неделя, 30 март 2014 г.

БУРКАН пикник


Описание на бурканите по рафта:
шопска салата
узо - 2 бр,
класически дресинг за салатата,
по порция копривена каша,
зеленилки с яйца  и сирене,
плодова салата,
бананово кафе - 2 бр.


Предястието:
шопска салата (краставица, домат, чушка, лук, магданоз, сирене) + узо (не е запотено, но беше добре изстудено).


Основното:
копривена каша (поръсена със сирене и орехи)
и буркан зеленилки (лапад, киселец, див чесън, зелен лук, спанак) със сирене и яйца + пресен чесън

Десертът:
плодова салата (ягоди, портокали, банани, киви) +  бананово кафе (инстантно кафе Монарх, инстантен сок банан, кафява захар, бяла захар, пакетче айс-кафе със сметана, канела)

Плюсове:
красиво, удобно, компактно, чисто, семпло, създава особено приятно настроение.
Ако ви нападнат крави или дъжд, се премества супер бързо и лесно.
Минуси:
тежичко (ще е добре да сте близо до колата).
Хитринки:
Бурканите много лесно се подреждат и пренасят в щайга, завита с покривката.
Така и така колата ви е под носа, може да си спретнете приятен музикален фон.




BookReader



***(ДОБАВЕНО август 2015) 

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА

За около 40 много тънички палачинки с диаметър 30 см

12 яйца, почти два литра мляко, килограм пресято бяло брашно, малко зехтин, две лъжици захар, лъжичка сол. Килограм течен шоколад с лешници за слепване.



... ми сподели баща му почти година и половина по-късно: 
Като книга бе тази торта, от онези стари книги, апокрифните. Докато си хапвал парченцето, разлиствал годините си като страници, кат по кат остарявал  някак по-улегнало, със сантимент на пластове, почти без захар.

архив 2008

понеделник, 24 март 2014 г.

(почти)нова рубрика ПИКНИК



Колкото някои хора си падат по ХОРЕКА (хотели-ресторанти-кафетарии), толкова мен ме вълнува триединството ГОРЕПА (гори-реки-палатки).

Дайте ми на мене романтична закуска по развиделяване, на крак, под капака на партнъра, преди риболов. Ако пък оловна тиха облачност и лек дъждец сгушат още по-плътно картинката, направо кефът вече е несравним. (Имало даже официално мила диагноза за такива дъждомани като мен, оказа се, че терминът е pluviophile)
Дайте ми два спални чувала с ляв и десен цип – така че да се затварят в един общ.
Дайте ми мирис на дере, разделящо борова гора на два склона.
Дайте ми залез, разтекъл се в река Дунав.
Дайте ми обяд на гръцки плаж върху гигантска стара дървена макара от кабели.
Дайте ми вечеря край клековете на планинско езеро и сутришна разходка боса по мъховете около същото това езеро.
Дайте ми поляна, наръч сухи дърва, окастрени шишчета от храст, билков чай от конденз като този на язовир Широка поляна, малко сутришна мъгла над водата, следобедна дрямка в хамак, гмурване в студено езеро, в топло море…
Дайте ми каменисти реки, поточета и най-точета... 
И спокойно си задръжте печалбата от тотото, моловете, коктейлите и спа услугите...

Всичките тези натюр лирични отклонения са в чест на новата рубрика “Пикник” (!)
Тук по темата има вече натрупан заведен материал. Смятам обаче тази година, живот и здраве, да наблегна върху идеи и рецепти на открито, пък да видим...

Все пак стартирам официално с една идея. 
Сирене по шопски на жар. 
Трябва ви сирене, малко марината от пукани люти чушки в зехтин, домат, форма за мъфини, хартиени кошнички, алуминиево фолио и скара. Кошничките се поставят във формата. Сиренето се натрошава вътре. Залива се с малко от зехтина на маринованите пукани чушлета. Отгоре се накълцва домата. Може по едно пъдпъдъче яйце да се чукне, ако имате под ръка. 
Формата се загръща отвсякъде с фолиото и се запечатва.  Приготвя се на жар, до приятно запичане.





неделя, 16 март 2014 г.

