четвъртък, 7 август 2014 г.

Морска салата с леко философски характер, скрит в камуфлажен вид


Черупки от миди дяволски нокът съм срещала като дете на нашето Черно море по плажа на Аркутино.
От тях стават чудесни лъжички за морски пикник или мостове по пясъчните замъци.
В Гърция съм виждала живи по пазари и риболовни магазини.
Отдавна им се каня.
Ядката е дълга, по цялата черупка.
Имат интензивен мирис на море.

За да уравновесим силите в настоящата салата до ян-ин баланс, на дяволските нокти ще противопоставим малко ангелски родопски зелен фасул ;). Не се шегувам - фасулът расте в градината до един параклис (св. Мина) в Родопите и ми е подарък, от жената, която го стопанисва. За всеки случай чесънът също ще има известна роля в преборването на девъл стихиите тук, като подсигуряване за победата на доброто все пак, ако се налага.



миди дяволски нокът (500 гр, заедно с черупките. тези са замразени, за съжаление),
50 мл. бяло вино,
връзка магданоз,
ангелски зелен фасул (без никакви  конци),
глава чесън,
черен пипер,
морска сол,
щедро зехтин,
половин лимон.

Мидите се отделят от черупката, хубаво е да почистите по-тъмните части. Ако са пресни, може да им направите една бърза парна баня, за да се отворят по-лесно.

В зехтина запържвате за няколко минутки зеления фасул, после добавяте всичкия чесън, нарязан на ситно и магданоза и запържвате. Вътре сипвате мидите заедно с виното. Задушавате докато виното изври - около 5-7 минути.
Посолявате и поръсвате с черен пипер.
Сервирате.
Изстисквате отгоре половинката лимон като финален щрих.


Получавате ароматна морска (топла или студена) салата в камуфлажен десен, досущ като новото супер яко супер яке на синчеца :)


Така че опитайте салатката с малко винце и после с камуфлажни стомаси Let's go fish'n!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...