понеделник, 28 юли 2014 г.

Дегустации разни




1.
Да опиташ
нежна хамсия с резлива глътка турска ракия,
тъмна хапка сардини-аноша с мътно узо, 
киселичка цаца с домашна ракия,
крехки шпроти с украинска водка,
снежнобяла салака със сръбска дюлевица...



Фина материя от дребни удоволствия…
Да оцениш, 
предпочетеш, 
класираш, 
вникнеш, 
избереш любимото…
Пасаж  от усещания с кълбовиден ефект :)



2.
Да пътуваш в неделя с колата от точка С до точка А. (Често.)
Отвътре климатикът да подпира жегата вън. (Добре че.)
Да не направиш коментар за тропичния BG климат. (Невъзможно.)
Да прокараш поглед към завесите от локални дъждове. (Тук и там.)
Да си набележиш една от тях. (Планински.)
Да цъкнеш мигача. (Импулсивно.)
Да тръгнеш към сивото и облаците. (С вълнение.)
Да се отклоняваш все повече от точка С. (Целенасочено.)
Да не ти пречи все по-раздрънкания непознат път. (Почти.)
Да катериш на първа завоите. (Ухилен.)
Да гониш облака. (Развълнувано.)
Да се гмурнеш в тъмното му. (Като видра.)
Да спреш климатика, мотора на колата, музиката. (Машинално.)
Да отвориш прозорците. (Не докрай.)
Да слушаш интензивния порой в гората. (Захласнат.)
Да вдишаш хладината и мириса на бор. (Дълбоко.)
Да се напоиш със свежест като мъх. (Тучно.)
Да си наметнеш нещо с дълги ръкави. (Да.)
Да похапнеш баница със спанак. (Домашна.)
Да отпиеш глътка червено вино. (Селско.)
Да изчакаш най-гъстия валеж да попремине. (Без да бързаш.)
Да се приютиш под задния капак на партнъра. (Любимо.)
Да нахлузиш ботушите, раницата. (Като по навик.)


Да тръгнеш по пътечките край реката. (Инстинктивно.)
Да се оросиш като поляна.  (От горе до долу.)
Да събираш зеленина, влага, свежест. (Като за последно.)



Да стигнеш чак до там, където реката вече се избистря, а пътеката изчезва в тревите. (У дома си си.)



Да разтеглиш деня. (До самия му край.)
Да се прибереш усмихнат в точка С, без да предполагаш, колко е часът. (Наистина.)

3.
фея с джоб (!)
Тук липсваше рубриката: ДЕГУСТАЦИИ и ПРОБИ.
Поради леко философския и характер малко трудно селектирах темите (всички общо 430! брей). Експериментите и пробите в блога са далеч повече, но бяха уж взискателно редуцирани в дегустаторски аспект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...