петък, 3 април 2015 г.

Фифти/фифти соленки/сладки


Предистория:
На първи април влизам в един специализиран сладкарски магазин за аксесоари, за да си купя ядлив черен маркер. Отбивам се за пръв път и имам приятната нагласа, че ще поразгледам по-подробно. Настроението ми е приповдигнато поради датата и няколко успешно спретнати  номера и "лъжи" с приятели. Посреща ме жена, видимо вкисната и нервна. Вътре няма други клиенти. Разглеждам сравнително набързо, взимам маркера и отивам към касата. Жената ме пита, дали ще платя в брой или с карта. Цената е пет лева и стотинки. Въпреки че по принцип не съм от най-духовитите, заради деня на шегата решавам  да се измайтапя. Предвид "голямата" сума предлагам да платя 50/50 - половината с карта, другата половина в брой. Нещата за момент бяха на кантар  и аха  продавачката да се усмихне, но не би. Репликата ми просто увисна във въздуха и човекът насреща предпочете да я възприеме като ирония, за съжаление. Мдааа, чашата този път се оказа наполовина празна.   

Шегата е хубава съставка както в ежедневието, така и в готвенето. 
Ето една рецепта с добавка шега, в отговор  на случката горе: 

Сусамки 50:50 
соленки/сладки


 
За тестото: пълнозърнесто брашно, сусамов зехтин, сода, малко кисело мляко, сусамов тахан. 
Тестото се замесва и се разделя на две. В едната половина се добавя голяма буца по-сухо твърдо сирене и половин лъжичка сол. В другата половина - чаша мед и няколко лъжици пудра захар. Второто тесто ще има нужда от допълнително брашно и сусамов зехтин, за да не бъде лепкаво и за да стане подходящо за разточване. Ако искате по-класически сусамов вкус, може да добавите само сол и само пудра захар в двете отделни теста.
Тестата се накъсват на еднакви топчета - аз ползвах дозатора за мляко на синчеца. 
Накрая топчетата се групират по двойки и от тях се оформят тънки кръгли фифти/фифти бисквитки.
Печене на 180 градуса по ваше усмотрение.

Ако сте от колебливите хора, които често се чудят, какво точно им се хапва – сладко или солено, тези сусамки са точно за вас. Ако обичате шегите и усмивките – действайте. Ако сте от децата късметлии, отраснали на село с филиите, намазани със сладко и поръсени отгоре със сирене – това е вашата рецепта. Ако сте по-консервативни и все пак се престрашите да опитате, започнете от соления край и завършете със сладкия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...