неделя, 14 юни 2015 г.

Развълнувана морска торта - на бис

"На бис",  освен "повторно изпълнение на номер от концертна програма по желание на публиката", ще рече и бис-квитена.

Въпросната торта като че ли не е точно в обичайния ми стил, но пък измислянето и сглобяването на това развълнувано море ми създаде особено приятни моменти. Честно казано, завърших я с почти мечо-пуховско задоволство от крайния резултат :)))



Основата е правоъгълна бисквитена торта с размер 20х30 см и височина 6-7 см (четири бисквитени етажа). Пак със сладко от смокини в пълнежа, както оригитала, но този път плетенето се извърши в домашни условия, което неминуемо го направи  и по-малко бала вълни от тези в естествени условия ;) За да е здрава конструкцията, тортата бе обилно залята отгоре с разтопен бял шоколад 200 гр, преди да бъде развълнувана с два цвята бисквитени вълни.
За да бъдат вплетени в глазурата, бисквитките първо бяха оцветени в зелено и синьо и после престояха в хладилник, докато шоколадът стягаше  (да, използвах още 150 гр. бял шоколад). След това всяка една бе разрязана внимателно, после е ред на плетката.
С два реда вълни налепих също и "фронта" на тортата.
Целувките отстрани пък са нещо като морска пяна, примерно... и емоции...
Както обикновено една от второстепенните цели бе да избегна безвкусния и скучен популярен сладкарски  фондан.




Във вълните този път липсваше  хартиено послание в шишенцето , но то е ясно: Sail free!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...