сряда, 25 март 2015 г.

Рибни сувлакита върху печен лук


Днес - Благовещение, денят бе от онези, в които почти навсякъде около нас и локалните ни социални контакти благината осезаемо липсваше. Та решихме да противодействаме на грубата реалност и пак без дори  да ползваме чесън против уроки, вкъщи си направихме следния домашен пикник.

Списък:
треска филе,
балучка,
червен арпаджик,
зелени и червени чушки,
зехтин,
лимон,
мед,
бяло вино,
художническа палитра,
прясна мащерка,
морска сол,
девесил
дървени шишчета 

Рибата накисваме в лимона, меда, солта, девесила. 
Нарязваме я на кубчета и с помощта на квадрати от зелени и червени чушки нанизваме добре калибровани сувлакита (шишчета с кубичен профил). Неслучайно взаимстваме формата от известните гръцки шишчета, идеята е да запържим кратко рибата от четирите и страни в тиган с нагорещен зехтин.

Акцент:
Ще ползваме обикновени художнически палитри за чинии, а вместо да сервираме директно шишчетата върху дървените палитри, за по-деликатно ще сложим подложка от небелени печени малки цели лукчета (червения арпаджик и балучката).Философията е следната: 
Измиваме главичките лук цели и ги подреждаме мокри върху хартия за печене. Запичаме ги на 200 градуса, докато чуем от фурната специфични малки пукоти. Да, когато лукът се запича с все кожата и е готов, “избухва” по негов си характерен начин. 
Много бърза, вкусна, семпла и неповторима по ефект и аромат натурална гарнитура.

От близо 5-6 години използвам като дъски за рязане обикновени палитри. За сервиране пък ги употребявам поне от три. Това са случаи, в които палитрата се разстила в обикновена равнина, която има едно значение в началото на храненето и друго в самия му край. Съвсем лесно се премоделира от чиния в платно... Става също за плато за сервиране и подложка за топло. Изключително удобна е за бърза суха вечеря, когато човек спонтанно вади, каквото има из хладилника и всеки сам реже пред себе си мезенза, зеленчуци или други пикнико-производни, директно по време на вечеря. 

Импровизираната покривка от амбалажната хартия и калените чашки се вписват чудесно към домашния пикник. 
 
Та… вместо да сервираме сувлакитата направо върху палитрите, нека сложим по между им  фин ароматен слой от печен арпаджик и балучка, както вече предварително се разбрахме
Рибата пък ще залеем допълнително с малко пчелен мед. 


Може да смесим различни техники на дегустация на печения лук:
да използваме естетски малки ножчета, докато обезкостяваме паралелно шишчетата с леко-вдигнато-кутре,  
запалянковски да цъкаме главичките като печени тиквени семки,  
може да ги глозгаме като меки мушмули
или да ги разлистваме внимателно като цветни пъпчици... Най-важното е в никакъв случай да не се съобразяваме с етикецията, а само със собствения си темперамент.

А накрая нека шлюпките рисуват сами...


2 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...