бейби ДЗЕН



Да си сит, сух, гушнат, целунат,
да послушаш в колата, на път за планината, любимата песен с текст само от две гласни “ея”, мантра в неравното изпълнение на два познати гласа, 
да усетиш кристалния въздух, мириса на широколистна гора с мъхове,
да задремеш в хамака, приспан от бистра река, 



докато другите двама обядват, без да пазят тишина,


да се събудиш и да видиш първата пеперуда, жълта - мама по тоя повод да подготви блесната (медна хримарка - ХD),
да си поспал така дълбоко, че да победиш татко на канадска, 



да си гладен, сит от обедното пюре с филе от пъстърва, 



подсушен, гушнат, целунат,
да се понесеш като малко кенгурче нагоре по крайречната пътечка,
по пътя да разгледаш за пръв път теменужка,



да заспиш от ритъма на стъпките в шумата на другите двама,
да се събудиш от щракането на фотоапарата, 



да си хванал балканска пъстърва,
да я пуснете обратно във водата,



след малко и тата да ти хване пъстърва, 



да пуснете обратно и нея,
да ти замирише на смола от борове,
да послушаш песента на дюдюка,


да се ококориш пред водопада,
да похълцаш от смях в колата на връщане,
после къпан, пак гладен, сит, сух, гушнат, целунат,
да заспиш усмихнат вечерта, с час по-рано,
да сънуваш пеперудата, теменужката, пъстървата...


петък, 14 март 2014 г.

Екзотика BG


Голяма част от морското ми детство е минало по каменистите дребни заливчета между Варвара и Ахтопол, с кепче за скариди в ръка, следвайки татко по петите и чоплейки по камъните, нагазила над коленете във водата. Натурални спомени с дъх на водорасли и аромат на печени на тенекия миди и варени скариди. За протокола: татко се гмуркаше и вадеше мидите от големи дълбочини със саморъчно направен мидарник. Имам веществени доказателствата от тази безгрижност под формата на морски игли и морски кончета от татко и морски дяволчета и ценни миди, които с мама събирахме, ровейки с клечка между скалите на брега. Наричахме се нещотърсачки.

След много години, в едно ресторантче на Варвара опитах препържени скаридки в червен пипер, лук и още някакви други подправки. Голям вкусота. Черноморските скариди имат тази екстра, че люспичките им са така тънки, че при препържване стават като шлюпките на фъстъци – тоест, не само не е необходимо да се чистят, ами подчертават вкуса.
От тогава се каня да налучкам вкуса от малкото ресторантче.
Май този път успях.

Черноморски хрупкави скариди


Продукти:

800 гр черноморски скариди
четири лъжици брашно
четвърт лъжичка сода
две глави лук
сухи подправки: куркума, червен пипер (повечко), кориандър, кимион, джиндифил. Може просто къри и червен пипер.
морска сол
лимон
някаква деликатна мазнина: ползвах ансамбъла от сусамово, гроздови семки, оризово, царевично, рапично масло - Омега 3 на Коста Доро. Може и олио.

Скаридите се измиват, отцеждат се и се подсушават хубаво в голяма кърпа и с помощта на домакинска хартия. Лукът се накълцва на ситно и се добавя към тях, заедно с половин лимон. Изчаквате половин час. Може пак леко да подсушите с домакинска, но и да пропуснете, няма проблем.
В купа се разбъркват сухите подправки – брашното, содата, подправките, солта.
Смесват се със скаридите. Обърквате внимателно с помощта на лъжица или шпатула  (само не пробвайте с ръце - мустачките на скаридите са по-бодливи от мустака на Салвадор Дали). Наръсват се хубаво с мазнината и се объркват внимателно.
Количеството от купата се разделя в две тави, застлани с домакинска хартия.
Идеята ми бе да спестя пърженето в тиган.
Печете на фурна, като периодично изваждате и разбърквате скаридите (през около 10 минути), така че да не залепнат. Печете докато станат хрупкави и крехки. Аз ги приготвих на 200 градуса, смесен режим, за около 35 минути, но във фурната пекох едновременно и една сьомгова пъстърва с тиквички – така че от парата се получи допълнителен ефект към конвекцията, който вдига градуса и ускорява нещата.

Хрупкав кеф.

понеделник, 10 март 2014 г.

