неделя, 8 февруари 2015 г.

ПЕЧЕНА СУПА, ВАРЕНИ КУРАБИЙКИ И ПЪРЖЕНА ТОРТА


(три рецепти за бивакуване)

Вчера ОТКРИХМЕ сезона. 



Идеята за печена супа беше наложена от обстоятелствата.
Сняг, река, гора, дере..
Пъстърва чака, дете - не.
Та идеята да си сварим рибена супа край брега на реката в снежната гора трябваше да бъде изчистена до минимум излишно суетене. За да сме бързи, смели, сръчни - като деца скаути, намерихме следното решение: предварителното изпичане върху домашна скара на съставките от супата. Така времето за сготвяне после на открито се равняваше на 1-2 минутки за завиране, колкото вкусовете на продуктите да се съчетаят и след отварянето на капака на тенджерата тънък филиз аромат да се извие високо към боровете,  оповестявайки началото на сезона.

Сред продуктите имахме цветни зеленчуци, три цвята рибно месо (става нещо като традиция) розово – сьомга, синьо – скумрия и бяло - херинга:


Последните две меса бяха готови ( едното пушено, другото мариновано), така че се наложи да обработим на скара само сьомгата, плюс останалите зеленчуци. 



Тъй като не всички членове на екипа хапват люто, разпределихме готовите обезкостени рибни меса и зеленчуци в две отделни съдчета (за малки и големи) . Към печената супа беше добавен зехтин и малко сол и девесил. Бегом към реката.
А там ни завари тази гледка:


Дърветата така бяха превити до земята от сняг, 



че Хъ Голямо възкликна спонтанно:
- Все едно всяко се бори с трофейна пъстърва!
- :))) 



След като се убедихме, че рибите спят и хубавичко премръзнахме, а Хъ Малко зачерви нос, беше ред на :


 + остатъка от бутилката червено винце. Към съставките добавихме само малко вода и затоплихме до завиране. Сгряващо, ароматно, захилващо.
 

Другите две рецепти също се вписват добре в общата идея за готвене сред природата. Варените курабии се правят супер бързо:



Половин чаша захар, малко по-малко от половин чаша масло или маргарин, три лъжици мед, три лъжици тахан се размекват в съдче върху котлона. След като се разтворят добре вътре се изсипват две чаши и половина овесени ядки и половин лъжичка сода. Сместа се връща на котлона за минутка при постоянно бъркане. След като тестото поизстине, с ръце оформяте топчета. В средата на всяко топче бодвате по един шам фъстък. Наръсвате отгоре с малко пчелен прашец и курабиите са готови. Ако лепнат, ги оваляйте в счукани ядки или кокос.


Третата рецепта за бивакуване предполага някой хубав по-специален повод. Пържена торта:



 Трябва ви само една готова питка. Разрявате я напречно на три "филии. Топвате всяка кръгла “филийка” в добре разбъркани яйца и запържвате на тиган в олио. Получените три пържени блата слепвате с помощта на сладко (в случая първи блат -боровинки и втори блат - горски ягодки). 


Накрая отгоре наръсвате с пудра захар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...