петък, 7 март 2014 г.

Още по-апокрифно...Има неща, които ми е някак скръндзаво да споделям. Не става въпрос за лични такива или пък за тайни рецепти-открития. Те са… как да кажа… неща, които няма нужда да бъдат споменавани-говорени-описвани, защото освен че няма как човек да пресъздаде и половината от същността им, те са вълшебни и в този смисъл трябва да запазят онази загадъчност и тайнственост, характерна за повечето такива необикновени, дори магически… ъъъ... пак ще кажа НЕЩА. Не знам дали стана ясно, но и да не е, още по-добре – това ще е в полза на същите тези НЕЩА :)))
Мисълта ми бе, че няма как да разкажа тук за Нелито и Златка. Мога само да ви ги покажа чрез най-прекрасната рецепта за канелени пурички с тахан, която би могла да съществува.
Сбогом, пържени филии! – каза Христо, след като опита пуричките, а това е най-най-най любимата му закуска от дете.

Нелито и Златето пристигнаха у дома с изненада - тази вълшебна кутия:... пълна с малки свитъци:
Техниката е следната: От ръчно точени запечени кори нарязвате равнобедрени триъгълници с приблизителни размери: основа - 12 см, катети - 24 см. В долния край поставяте гъсеничка от сусамов тахан - около сантиметър дебела, завивате двете крайчета навътре и навивате пуричката. Връхчето накрая навлажнявате леко, за да се запечата пурата.  Ако приготвяте по-малко количество може да запържите само в масло, като обръщате от двете страни до зачервяване. Ако ще са повече, добавете малко олио при маслото. А ако запържите само в олио, ще получите чуден постен десерт.
Накрая наръсвате отгоре обилно с пудра захар и канела. 
Няма по-семпло и НЯМА по-вкусно НЕЩО, повярвайте ми.

Удобството е , че може де изпържите, колкото желаете. Останалите съхранявате полуготови в кутия и така ще имате под ръка за закуска пресни топли канелени пурички с тахан за през седмицата.

Другото, с което Нелито ни замая, са кралски скариди – без глави, необелени, само цепнати през гърба, запържени в масло(!), лимон, чесън, малко доматено пюре и сол. Скъпи кралски скариди, от тук нататък, това е вашата приказна участ в кухнята на Лемурия ;)!

Да, тази публикация ми е особено свидна, но я дължа на онази, по-добрата част от света :) !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...