Мистър Пропър ряпа да яде

Забавен начин да поддържате кухнята винаги чиста.
Купете си флаконче за сапунени балони.
Дръжте го на мивката.
Отдавайте се на "пушене" на балончета всеки път, когато ви скимне.
Не се ограничавайте, гмуркайте се смело и действайте свободно и безразборно из цялото помещение.
После чистенето с парцал навсякъде ви е в кърпа вързано (!)
Ще имате, освен винаги чиста кухня, развеселени деца и мъжове покрай вас.




петък, 7 март 2014 г.

Още по-апокрифно...



Има неща, които ми е някак скръндзаво да споделям. Не става въпрос за лични такива или пък за тайни рецепти-открития. Те са… как да кажа… неща, които няма нужда да бъдат споменавани-говорени-описвани, защото освен че няма как човек да пресъздаде и половината от същността им, те са вълшебни и в този смисъл трябва да запазят онази загадъчност и тайнственост, характерна за повечето такива необикновени, дори магически… ъъъ... пак ще кажа НЕЩА. Не знам дали стана ясно, но и да не е, още по-добре – това ще е в полза на същите тези НЕЩА :)))
Мисълта ми бе, че няма как да разкажа тук за Нелито и Златка. Мога само да ви ги покажа чрез най-прекрасната рецепта за канелени пурички с тахан, която би могла да съществува.
Сбогом, пържени филии! – каза Христо, след като опита пуричките, а това е най-най-най любимата му закуска от дете.

Нелито и Златето пристигнаха у дома с изненада - тази вълшебна кутия:



... пълна с малки свитъци:




Техниката е следната: От ръчно точени запечени кори нарязвате равнобедрени триъгълници с приблизителни размери: основа - 12 см, катети - 24 см. В долния край поставяте гъсеничка от сусамов тахан - около сантиметър дебела, завивате двете крайчета навътре и навивате пуричката. Връхчето накрая навлажнявате леко, за да се запечата пурата.  Ако приготвяте по-малко количество може да запържите само в масло, като обръщате от двете страни до зачервяване. Ако ще са повече, добавете малко олио при маслото. А ако запържите само в олио, ще получите чуден постен десерт.
Накрая наръсвате отгоре обилно с пудра захар и канела. 
Няма по-семпло и НЯМА по-вкусно НЕЩО, повярвайте ми.

Удобството е , че може де изпържите, колкото желаете. Останалите съхранявате полуготови в кутия и така ще имате под ръка за закуска пресни топли канелени пурички с тахан за през седмицата.

Другото, с което Нелито ни замая, са кралски скариди – без глави, необелени, само цепнати през гърба, запържени в масло(!), лимон, чесън, малко доматено пюре и сол. Скъпи кралски скариди, от тук нататък, това е вашата приказна участ в кухнята на Лемурия ;)!

Да, тази публикация ми е особено свидна, но я дължа на онази, по-добрата част от света :) !

сряда, 5 март 2014 г.

Две салати

Салата с лукОВЕ и сирене



350 гр натрошено краве сирене
три лъжици кисело мляко
зехтин - две лъжици
лучени кълнове - накълцани с ножица, по преценка
лук балучка - две три главички
див лук - няколко стръкчета, накълцани с ножица
червен лук шалот - малко
зелен лук - едно стръкче
може и праз лук, (аз нямах)
още малко от всичко за поръсване отгоре, върху салатата

Аранжирах с пълнозърнести лъжички:
- с лешници, бадеми и сушени манатарки;
- със сушени плодове - червена боровинка, плодов чай с червени плодове, сушена чушка и сушен домат, годжи бери
- със семена - сусам, ким, макова семе, овесени ядки
Идея за сервиране ала фондю :), тоест,  ИЗЯЖ ПРИБОРИТЕ!




Зърнена салата с тахан

За нея е интересен дресингът, който е с леко кичозен привкус, но пък си пасна муцка:

три лъжици сусамов тахан, оризов оцет или лимон (по ваша преценка), зехтин (ако имате и други видове като царевично олио, сусамово, рапично), соев сос, мента, див лук, сол (тибетска и други видове)



понеделник, 3 март 2014 г.

3-ти март

бяло...



зелено...



червено...



+ 3/4-ти рожден ден! 








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...