сряда, 3 декември 2014 г.

Година и половинаКазано честно... майчинството не е силна моя страна. Понякога ми е твърде широко, обличам го набързо и се изгубвам в него като в огромен работнически гащеризон. Друг път ми е някак тясно и движенията ми стават сковани и неестествени. Има случаи, когато в компанията на други от този не много рядък вид се чувствам като истински бродяга, направо не-хра-ни-май-ко  :).  "Съм майка" може би в моментите "на четири очи", когато откликвам веднага - го гушвам - му пея - му обяснявам.
Синчецът обаче е широко скроен и съвсем официално ме нарича “мама”, а татко си “мам”. От Аристотел, явно, до квантовата физика всииичко му е ясно, включително и местната граматика. Всъщност е съвсем прав, с баща му наистина сме от едно тесто: чувствителни, свободолюбиви, огнени, незрели, прями, драматични. Да не говорим, че често Мам се справя доста по-добре от Мама. Малкото Хъ носи нашата импулсивност и честолюбие, но май е по-стар дух и за момента продължава да води и да ни учи, кое как.
Възраст, известна върху етикетите на играчките като 18+. Странно бебешко пълнолетие, в което изведнъж вкъщи нахлу Детето - гръмогласно и дискретно едновременно. Хем самостоятелно, запъхтяно, затърчано - хем зависимо и уязвимо. Хем няма търпение - хем не бърза. Да, предпазлив е (още от малък) и в същото време смел. 
С еднакво старание подрежда и разхвърля. Неумело използва чара си, когато направи беля. Помага. Може да завие дървената гайка с дървен ключ и да нареже с дървен нож дървен салам. Досажда рядко. Прощава лесно. Утешава като възрастен.
Възторжено поздравява с ръка всеки срещнат и помирисва всяко ново нещо, сякаш поема представата за целия видим свят чрез носа си.
Гушка като змей, наблюдава като птиче и помни като ДНК.
Поклаща глава и потрива ръце, когато е доволен. Пее често и вярно. Танцува при всеки удобен случай. Смее се като цяла публика.
Две хубави очи, душата на дете, Мъж на годината! (...и половината!)  :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...