четвъртък, 30 април 2015 г.

mendl's мъфини




"Гранд хотел Будапеща" е от филмите, които ме изпълват с тих възторг и к-р-е-п-к-а вяра, че самоиронията и въображението някой ден хубавичко ще ощипят този свят и той ще вземе да се събуди от солидната си дрямка и претенция за истинност.

Естествено, че и моя милост трябваше да се яхне на световната кулинарна блог-вълна и да готви mendl’s кулички...



Предпочетох "собствен прочит" с конструкция от три размера солени мъфини и директно втъкан вътре "пълнеж" пушена риба. Всичко накуп - бързо, лесно, вкусно.  А освен това не бях готвила отдавна нещо "по същество", тоест "с риба" и съвсем сериозно започнах да се притеснявам, че ще загубя вярната си от толкова години рибоценяща аудитория :). 

За мъфините (три големини) забърках три яйца, чаша кисело мляко, чаша зехтин, лъжичка сода, две чаши брашно и чаша царевичен грис, морска сол и  една обезкостена пушена риба (около чаша и половина чисто месо). 
Преди да запека, отгоре украсих с нарязани на ситно перца зелен лук, овалян в зехтин.

Бонбонестите три размера кошнички за мъфини на точки с цвят сьомга бяха просто задължителни.


Всяка отделна кула сглобих със специално, много подходящо шишче, което промуших през средния размер мъфин.


Накрая финиширах с "черешка" от перли сьомга хайвер. 


Сготвено с намигане към красивите умове на Уес Андерсън и екип.

вторник, 28 април 2015 г.

Селска печена каша




или по-точно Лесна каша от печени трохи...

За трохите:
Две чаши брашно се пресяват и смесват с половин лъжичка сода, пакетче меко масло, две лъжици мед, щипка сол и съвсем малко вода. 
Средно мекото тесто се оставя един час в хладилника. 
Изважда се и се натрошава в тава на едри трохи. 
Трохите се запичат във фурната на 150 градуса до порозовяване. 
След като изстинат,  се стриват на по-ситни. 

Получената полуготова каша се съхранява в стар стъклен буркан, метална кутия, хартиена кесия или памучна торбичка на сухо и проветриво място.

За кашата:
Когато решите, сипвате в тенджера студена вода, добавяте няколко лъжици от трохите и щипка сол. Завирате и оставяте да къкри на слаб котлон при постоянно разбъркване. 

Готовите порции поръсвате с пресен чесън, орехи и сирене.

За указателните табели, плашилото, оградите: 
тесто за хляб, солети, австрийски многозърнести сухари, черен чесън, белтък за слепване

За да намерите по-бързо пътя, 
следвайте табелите,
 зелено-бялата маркировка
и една сушена люта чушка на дувара:

брашно тип 500, сол, сода (надписът "сода" е в джоба на плашилото)
 
мед и масло
 
вода и орехи
 
чесън и сирене

Джиниъс ястие от типа на простичките изчистени селски евъргрийни ;) 

понеделник, 27 април 2015 г.

Cookies куклен театър - 2015



Миналата година, покрай първия Първи юни на синчеца, си спретнахме съвсем истински домашен куклен театър - Cookies куклен театър - 2014 :


Тъй като сладките тогава донесоха празнично настроение и голяма забава, тази година репетициите на трупата започнаха с месец по-рано.
Актьорите се броят на пръстите на двете ръце:

1, 2, 3, 4, 5


6, 7, 8, 9, 10

Идеята е в процес на развитие и разбира се, има достатъчно време да се поизглади до празника. Предложението днес е нещо като "на прима виста" ;)


Трябват ви формички за фунийки.
Ако решите да разработите постановката по-отрано, замесете тесто за курабийки - то е по-трайно.
Направете някаква конструкция, така че да закрепите фунийките вертикални по време на печенето. Ползвах дървени шишчета и обърната наопаки решетка за задушаване на зеленчуци на скара.

Една част от фунийките навийте по класическия метод -  с лента от тесто. Една част нанижете като пръстенчета, една част просто заметнете като плащове, една част навийте от дебела нишка.  Най-отгоре набучете плътно и прецизно топчета за главите, можете да оформите дупчици предварително с широка клечка.



Важно: фунийките трябва да са максимално изправени, за да не изпопадат топките по време на печенето. Да, има такава ГОЛЯМА вероятност, така че може би ще ви трябват повече репетиции (като във всеки добър театър). Ако се справите с това и получите поне десет кукли за пръстчета с осанка на клоуни, може да сте спокойни, че ще са със здрава конструкция. И от тестото зависи, разбира се, нека да не е от маслените, те са по-крехки.


