петък, 12 юни 2015 г.

Провансалски лучник



Втори шанс за Прованс!

В София люляците вече бяха прецъфтели, когато преди няколко седмици ми щукна идеята за Тарт Прованс:



Тогава, рано сутринта, в троен състав обиколихме квартала в търсене на някой закъснял стрък, но след час бродене се прибрахме без китки. Същия ден със синчеца отскочихме до борсата за цветя, но и там люляци - йок. В последния момент преди да си тръгнем, в малка цветарничка мярнах кофа пълна с големи съвсем истински люлякови снопове. Част от цветовете бяха леко прецъфтели и по целия път до дома ръсехме след себе си виолетови следи. Вкъщи по пода също запъплиха пътечки от лилави цветчета, из всички стаи. Велвет феерия отсекъде.  Връхчетата все пак свършиха чудесна работа, а сладкишът беше възторжено опустошен от цяла тайфа доста взискателни ценители на десертите.

Повече от подходящи за лавандуловите полета (в солен вариант) се оказаха цветовете на дивия лук - прекрасни малки туфички, които украсиха един ароматен лучник. 



За по-френско се опитах да нагодя съставките възможно най-близо до тези на класическата Френска лучена супа ;)
 
За тестото:
½ кг бяло брашно,половин лъжичка сода,телешки бульон,сол,масло и зехтин на око,
малко мащерка,половин лимон,малко настърган кози кашкавал

За пълнежа:
три глави лук,червен пипер,мариновани дръжки от див чесън,зехтин

За релефа и “глазура”:
цветове от див лук

На тиган в зехтин задушавате до омекване три главички лук, нарязан на полумесеци. След като отстраните от котлона, подправяте с хубава щипка червен пипер, мащерка
и малко сол.

 *Ако обичате сладко-солени комбинации, може да карамелизирате лука със захар, докато го запържвате на тигана, преди да добавите червения пипер.

Замесвате средно меко тесто изброените по горе продукти. Разточвате го на правоъгълник с дебелина 2-3 см. С тънка точилка, под ъгъл, с натиск правите върху тестото малки улейчета през равни интервали.


Запълвате вдлъбнатите улейчета в тестото с лучения пълнеж, а по изпъкналите пътечки нареждате мариновани стебла от див чесън, които допълнително намазвате отгоре с малко зехтин. Мятате всичко в печката на 150 градуса.

След като лучникът се запече, изваждате, изчаквате пет минутки и насаждате “лавандуловите” полета със свежите цветове на дивия лук (доста интересни на вкус).  


Приятно пътуване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...