вторник, 14 октомври 2014 г.

Сурови рибки

Не става въпрос за гениално-кулинарния термин "сашими",
нито за сушено-мезелъшкия  "чирози", 
а за здравословно-популярния "веган".

Суровоядците често изтрещяват на тема сладки постни десерти без термична обработка - наричат ги веган, сурови.
Опитите им да докажат, колко е излишна сметаната, маслото, яйцата, захарта, глутена, какаото и млякото, са меко казано упорити.

Ето един вариант за рибешки суров десерт. С накисване!


Продукти:
ситно смлени овесени ядки - в ролята на брашното
накиснати семена чиа - в ролята на яйцата,
рожков - в ролята на какаото,
кокосова сметана - в ролята на квасената сметана
мед - в ролята на захарта
сусамов тахан - в ролята на маслото
орехи и бадеми - в ролята на млекото и раци и риби в снимката
ванилия и канела - за разкош

Съотношенията са като при десертите:
ако обичате по-мазно, наблягате на тахана и кокосовата сметана
ако ви се ще по-зърнесто - пренасищате с ядките,
ако харесвате по-сладко, злоупотребявате с меда и рожкова,
ако искате по-пудингово, действате в полза на предварително накиснатите семена от чиа
ако ви трябва по-тестен десерт, слагате повечко овесено брашно.

После взимате пясъчна детска формичка, която предварително намокряте отвътре, наръсвате с малко от брашното от овесени ядки и оформяте рибка по рибка. Ако сместа е по-кремообразна, ще ви трябват силиконови формички.

Кадрите са некадърни, но това ни най-малко не би трябвало да пречи на въображението и  ентусиазма ви да интерпретирате света.

Колкото повече време престоят в хладилника рибките (поне 12 часа), толкова по-вкусни стават. Принципът им на приготвяне е "нещо, като обърнати наопаки чирози" - вместо да изсъхват, те поемат от влагата и стават още по-меки и апетитни.
Наслука!





Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...