четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Пешеходни палачинки



Смес за палачинки или катми (две яйца, половин кофичка кисело мляко, сода, сол, брашно). Гъстота удобна едновременно и за разстилане с лъжичка, и за капване.
Незалепващ тиган.
Малко зехтин.
Умерено силен котлон.

Палачинки-стъпки в 8 стъпки.



*Чудесно се разхождат върху течен шоколад, ягодови полета, черешови градини или медено-таханови настилки.

**Може да направите цветни стъпчици като добавите в тестото зеленчуково пюре - зелени (с грахово пюре), червени (с пюре от цвекло, доматено пюре), оранжеви ( с пюре от морков, пюре от тиква), тъмни (пюре от маслини).

Да крачиш пешком по света, като си подсвиркваш небрежно с уста — мигар може да има нещо по-красиво от това! И най-нехайно можеш да пъхнеш ръце в джобовете си и с най-нехаен вид да крачиш под небето. Облак смръщи чело, удари гръм и плисне дъжд, а ти вървиш пешком и си подсвиркваш небрежно с уста, нищо че са ти мокри ушите от дъжда. Виелица се свие и преспи вълчи вдига, а ти вървиш през преспите пешком, като си подсвиркваш най-небрежно — мигар може нещо по-красиво от това да се измисли. И ей я бледата зеленина, показва мълчаливо своя нос, пчела жужи по нацъфтелите ливади, а пешеходецът върви пеша между пчелите, тревата бавно се изправя подир петите му и цялото поле дъхти на билка. Дълбоко вдишва пешеходецът миризмите на младата трева и си подсвирква най-небрежно.

Йордан Радичков "Ние, врабчетата"






вторник, 28 октомври 2014 г.

Подметки

Сладките ми станаха на подметки...



Едър грайфер. 20-ти номер.
Да пътуват, да танцуват, да изследват, да бързат и да не бързат, да катерят, да подскачат, да откриват, да оставят следи и с усмивка да се завръщат у дома! :)



понеделник, 27 октомври 2014 г.

GREEN ON




Кръстницата ми винаги държеше на плота в кухнята си два стъклени буркана от кисело мляко, пълни с вода -  в единия, натопена прясна китка копър, в другия – пресен магданоз. Два упорити букета, които сякаш така и не узнаха значението на думата ефимерност.


Напоследък правя нещо подобно, вместо да изхвърлям дори листата на репичките или морковите, ги потапям в буркани с вода – кратка свежест и приятен Робин-Худ-детайл в “работилницата ми”. 


Зимата често прибягвам до триковете на зеленилките.


Единият начин на употреба е зелено песто: смилам в блендера всякакви пресни подправки, шепа сурови тиквени семки, 1-2 пукани люти чушлета, зехтин от сушени домати, пресен сок от лимон и най-различни видове сол. Идеално за студени меса, дресинг към салати и паста, разбира се.

Още един уютен домашен грийн елемент: изворна вода с билки, лимон и ябълка. В кана нарязвам лимон и ябълка, накъсвам зелени билки и доливам с вода.  Цял ден се гмуркам в някакво почти екзотично усещане, докато си доливам в чашата. Въздейства като онези тв-ретро-кич-реклами с водопад в джунглата :)

Ъндърграунд

Сред характеристиките на артистичния ъндърграунд нека споменем така ценната спонтанност, едно от лицата на любимото ми естество ;).
Друга свежа черта е многообразието:


Картоф, цвекло, червена репичка, морков, черна ряпа,
земна ябълка, бяла ряпа, целина, алабаш, пащърнак.
И сухи ъндърграунд корени (хрян, джинджифил, куркума).
Всичко настъргано в тава.
В процеса на приготвяне се снабдих и със сладък картоф.
Кафява захар, зехтин, лук и чесън.
Сол, оцет, вода.
На водна баня - 4 часа на 150 градуса.
Пасира се.
За по-кадифен ефект, рецептата може да се осъществи на музикалния фон на Velvet Underground, разбира се.

