
пуканки
Ананасът допълва чудесно вкуса на мед и шафран. Пуканките съответстват по най-крехък начин на царевичното брашно ;)
 

За жълтурчетата: 
От ананас нарязвате шайби с различна дебелина – няколко съвсем, съвсем тънки, няколко по-плътни. След това с ножицата по окръжността прорязвате лентички с гъстота няколко милиметра, като оставяте средата от ананаса плътна. На котлона си правите разтвор от 100 гр вода, 100 гр захар. Минаване шайбите през разтвора и ги подреждате в тава с разстлана хартия за печене. Печете на 160 градуса, докато тънките шайби се карамелизират по краищата. От карамелизираните ананасови  венчелистчета моделирайте кичести цветни корони, докато са още топли. С по-плътните ананаси застелете част от мъфините в класическо разцъфнало жълто глухарче. 


За пухкавите глухарчета: 
От зелените листа на ананаса изрежете с ножица дълги пръчици с дебелина няколко милиметра. Минете и тях през захарния разтвор и запечете до втвърдяване, като внимавате да не прегорят. 
Изпукайте фойерверки от шепа царевични пуканки и ги монтирайте от едната страна на пръчиците. От другата ще набучите в повърхността мъфините, имитирайки пухкави леки глухарчета.


Накрая получавате глухарчета в различно състояние на духа: 


*зелени кошнички за мъфини ще лепнат още по-добре тук, но да не бъдем перфекционисти е естествена цел на блога ;)Снимките навън бяха правени по време на силен вятър и дори една от пуканките полетя във въздуха, хубав знак :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...