събота, 12 март 2016 г.

Закуска там, на покриваПредпочетох близалките (lollipops) като формат на днешното меню заради:
детството на клечка, 
надскачащото ходене с кокили, 
поради опита наивен на въпросните захари да преодолеят гравитацията на сериозността, в която възрастните (си) вярват 
и още куп стърчащи отвсякъде подобни причини, 
които за сега ще ви спестя…

Примерно меню за закуска върху покрив
* внимание, менюто съдържа повече съставки, отколкото рецепти


1       сусамени гнезда ( състав: белтък, захар, сусамов тахан, краве масло, брашно, сусам – рисувате кръгчета върху хартия за печене, запичате ги и докато са още топли, оформяте гнездата, намазвате отвътре с тахан и полепвате със сусамово семе - подходящи за предстоящия Великден.)
4       небезизвестните канелени кифлички на Карлсон, мини вариант (състав: брашно, яйца, мая, масло, сол, захар, канела, рожков)
2       захарни петлета на клечки за зъби (не много сполучливи) – в ролята на ветропоказатели (състав: карамел) 

3      облаци – меденки, монтирани на най-дълги клечки (състав: яйце, масло, мед, брашно от лимец, сол, сусамов тахан, сода, сок от портокал, индийско орехче)
5    антени стари + стълбички на  коминочистач  (състав: солети с черен шоколад) 

  
 Основа за набождането на лолипопсите:

Кекс в керемида 

Бананов кекс, печен в керемида, залят с меден топинг, груб монтаж на гофретени комини и поръска от черен сусам

състав: три едро смачкани презрели банана, чаша и половина захар, две яйца, брашно и прясно мляко по ваша преценка, да не забравите и набухвател някакъв.


Като солена алтернатива на кекса ето едни експериментални хлебчета, които всъщност се оказаха доста добро попадение, въпреки стряскащия цвят:


Мъфините на коминочистача 

хлебчета с глазура от черен хайвер, черни маслини и сажди

състав: брашно от лимец, две лъжици рожков, едно яйце, кашкавал 200 грама, масло 50 грама, половин лъжичка сода, кисело мляко, сол. След като изстинат, се апликират с парче масло и чернилки, каквито ви хрумнат: черен хайвер, черни маслини, черен сусам. Беше ми жал да прегоря нарочно отгоре Мъфините на коминочистача с ясната крайна цел да получа за глазура така ценните сажди, затова добавих по едно парченце прегоряла до въглен филийка (има чисто декоративна функция и се отстранява при консумация) и вместо черешка -  алтернатива на клечките за зъби - интердентални мини четчици, препоръчвам на всеки:


 Хъ Голям пък в "работилницата си" отлива негова интерпретация на lollipops :

релефни очи от епоксидна смола върху самозалепващо се фолио за самоделните воблери

И така… дни наред най-бдително поглеждаме към разни покриви в търсене на онзи, от който шумно да сърбаме кафе в събота сутрин. Прелиствайки наум пространства всякакви, се покатерих върху стар спомен. Преди повече от 20 години с приятел си спретнахме пикник на покрива на Журналистическия факултет в София. През портите на всепроникващия Гугъл, по-бързо от парашутист и всъщност без особен сантимент, днес пак се спуснах право там :)

 
Полека-лека, докато прелитам виртуално от покрив на покрив, от спомен на спомен, намирам мястото.


И ставаме в събота, и бързаме към покрива, и сядаме удобно, и пием дълго кафе там горе, и зяпаме тепетата, и хрупаме сладки на клечки. Въпросният план “Б” до вчера не съществуваше в главата ми сред схемите за пробив на нечий по-висок таван. 
И беше достъпно, лесно, направо мързеливо и вкусно, безпрепятствено, по чехли и пижами се курдисахме пред камерата горе, ТАМ... А по площада щъкат хора, прелитат гълъби... След час в далечината се задават дори любимите ми пищни облаци. Звъним по телефона на близките ни хора ТАМ, за да сверим усещането конферентно, а те дори и не подозират, къде закусваме, макар и дистанционно...


Лолипопс на покрива на Филипополис


Да, можеше да е закуска върху гъделичкащ облаците небостъргач, по керемиди с историческа стойност от стара Европа, върху алпийска вила, бял полегат критски покрив по изгрев и още какви ли не пространства авейлабъл по камерите онлайн … И да, в последно време сме почти през седмица в родния ми Пловдив... но като причина за избора ми днес се настанява основно фактът, че детството вибрира с онези други закони за гравитацията, на които физиците се усмихват и само смигат…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...