Изпечете и охладете.
Намажете после плътно главичките на куклите и тук - там телцата (така че все пак да не скриете релефа) с разтопен на водна баня бял шоколад.
После облечете с шарени костюми  клоуните (цветен оризон, "M&M" начупени бонбонки, пръчици). Докато шоколадът не се е втвърдил, с  пръсти оформете малки островърхи шапчици от локум, оваляйте ги в цветни пръчици и ги закрепете върху главите. Сложете задължително и по един червен оризон за клоунски нос на всяко лице. Оставете в хладилника за няколко часа.
След като охладите шоколада, нарисувайте очи и усмивки. Ако нямате ядлив черен маркер и като мен не сте привърженик на сладкарските бои, пробвайте с нескафе, примерно или пък някакви подправки, още преди да се е втвърдил шоколадът (карамфил, бахар, звезден анасон, канела).

После запрятайте ръкави и въображение и измисляйте детски спектакъл на тема:  "Десетте малки клоунчета" :))))))))))



четвъртък, 23 април 2015 г.

Свръхчеснови питки

В изчерпателната зеленчукова стилистика  на манджата по-долу имам зад гърба си вече една тотално царевична питка, една мегадоматена фокача, една хиперлучена салата, зеленчуково "чудесо от храброст", както и супер зелева туршия, пълен спектър чушки, зърнена тарталета, телешко "Мара подробната" и др. Неудобно ми е да пускам всички като препратки, че постът ще стане нетърпимо полифоничен.

Продукти:
бял чесън, черен чесън (ферментирал чесън, с кадифен мармаладен вкус), чеснови кълнове, пресен чесън, див чесън, брашно от чесън, чеснови гранули, чеснова паста



Да, най-накрая намерих глава черен чесън - мечтая за него от доста години. Не ме питайте за цената му...

В първо действие замесвате обикновено тесто за хляб (само че със зехтин), като вътре добавяте още една лъжичка брашно от чесън и половин лъжичка чеснови гранули, чеснова паста.
Оставяте да втаса.

Във второ действие разточвате тестото на тънки питки.
Отгоре извезвате някакви ваши си мотиви, в които включвате всички видове чесън.
Наръсвате свободните участъци с чеснови гранули.
Намазвате добре всичко отгоре със зехтин и запичате на 180 градуса.


Живи и здрави!

вторник, 21 април 2015 г.

Истории с овощни градини и рецепта за плодороден хумус


Великден тази година беше в странен коледен формат. Заради тежката зима празникът се състоя в комфорта на града, вместо както обикновено в уюта на къщата ни в Родопите. Същото място, същият дружен състав като по Коледа, само дето мамините постни зелеви сармички бяха лападови, питката - козунак, пуйката - агне и вместо подаръци, синчецът бе отрупан с повече от дузина шоколадови яйца, които разопаковаше на всеки два-три часа, измъквайки с възторг поредната играчка. Дори съдържанието на великденските ми сладки беше чиста проба christmas déjà-vu. Следобедното предпразнично  уиски заменихме с лимончело и аналогичното приповдигнато настроение, че даже по стечение на обстоятелствата в средата на хола, на обичайното място за елхата, цъфна в цял ръст истинско великденско дърво.



Случи се така, че ден преди Великден минахме по околовръстното на Пловдив и сред масивите от плодови дръвчета попаднахме на странна розова гледка - нацъфтели като луди прасковени дръвчета, окастрени по-взискателно и от стадо шотландски овце. Целият парцел с овошки бе като обърнат с главата надолу. Де факто цветните клони бяха разпилени по цялата земя под стволовете, а в небето се простираха рехави като коренища доста голи корони. Нямам градинарско обяснение на процедурата и с каква точно цел бе сторено това тотално остригване. Спряхме колата край пътя с идеята да подберем малки клонки за пролетен букет. По-дребните обаче вече бяха увехнали, затова взехме един огромен дебел и кичест клон, отрупан с все още свежи цветове. Едва успяхме да го напъхаме в багажника на партнъра.  Хъ-Голям предположи, че сигурно на по-късен етап ще се изкуша да сготвя нещо с прасковени цветчета, не че на Коледа правя боров мед от връхчетата на елхата, де :)
Няма да ви изненадам обаче с розово пелте от цветчета, а с нещо съвсем друго на тема ОВОШКИ, вдъхновено от един магически кадър на Лулу от something...