 

По бур-ка-ни-те!
Чудесно се съчетава в салата със сварен нахут.  
А като стана въпрос за ъндърграунд, ето и един интересен ъндъруотър:



неделя, 19 октомври 2014 г.

Съботно

Ако пишеш басня за малки рибки, трябва да ги накараш да говорят като огромни китове.      
                               Голдсмит до Джонсън
                              (Из "Моби Дик" - Херман Мелвил)


 
Не говорят само бризите 
и вълните, и моретата,
не говорят и капчуците,
нито само дел-фи-ни-те,
нито само ма-ши-ни-те

Не говорят само птиците, 
не говорят само рибите,
нито само но-со-ро-зи-те, 
могат да го-во-рят и хо-рааа-тааа:

Той й каза: "трам-тарам-тарам-трам-тарам-тарам-трам-тарам-тарам"
Тя отвърна: "трам-тарам-тарам-трам-тарам-тарам-тра"...

(песничката от филма "Петимата от Моби Дик")






четвъртък, 16 октомври 2014 г.

?!

Дъждът ми донесе подарък от скъпи на детството ми хора - две бурканчета гъби :

домашно мариновани масловки (белени)
и
домашно мариновани сърнели:




След като ги задуша в масло, остава приятното колебание, в какво да ги вмъкна.
Съобразно наличните ми останали продукти, мога да се чудя между:

ПЪТЕШЕСТВИЕ = домашно точена пълнена паста със зехтин от сушени домати и песто босилеко?!

ДОМ =  запечени пълнени палачинки, поръсени с настъргано Грана Падано и мащерка?!

ГОРСКА ПРИКАЗКА = гръцка ръчно правена трахана с масло и риган?! 

В крайна сметка май ще се окажа истински до-мо-шар :)

вторник, 14 октомври 2014 г.

Сурови рибки

Не става въпрос за гениално-кулинарния термин "сашими",
нито за сушено-мезелъшкия  "чирози", 
а за здравословно-популярния "веган".

Суровоядците често изтрещяват на тема сладки постни десерти без термична обработка - наричат ги веган, сурови.
Опитите им да докажат, колко е излишна сметаната, маслото, яйцата, захарта, глутена, какаото и млякото, са меко казано упорити.

Ето един вариант за рибешки суров десерт. С накисване!


Продукти:
ситно смлени овесени ядки - в ролята на брашното
накиснати семена чиа - в ролята на яйцата,
рожков - в ролята на какаото,
кокосова сметана - в ролята на квасената сметана
мед - в ролята на захарта
сусамов тахан - в ролята на маслото
орехи и бадеми - в ролята на млекото и раци и риби в снимката
ванилия и канела - за разкош

Съотношенията са като при десертите:
ако обичате по-мазно, наблягате на тахана и кокосовата сметана
ако ви се ще по-зърнесто - пренасищате с ядките,
ако харесвате по-сладко, злоупотребявате с меда и рожкова,
ако искате по-пудингово, действате в полза на предварително накиснатите семена от чиа
ако ви трябва по-тестен десерт, слагате повечко овесено брашно.

После взимате пясъчна детска формичка, която предварително намокряте отвътре, наръсвате с малко от брашното от овесени ядки и оформяте рибка по рибка. Ако сместа е по-кремообразна, ще ви трябват силиконови формички.

Кадрите са некадърни, но това ни най-малко не би трябвало да пречи на въображението и  ентусиазма ви да интерпретирате света.

Колкото повече време престоят в хладилника рибките (поне 12 часа), толкова по-вкусни стават. Принципът им на приготвяне е "нещо, като обърнати наопаки чирози" - вместо да изсъхват, те поемат от влагата и стават още по-меки и апетитни.
Наслука!





неделя, 12 октомври 2014 г.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...