петък, 16 януари 2015 г.

Билкови венци през зимата


По това време на сезона у дома настъпват едни особени абстинентни моменти – глад за тучно зелено. Грабвам кошницата под ръка и бегом за подправки. Да, ама последното ми пазаруване на пресни билки в пика на зимата заприлича почти на съучастничество в трафик със забранени вещества...

Какво да правя, като не намирам мащерка в магазина, в който винаги, ама винаги, има. Отскачам до местен непознат пазар. След беседа с няколко човека от малкото работещи сергии стигам до въпросния открит павилион, където ме увериха, че ще намеря всякакви зелени подправки през януари. Човекът се оказва отзивчив и потаен. Подправките не са изложени никъде. Мъжът ми обяснява, че щом търся мащерка, “ще е малко по-сложно”.  Следва кратко суетене и търговецът цъфва с малко булчинско букетче мащерка: Струва 6 лева. No comment от моя страна, за да му дам време да реши, че може да раздели букета на три. Става. Тръгвам си зарибена също така с девесил и тарелка гръцка майорана, плюс копър и магданоз с по-дълги дръжки. От магазина вече бях купила риган, мента и розмарин.

И като се почна едно домашно плетене на венци... Кухнята ми - поляна, холът ми - гора. Дете тича в пролетна градина. Спешно и точно сега ми трябва онази любимата дълга ленена рокля, ама къде ти... детето тича в градината и бута по земята всичко, до което се докопа, поглеждайки дяволито и “хищно” като трицератопс към зеленилките на масата. Та без ленената рокля плетох билкови венци и вдишвах дълбоко, и мирисах, и разпознавах, и мечтах… 


Цялото това предисловие и леко преувеличена идилия е в чест на едни гъби натюр с риба и зелено песто. 



В блендера смилам първо шепа сурови  разнородни ядки,
после добавям букет от наличните билки,
парченца от три цвята пресни люти чушлета,


сок от лимон,
половин глава лук,
зехтин,
скилидка чесън,
различни видове сол.
Това е пестото, към което сложих и две лъжици купешко песто босилек.
Ако го намирате за остро, може да смекчите вкуса със стебла от целина или пресен спанак, така ще увеличите и количеството.



Ето и приложението му този път с гъби и риба.
Гъбите измивам и намазвам със зехтин, леко поръсвам със сол и ги запичам във фурната.
Задушавам рибата (в случая обезкостявам и филирам замразена риба треска) с малко стръкчета от подправките за 10 минути на пара. После смилам и рибата в блендер с няколко лъжици от пестото. Напълвам гъбите с ароматния блажен пикантен пълнеж, въпреки че те вече са потънали в уханен собствен сос. 

Поднасям ги в билков ансамбъл и мащеркови венчета. 


Предястие с ефект на сама птичка, която прави пролет.


В процеса на дегустация от участниците във вечерята само един не си изпаса венеца и така успя да окичи виното си с ароматни лаври…



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...