сряда, 24 юни 2015 г.

Бисквитки “Морски фосили”



Вкаменелости с морски вкус и настроение.

Продукти:
две чаши и половина бяло брашно
чаша брашно лимец
три лъжици царевичен грис
три лъжици маково семе
* първите четири съставки са за по-седиментен ефект на тестото
зехтин – малко по-малко от чаена чаша
вода (до получаването на средно меко тесто)
половин лъжичка сода
няколко стръкчета лимонова мащерка, брана от терасата, преди изгрев, на Еньовден

Морски продукти:
водорасли - кора и половина нори (за суши)
фина морска сол - една лъжичка
кафена чаша конфитюр от Морски зърнастец


Добра селекция черупчести
* морските звезди и таралежи не са подходящи – натрошават се след изпичането. 


Измийте черупчестите добре. Аз ги сварих за няколко минути във вряща вода. 
Оставете да се отцедят и подсушете хубаво с кърпа.

Смесете сухите съставки заедно с накълцаните кори нори. 
Добавете към тях зехтина, конфитюра, водата. 
Омесете добре. 

Оставете настрани за половин час поне, преди да оформите сплескани топчета с различна големина, в които да поставите черупките - преди това предварително ги намажете леко със зехтин.



Загрейте фурната на 150 градуса. 
Печете бисквитките до готовност.


Извадете ги и отстранете черупките.
Поднесете фосилите съм следобедния коктейл и приятно гмуркане :)



Рибата крие
веществени доказателства
във всичките мишници
под своите люспи,
че някога хората
са били пристанища.
Пясъкът цяло лято
събира отпечатъци
и все попада
на грешни следи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...