сряда, 28 януари 2015 г.

Злато

*междуметието Au(!) № 79 в Менделеевата таблица
 *Хранителна добавка
Златото е регистрирано като хранителна добавка с код Е175 (внимателно четете етикетите, аууу!).[33] Златно фолио, люспи или прах се използва в някои специални храни, главно в десерти и напитки, като декоративна съставка.[34] Голдвасер („златна вода“) е традиционен билков ликьор, приготвян в Гданск и Швабах, който съдържа частици златно фолио.
В същото време металното злато е напълно инертно към химичните вещества в човешкия организъм и не променя вкуса, нито има някаква хранителна стойност.[35] 
Уауууу!

Малко алхимия в кухнята този път.  
Ще готвим със злато.

Освен следните златни продукти: 



ябълка – сорт Златна превъзходна
шафран - наричан още “червеното злато”
златни череши - сушени на дърва
киноа – наричана още “златото на инките” (не може да минем без инки)
зехтин – известен като “течното злато” на Средиземноморието
три кюлчета златиста кафява захарна бучки
пчелен мед и боров мед в ролята на натурални златни сиропи, Golden syrup
три кленови бонбона – истински бижута, "брошки", подарък от скъпа приятелка
кюлче прясна мая – пак в златната гама
задължителната за печива щипка сол – по-ценна от златото
нескафе GOLD 
рожков – поради своята еднаквост, семената на рожкова (бобчетата) в миналото се използвали като единица за тегло — карат. Така че не може да минем без него, както разбирате.
“Златея” – слънчогледова тахан халва, случайна находка 


… та освен всичко това, ще позлатяваме и брашно, 
ще инкрустираме със скъпоценни и полускъпоценни сушени плодове (рубинени червени боровинки, сапфирени сини сливи и кехлибарени стафиди и сушени кайсии)
и няма да ползваме класическия за сладкарството Golden syrup, 
нито бои като златен сладкарски бронз или други такива...

Въобще, пак пак сме в дирене на свещения граал.

*Настоящият хляб е е експериментален и е по-скоро отправна точка за въображението, отколкото рецепта.

В "рецептата" тук лично за мен най-интересният златен елемент е запеченото до златисто брашно. 
С печено брашно се правят разни застройки и каши.
Не съм срещала обаче печива с печено брашно, а то определено е материя, върху която да се експериментира.
Няма да изпадам в подробности. 
Запекох брашното на средно силен котлон в тиган с керамично покритие. Ето цвета спрямо суровото бяло и спрямо пчелния прашец, за да добиете горе-долу представа, какво получих. 



*в различните цветови реалности изглежда различно, isn't it?
В топла вода разтворих един кленов бонбон, малко карамелизирана захар, лъжица пчелен мед, лъжица боров мед, две кубчета кафява захар, малко шафран и половин пакетче мая. 
В купа сложих златистото брашно, което беше около 300 грама, обикновено бяло брашно 300 грама, лъжичка рожков. Смесих с течните съставки. 
Добавих половин настъргана ябълка, 100 грама слънчогледова тахан халва и  шепа предварително сварена киноа, в която разтворих лъжичка нескафе и накиснах малко бели сушени череши, стафиди, парченца сини сливи, червени боровинки. В общи линии - пълна какафоня. Накрая зехтин - кафена чаша. Оставих настрани да си втасва.
Отделно забърках обикновено брашно със същите продукти, НО без рожков, без кафе, без киноа и без печеното брашно.
Разпределих на два слоя и пекох във форма за кекс на 180 градуса. 
Надигна се доста. Малко избързах с изваждането. 
След като хлябът изстина, ми се стори все още доста влажен. Нарязах на парчета и запекох филийките на фурната допълнително (ала италианските кантучини).


Много прекрасен аромат, вкус и златиста гама.
Има още работа по изглаждане на материята, признавам си…  


ЗЛАТЕН ВИЦ: Ако златната рибка, която вече ви е изпълнила три желания, бъде леко оваляна в брашно, тя сто процента ще схване намека… и ще ви изпълни още три. (Не правете това вкъщи или на брега, много моля :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...