Отдавна искам да опитам домашно приготвен арабски хумус. 
Причини, колкото искаш. 
Основен повод за вдъхновение обаче бе именно снимката, която не ми излиза от ума.

Изборът на разядката не бе случаен, защото името на въпросния деликатес е омоним на най-плодородната съставка в почвата - хумуса.
За да е още "по-плодороден" хумусът в настоящата рецепта обаче ми се щеше да добавя освен задължителните съставки: нахут, тахан, зехтин, лимон, чесън, сол, също така и цял спектър пресни пролетни зеленилки. 
Задуших връхчета на планинска коприва, лапад, спанак, киселец, прясна мащерка. След като ги изстисках хубаво, пасирах добре всичко. Първо голяма кутия готов нахут (+ част от сока), чаша сусамов тахан, сокът от един голям лимон, зехтин на око (поне кафена чаша), половин главичка настърган чесън, сол, малко самардала и после - зеленилките, които бяха  около чаша и половина гъста паста. 

Хумусът сервирах във формата на миниатюрна овощна градина :). 
Благодаря за вдъхновението!




  От дете обичам да разглеждам в движение овощните градини под различен ъгъл :)



Утре е Денят на Земята, направете си хумус :)

събота, 18 април 2015 г.

"Кашкавал-туризъм"



След красивата снежна зима пролетта в планината е като сломена. Пътеките са непроходими, затрупани от безброй паднали дървета. Прескачаме широколистните стволове, а под полегналите борове се провираме като корабокрушенци. 


По земята, отрупана с купища съчки, зяпаме разни шнуркащи се бръмбари, пъплещи гъсеници и лутащи се мравки в голям току-що събуден мравуняк. Аналогията е неизбежна. Като дребни насекоми сме тримата в тази разкривена във всички посоки чорлава гора, изпаднала сякаш в пълна безтегловност.
От счупените клони реките са насечени на безброй парчета, вировете са затлачени като джобове, пълни с ненужни боклучки. Сещам се за една река на име "Дрипла", много далеч от тук...
През очите на един от нас обаче всичко изглежда напълно различно. 


За синчеца подобно ходене с препятствия е безкрайно забавно, мравунякът - цял нов свят,  да не говорим за огъня, който правим набързо в един заслон.  Огънят всъщност е само за настроение, никакви шишчета този път...  защото днес сме кашкавал-туристи…


Трябват ви около 600 гр. кашкавал, тип "Витоша" (по-млечен)

Размразявате в незалепващ тиган кубче замразен спанак. Докато тиганът е топъл, настъргвате вътре 150 гр. кашкавал . Изчаквате кашкавалът да омекне и омесвате добре. Напълвате формичката за сладолед, слагате клечката, поставяте формичката изправена в чашка и я прибирате в хладилника.
Измивате тигана и накълцвате вътре на ситно малко сушени домати, накиснати в зехтин, добавяте щипка червен пипер и загрявате тигана. Дръпвате го настрани и повтаряте процедурата с настъргания на е.дро кашкавал. Омесвате, слагате в калъпчето, формичката- в чашка и прибирате в хладилника.
Измивате тигана. Настъргвате маслини на ситно пюре.Около една лъжица. Загрявяте пюрето на тигана, омешвате с настъргвания затоплен кашкавал и прибирате в калъпчето като другите.
В няколко капки зехтин разтваряте малко шафран, затопляте на тигана. Настъргвате кашкавала, омесвате, оформяте с ръце и инкрустирате с кръгчета маслини, каперси, сушен домат. Откритието този път е хармоничната комбинация шаФран - каперси, задължително пробвайте.


Може да изтъчете от остатъците нещо подобно:


Важното е да изчакате кашкавалът да стегне добре в хладилника. После изваждате внимателно. 



*Удобно и приятно за пикник. 
*Трябва ви само още по кутийка бира и филия хляб. 



Накрая мятаме няколко камъка и шишарки в реката и си пожелаваме гората по-бързо да се съвземе.

вторник, 14 април 2015 г.

Облицовка за сандвичи

Разни блажни мозайки ми се намираха из хладилника...




За фасадата използвайте филийки пресен хляб.
За шпакловка и лепило - неутрално крема сирене.
Може да облицовате на същия принцип с "плочи" от различни видове сирена.

четвъртък, 9 април 2015 г.

Великден на една кука


Обикновено Великден се свързва с плетене на козунаци на "конци".


