четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Торта и половина (2)

Този път пробата нека е сладка.
Вариант на австрийската рецепта "Линцер",
игра на контрасти
или пък "торта по пижама"  :)



Блатовете пекох малко, но достатъчно. Меки са, пухкави, с подранил аромат на Коледа.
(Участват: сок от ябълка, канела, сок от бъз, сушени круши, пресен сок от мандарина, джинджифил, 6 меки фурми, карамфил, 3 прецедени през цедка презрели мушмула, бахар, звезден анасон, 2 сушени смокини, индийско орехче, сладко от сливи, кардамон, рожков, ванилова шушулка, лимонова кора, пълнозърнест сусамов тахан, зехтин, кокосова сметана, мед, кафява захар, бяло брашно, сода. 
За двата крема ще е най-добре: шипков мармалад и бяло сладко ) 

Направете ваше си тесто, според настроението ви.
Нека е меко обаче.

Разточете тестото директно върху хартията за печене. Така първо: нямате нужда от набрашнен плот, второ - ще запазите най-точно формата, трето - няма да има късания при преместването в тавата и четвърто - лесно ще отделите след изпичането.



 

За повече контраст наръсете с пудра захар варианта "линцер" с тъмен пълнеж.
Може да запечете, след като сглобите или може да оставите така, решете сами. 

Вън е студено и мрачно, ние вътре със синчеца играем на "слънчево зайче" върху стената в най-сенчестия край на стаята. За "зайчето" ползвам опаката страна на стар ненадписан CD, какво ли има на него...

Добавено на 3.12.2014: Победителят. Кайсии с ванилово тесто (половин ванилова шушулка, 90 гр. масло, 2/3 чаша захар, 3 жълтъка и оризов грис, сок от компота). Поставяте формичките върху хартия за печене. Застилате дъното на формичките с кайсиите, наръсвате отгоре малко захар, изсипвате после тестото. Печете дълго на 150 градуса. Обърнете, след като изстине. Голямо попадение.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...