сряда, 1 юли 2015 г.

Черешови меденки с тахан

или рисуване с череши...


черешова градина
* по същата схема може да си направите и 
сладоледови фунийки с черешови топки


Продукти: 
бели и черни череши
захар

Тесто от три чаши брашно, пет големи лъжици суров тахан, пет големи лъжици мед, щипка сол, половин лъжичка сода, едно яйце, канела, карамфил.

За формите на меденките: 
Разпростирате се смело в наивизма, монтирате отгоре черешки, посипвате със захар и запичате върху хартия за печене.
Свободата има много форми. Да пътуваш, да обичаш, да мечтаеш, да твориш, да се смееш, да плаваш, да плуваш, да летиш… Детството пък е красива нейна формичка за сладки :)

*по ред (от горе ляво): вятър, дъжд, слънце, хвърчило, птица (точка), черешова градина, мама, къща, тати, цвете, кола, цвете, море (морски шах, ах!)

Сигурно сте забелязали, че децата никога не се оплакват от времето. За тях…
*вятър = хвърчило
*лед = пързалка
*сняг = снежен човек
*слънце = слънчева вода
*мъгла = криеница
*дъжд = шляпане с ботуши из локвите


За облака с дъжда използвах ренде - притискате го плътно с външната страна навътре към тестото. Когато капчиците се запекат, ще потъмнеят и изпъкнат още по-добре (виж снимката горе):


***
Той е само на две години. Харесва шепи с диви ягоди и черешови меденки с тахан. Вече спа под звездите на Рила, плава с лодка, погъделичка майски бръмбар, вечеря на светлината на светулки. Очите му греят, щом е край деца. Ходи по вода (по-точно всички локви са негови :)  
Разнася навсякъде един пингвин. Смешно прави напук, щом го пренебрегваме. Тиктака. Смее се, когато пръцка.
Приготвя ми слънчевите очила преди разходка и ми напомня да не си забравя телефона, “ало, ало”. На излизане от магазина ме подсеща, че сме оставили багаж в гардеробчето.
Плеви внимателно с две пръстчета детелинките и тревичките от босилека по сандъчетата на терасата. Пази тишина, когато някой до него спи.
“Чете” с художествена интонация. Вълнува се от жаби и попови лъжички. Не се страхува от големи зъбати риби. Сам се пази от куките на воблери. Обича водата, огъня, пътя. Заспива на гърба ми, веднага щом влезем в гората и чуе шепота на реката.
Прави си отпечатъци от гуми в пластелин и по три реда задръствания с количките, когато му е скучно.
По джобовете му: стъклени топчета, мидички, камъчета, шишарки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...