четвъртък, 9 април 2015 г.

Великден на една кука


Обикновено Великден се свързва с плетене на козунаци на "конци".


Плели сме тук предишни години соленки,плели сме деликатеси:
Предлагам ви и други едни по-нежни плетива.
Техниката на облицоване на яйцата с хартия нашумя през последните години. Удобството е, че се използва само белтък и шарена тънка салфетка.
Лесно, чисто и ефектно.
Ето един вариант  за

"Плетени на една кука" яйца 
с дантелена салфетка от хартия

Трябват ви бели и тъмни яйца.  Сварените и изстинали яйца намазвате с белтъка. Тъмните облепяте с парченца от бяла хартиена дантелена салфетка. Светлите облицовате също с мотиви от бяла, но като допълнение върху хартията нанасяте малко силен разтвор от кафе. Оставяте да изсъхнат.
Използвах готови кръгли салфетки. Ако нямате такива, на принципа на прегънатия лист и снежинката може сами да изрежете ваши си заскрежени мотиви от по-тънка мека хартия. За тези, които обичат симетричните орнаменти, друг вариант е да изрежете отделни бели еднакви по форма и различни по големина цветчета и да ги налепите по цялото яйце като дантела, застъпвайки крайчетата им - ще се получи нежна цветна мрежичка. Най-големите подреждате в пръстенче в средата ("екватора") и към "полюсите" на яйцето налепяте кръгове от все по-малки цветчета. Ако остане време, в събота ще пробвам и кача снимки в този пост.
Разбира се, ако държите на по-шарен Великден, може да оцветите хартията с обикновени водни боички в каквито тонове си пожелаете. След като изсъхнат, книжните ръбчета стават по-тъмни по края и това придава интересен ефект на мотивите.


Тук май биха се вписали добре и едни сладки с две лица, които правих преди време по друг повод:

Дантелени сладки с две лица 

Някои членове на семейството днес, вместо да шарят яйца, боядисваха едни по-други яйцевидни неща (с вградена тракалка), предназначени  за едни по-други по-остри куки...


За най-малките ето нещо по-безопасно, по-шарено и естествено без куки...


Топнете малкото показалче в боята и върху черупките на сварените бели яйца през определен интервал оставете отпечатъци от детското пръстче. Използвайте безвредни бои. Тези четирите, в малките "кофички", са супер подходящи и като гъстота и като състав. След като боята по яйцето изсъхне, с перманентен тънкописец дорисувайте червените отпечатъци като калинки, жълтите като пиленца, сините като рибки. 


За козунака...

Пригответе си продуктите  – яйцата, маслото, брашното, маята, захарта. Зарежете традиционните за случая кухненски сечива и включете на тяхно място играчките от детския комплект за пясък. 
В компанията на малкия човек пресейте брашното през пластмасовото сито, вместо лъжица и вилица използвайте лопатката и греблото. Детето хем ще е супер гордо, че ви е услужило, хем безкрайно съсредоточено, какви точно ги вършите.  Започнете цялата тази процедура малко преди следобедния сън на помощника си. Така козуначната топка ще  втасва паралелно с детския сън. Между топлината на тестото и невинния сън се получава един вълшебен, мек, пухкав, щедър обмен, който на по-късен етап в единия случай се оформя в най-чудесен бухнал козунак, а в другия - в сладки бузки и усмивка.


https://www.youtube.com/watch?v=bBa2iLtk2CI&list=PLBBAF6BC84371A51C

Светли празници!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...