събота, 29 ноември 2014 г.

Bûche de Noël

И друг път сме го споменавали тук. Коледното пънче е френски сладкиш - руло, който имитира бъдника в камината. 
Предлагам ви обаче един по-серт балкански поглед към празниците след Бъдни вечер:
Кютук de Noël

телешки джолан с кисело зеле и пукани люти чушлета

петък, 28 ноември 2014 г.

Подготовка


Малкият Хикс вече се подготвя за Никулден по същество:

Поразяващата ръка :)

а големият Хикс така:


 Аз през тази седмица ще търся два цвята от един и същи вид риба. Ако намеря, около празника ще има пълен отчет, разбира се. Стискайте палци.


четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Торта и половина (2)

Този път пробата нека е сладка.
Вариант на австрийската рецепта "Линцер",
игра на контрасти
или пък "торта по пижама"  :)



Блатовете пекох малко, но достатъчно. Меки са, пухкави, с подранил аромат на Коледа.
(Участват: сок от ябълка, канела, сок от бъз, сушени круши, пресен сок от мандарина, джинджифил, 6 меки фурми, карамфил, 3 прецедени през цедка презрели мушмула, бахар, звезден анасон, 2 сушени смокини, индийско орехче, сладко от сливи, кардамон, рожков, ванилова шушулка, лимонова кора, пълнозърнест сусамов тахан, зехтин, кокосова сметана, мед, кафява захар, бяло брашно, сода. 
За двата крема ще е най-добре: шипков мармалад и бяло сладко ) 

Направете ваше си тесто, според настроението ви.
Нека е меко обаче.

Разточете тестото директно върху хартията за печене. Така първо: нямате нужда от набрашнен плот, второ - ще запазите най-точно формата, трето - няма да има късания при преместването в тавата и четвърто - лесно ще отделите след изпичането.



 

За повече контраст наръсете с пудра захар варианта "линцер" с тъмен пълнеж.
Може да запечете, след като сглобите или може да оставите така, решете сами. 

Вън е студено и мрачно, ние вътре със синчеца играем на "слънчево зайче" върху стената в най-сенчестия край на стаята. За "зайчето" ползвам опаката страна на стар ненадписан CD, какво ли има на него...

Добавено на 3.12.2014: Победителят. Кайсии с ванилово тесто (половин ванилова шушулка, 90 гр. масло, 2/3 чаша захар, 3 жълтъка и оризов грис, сок от компота). Поставяте формичките върху хартия за печене. Застилате дъното на формичките с кайсиите, наръсвате отгоре малко захар, изсипвате после тестото. Печете дълго на 150 градуса. Обърнете, след като изстине. Голямо попадение.



вторник, 25 ноември 2014 г.

Един месец до Коледа!

ЛЕМУРСКИ ХРУМКИ:
от (пред)Коледа 2013












от (пред) Коледа 2012













от (пред)Коледа 2011







от 2010



 от 2009






петък, 21 ноември 2014 г.

Мъж и половина, година и половина, торта и половина

Мъжът има винаги право,
той сам си е майка, баща
и може спокойно да прави
цял куп забранени неща.
Не можеш му каза – Я стига!
След гостите кой ще мете?
Мъжът може истински тигър
да купи на свойто дете.
Какъв ли ще стана ме питат?
Със сигурност още не знам,
обаче едно предпочитам
да стана, да стана голям.
Какъв ли да стана се питам?
Със сигурност още не знам,
обаче едно предпочитам,
да стана, да стана голям.
(песничка от филма "Войната на таралежите")


Живот и здраве, след десетина дни синчецът ще навърши година и половина.
В тази връзка до тогава мисля да направя няколко проби за най-подходяща торта за повода. Все пак веднъж човек има рожден ден и половина, нали...
Формата, "мъж и половина", джинджермен и половина ми се струва особено подходяща.
Ще варират само съдържанията.
Ето един вариант: солен джинджер чийзкейк с тиква.




Основа:
180 гр краве масло,
180 гр пълнозърнести крехки сухари,
пресен джинджифил (парче с размер 3х5см),
сол

Джинджифилът се обелва и настъргва, като конците се отстраняват внимателно. В блендер се натрошават сухарите. Добавя се предварително размекнатото масло, сол на вкус и пастата от джинджифила. Размесва се. Получената смес се разстила във формичките върху хартия за печене и се притиска внимателно и старателно плътно с пръсти. Оставя се в хладилника за 30 минути.



За крема:
предварително сварена тиква
кокосова сметана
сол
желатин

Сварената тиква се пасира, към нея се добавя кокосова сметана в съотношение 3:1 в полза на тиквата и съответстващо количество предварително разтворен желатин. Получената смес се изсипва върху блата и формичките се прибират отново в хладилника за около час. Аз лично предпочетох за по-хармонично блатът и кремът да бъдат по равно.

При изваждането може да си помогнете с тънко ножче.Аз трябва да поупражнявам този момент, определено.


За по-голяма тарапана и настроение отгоре наръсете с мини джинджермени .








четвъртък, 13 ноември 2014 г.

МИЛИАРДИ ЗВЕЗДИ на фурна




За целта имаме:
звездички - макаронени изделия ,
4 десертчета “Milky way” (btw: Млечният път е галактика, която съдържа около 100 - 400 милиарда звезди),
захарни звезди за декорация,
хрупкави звездички в глазура от бял шоколад,
звезден анасон,
ванилия (излишно е да споменавам, колко много прилича на звезда цветът на ванилията)
и накрая, като допълнение, малко добавки, за да получим пудинг от макарони на фурна.


Рецептата:
Звездичките нека бъдат предварително сварени “ал денте” – 4 големи чаши (количеството, измерено след варенето).
Към тях, докато са още топли, нека се добави млечна среда от 4 настъргани десертчета “Milky Way”и 4 яйца  - (има уловка в рецептата - две от тях са шоколадови яйца “Kinder surprise” + 2 истински, предварително разбъркани с чаша и половина мляко).
Нека бъде ред на шушулката ванилия – изстържете "вътрешностите", този ритуал е голяма чест за готвещия, да го наречем “филирането на хайвера” и добавете към всичко друго.
Безброй кристалчета захар нека заблестят в получената смес – количество около чаша.
Нека звездната материя бъде изсипана в порцеланов съд с капак, предварително намазан с масло.
Накрая нека фурната грее на 200 градуса, достатъчно, че да получите карамелизирана основа.
Нека десертът изстине, за да имате честта да го обърнете и украсите с плеяда от звезди, ръснете с рендето съвсем мъничко звезден анасон, заради идеята. 
Нека бъде светлина!

Погледнете капака на керамичният съд – звездна карта от малки точки, разположени по цялата повърхност. 



После вижте дали някое по-интересно съзвездие не е останало на дъното на съда, след като вече сте обърнали десерта.
Съзерцавайте.




Рецепта, подходяща за вечерен пикник под открито небе. 
Ако времето е облачно, както се очаква, извадете коледните лампички и действайте.



Нарежете десерта на неправилни триъгълни парчета в стил "анимационни опашки от комета":



Всеки, докоснал се с невъоръжено око до този (г)астрономически експеримент, се превръща доброволно в малка черна дупка :)

Интересен факт: Звездният пудинг беше изпечен и излезе от фурната само час преди кацането на робота "Фила" (Philae) върху повърхността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко". Полученият тематичен синхрон е случаен и симпатичен.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...