Плели сме тук предишни години соленки,



плели сме деликатеси:




Предлагам ви и други едни по-нежни плетива.
Техниката на облицоване на яйцата с хартия нашумя през последните години. Удобството е, че се използва само белтък и шарена тънка салфетка.
Лесно, чисто и ефектно.
Ето един вариант  за

"Плетени на една кука" яйца 
с дантелена салфетка от хартия

Трябват ви бели и тъмни яйца.  Сварените и изстинали яйца намазвате с белтъка. Тъмните облепяте с парченца от бяла хартиена дантелена салфетка. Светлите облицовате също с мотиви от бяла, но като допълнение върху хартията нанасяте малко силен разтвор от кафе. Оставяте да изсъхнат.
Използвах готови кръгли салфетки. Ако нямате такива, на принципа на прегънатия лист и снежинката може сами да изрежете ваши си заскрежени мотиви от по-тънка мека хартия. За тези, които обичат симетричните орнаменти, друг вариант е да изрежете отделни бели еднакви по форма и различни по големина цветчета и да ги налепите по цялото яйце като дантела, застъпвайки крайчетата им - ще се получи нежна цветна мрежичка. Най-големите подреждате в пръстенче в средата ("екватора") и към "полюсите" на яйцето налепяте кръгове от все по-малки цветчета. Ако остане време, в събота ще пробвам и кача снимки в този пост.
Разбира се, ако държите на по-шарен Великден, може да оцветите хартията с обикновени водни боички в каквито тонове си пожелаете. След като изсъхнат, книжните ръбчета стават по-тъмни по края и това придава интересен ефект на мотивите.


Тук май биха се вписали добре и едни сладки с две лица, които правих преди време по друг повод:

Дантелени сладки с две лица 

Някои членове на семейството днес, вместо да шарят яйца, боядисваха едни по-други яйцевидни неща (с вградена тракалка), предназначени  за едни по-други по-остри куки...


За най-малките ето нещо по-безопасно, по-шарено и естествено без куки...


Топнете малкото показалче в боята и върху черупките на сварените бели яйца през определен интервал оставете отпечатъци от детското пръстче. Използвайте безвредни бои. Тези четирите, в малките "кофички", са супер подходящи и като гъстота и като състав. 



След като боята по яйцето изсъхне, с перманентен тънкописец дорисувайте червените отпечатъци като калинки, жълтите като пиленца, сините като рибки. 


За козунака...

Пригответе си продуктите  – яйцата, маслото, брашното, маята, захарта. Зарежете традиционните за случая кухненски сечива и включете на тяхно място играчките от детския комплект за пясък. 
В компанията на малкия човек пресейте брашното през пластмасовото сито, вместо лъжица и вилица използвайте лопатката и греблото. Детето хем ще е супер гордо, че ви е услужило, хем безкрайно съсредоточено, какви точно ги вършите.  



Започнете цялата тази процедура малко преди следобедния сън на помощника си. Така козуначната топка ще  втасва паралелно с детския сън. Между топлината на тестото и невинния сън се получава един вълшебен, мек, пухкав, щедър обмен, който на по-късен етап в единия случай се оформя в най-чудесен бухнал козунак, а в другия - в сладки бузки и усмивка.


https://www.youtube.com/watch?v=bBa2iLtk2CI&list=PLBBAF6BC84371A51C

Светли празници!  

вторник, 7 април 2015 г.

Великденски скалички



Забърквате си ваша си интерпретация на "скаличките" (домашни бисквити, топнати за момент в силен ароматен студен плодов чай, суров сусамов тахан, всякакви сурови ядки, парченца сушени плодове, пчелен мед, сокът от половин лимон, сокът от половин портокал, подправки, бренди) и ги оставяте поне за една нощ на хладно. На сутринта разстилате тестото върху фолио, навивате внимателно на салам и оформяте дълъг равномерен фитил с дебелина около 3-4 см диаметър.  После нарязвате различни по дължина парчета. Изправяте ги, подреждате ги и отгоре набождате главите на моаи-те, залепени предварително върху картон, с втъкани клечки за зъби, които да настърчат от долния край.



И в миг се озовавате на Великденския остров...
Приятно пътуване във времето и пространството.


понеделник, 6 април 2015 г.

Птици в четири сезона

... и три продукта.

Пролет...

яйце, прясна мащерка, сладкарски маркер
Лято...

яйце, сладкарски маркер

Есен:

яйце, пообрулена сушена мащерка
Зима...

белтък, сладкарски маркер

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...