вторник, 24 февруари 2015 г.

Проба, 1, 2, 3...

Когато преди години четох книгата “Тайните послания на водата”, възторгът ми бе със значително по-слаб интензитет. Тогава нито планинските реки, нито трансперсоналното ме вълнуваха толкова. Филмът няколко години по-късно пък ми е убягнал, явно за да му дойде времето точно сега.

Като мечтател съм длъжна да вярвам на подобни послания...
като експериментатор да проявя любимата ми с-а-м-о-и-р-о-н-и-я…
като пекар скептик (сухар) да изпека веднага нещо добре втасало по въпроса, защото…
като нетърпелив човек нямам време да чакам какъвто-и да-било-там-ориз да ферментира със седмици…

Колкото по-романтично и по-наивно звучеше тезата за паметта на водата, толкова по-безпристрастно трябваше да се отнеса към материята на месенето, втасването, печенето и въобще готвенето с емоционална вода.И беше внушено на пет шишета с еднакво количество вода (изворна "Девин") различно настроение… Фигура 1 - от ляво надясно: гняв (1), обич (2), безразличие (3), тъга (4), щастие (5).
 
И беше добавено във всяко шишенце еднакво количество суха мая и мъничко захар.
И беше сложено в пет купички еднакво количество брашно.
И бяха направени кладенчета в средата на всяка купчинка брашно и щипната малко готварска сол.
И маята с водата беше изсипана във всяко кладенче да подклажда съответното настроение.
И по една лъжица зехтин беше сипана връз всяко бъдещо хлебче.
И в името на науката  беше месено (Фигура 2 - от ляво надясно): с яд, с гняв, с агресия даже (1), и беше месено отчаяно, тъжно и тревожно (2), и беше месено с пълно безразличие (3), и беше месено с любов и нежност (4),  и беше месено с еуфория и купища мечти (5).

И накрая всяка една топка беше оставена да втасва сама с мислите си.


И после всяко втасало кълбо от чувства бе поставено в хартия за печена – "злобното" (1) в тъмна хартия, "депресираното" (2) и "безразличното" (3) в бяла хартия, а "обичливото" (4) и "щастливото" (5) в шарена хартия с послание отдолу: Let’s Party!
И формата за мъфини бе метната на 180 градуса в печката.
И печката си каза думата, Фигура 3, по веригата - яд/тревога/безразличие/обич/щастие:


Признавам, че точно в кулминацията около месенето опитът беше леко възпрепятстван и за малко да бъде напълно осуетен с любезното съдействие на преждевременно събуденото от следобеден сън малко дете. Да, имаше доста смут и безпорядък в кухнята, което може и да е повлияло на абсолютната точност в съотношенията на съставките… 
Това е. "Същественото е невидимо за очите." При нас резултатът беше този,  няма да си поставям :) :(  диагнози, не го правете и вие, много моля :)  Синчецът, оставен за минута без надзор, натрака върху клавиатурата като личен извод следното: "ияящеу  пхф э   п хф    ъ рв жо ео ф гфрвмщ7шстг". Мдааа, прав е, особено в онази част с "э"...
Вие все пак не бъдете така доверчиви, опитайте сами -  нека силата бъде с вас ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...