събота, 17 януари 2015 г.

Билкови содени питки




Продукти:
кофичка кисело мляко
две яйца
песто от пресни билки - риган, мента, розмарин, копър, магданоз, майорана, мащерка, девесил, босилек
две блокчета размразен спанак
4-5 скилидки чесън
сухи зелени билки - самардала (бъргарската матча), коприва, джоджен, салвия, маточина, чубрица
200 гр ръжени ядки
600-700 гр брашно
лъжичка сода
сол
половин чаена чаша зехтин, тук би се вписал добре и малко пълнозърнест тахан
тиквени семки

Технология:
Смесват се яйцата с киселото мляко. Към тях се добавят ръжените ядки и содата. Оставяте настрани за 15-20 минути, за да се накиснат хубавичко ръжените ядки.
После включвате и пестото, спанака, сухите билки, солта.
Ред е на брашното - пресейте го през сито за по-вълшебно и феерично, количество до получаване на средно твърдо тесто.
И чак тогава зехтина.
Месите, месите.
Правите кръгли питки.
Отгоре набучвате тиквени семки, гъсто под ъгъл, във формата на венче.
Печете - миришете, изваждате - миришете.

Приложение:
Изчаквате да поизстинат, в това време се обличате по-топло, по възможност опаковате всяка питка самостоятелно в картонена кутийка, барабар с парченце козето сирене и изчезвате някъде на чист въздух.  Да не забравите термоса-мехче с горещ билков чай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...