събота, 18 април 2015 г.

"Кашкавал-туризъм"След красивата снежна зима пролетта в планината е като сломена. Пътеките са непроходими, затрупани от безброй паднали дървета. Прескачаме широколистните стволове, а под полегналите борове се провираме като корабокрушенци. 


По земята, отрупана с купища съчки, зяпаме разни шнуркащи се бръмбари, пъплещи гъсеници и лутащи се мравки в голям току-що събуден мравуняк. Аналогията е неизбежна. Като дребни насекоми сме тримата в тази разкривена във всички посоки чорлава гора, изпаднала сякаш в пълна безтегловност.
От счупените клони реките са насечени на безброй парчета, вировете са затлачени като джобове, пълни с ненужни боклучки. Сещам се за една река на име "Дрипла", много далеч от тук...
През очите на един от нас обаче всичко изглежда напълно различно. 


За синчеца подобно ходене с препятствия е безкрайно забавно, мравунякът - цял нов свят,  да не говорим за огъня, който правим набързо в един заслон.  Огънят всъщност е само за настроение, никакви шишчета този път...  защото днес сме кашкавал-туристи…


Трябват ви около 600 гр. кашкавал, тип "Витоша" (по-млечен)

Размразявате в незалепващ тиган кубче замразен спанак. Докато тиганът е топъл, настъргвате вътре 150 гр. кашкавал . Изчаквате кашкавалът да омекне и омесвате добре. Напълвате формичката за сладолед, слагате клечката, поставяте формичката изправена в чашка и я прибирате в хладилника.
Измивате тигана и накълцвате вътре на ситно малко сушени домати, накиснати в зехтин, добавяте щипка червен пипер и загрявате тигана. Дръпвате го настрани и повтаряте процедурата с настъргания на е.дро кашкавал. Омесвате, слагате в калъпчето, формичката- в чашка и прибирате в хладилника.
Измивате тигана. Настъргвате маслини на ситно пюре.Около една лъжица. Загрявяте пюрето на тигана, омешвате с настъргвания затоплен кашкавал и прибирате в калъпчето като другите.
В няколко капки зехтин разтваряте малко шафран, затопляте на тигана. Настъргвате кашкавала, омесвате, оформяте с ръце и инкрустирате с кръгчета маслини, каперси, сушен домат. Откритието този път е хармоничната комбинация шаФран - каперси, задължително пробвайте.


Може да изтъчете от остатъците нещо подобно:


Важното е да изчакате кашкавалът да стегне добре в хладилника. После изваждате внимателно. *Удобно и приятно за пикник. 
*Трябва ви само още по кутийка бира и филия хляб. Накрая мятаме няколко камъка и шишарки в реката и си пожелаваме гората по-бързо да се съвземе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...