неделя, 2 март 2014 г.

Изчерпателна пита за Сирни Заговезни +



 
Плънка: Бял ориз, кафяв ориз, черен ориз, елда, просо, жито, булгур, киноа, амарант, лимец, трахана, червена леща, кафява леца, зелена леща, накиснати овесени трици, накиснат арабски кускус, пресен замразен грах, царевица консерва, червен боб консерва



Брашна: типово, бяло, ръжено, нахутено, като съотношения на части 3:5:2:1



Подправки: Соев сос, оризов оцет, сол: синя персийска, розова тибетска, черна кипърска, червена хавайска, бяла средиземноморска, сива бретонска, трапезна



Набухвател: лъжичка сода



Мазнина: Омега три олио на Коста Доро (съдържа: рапично масло, масло от гроздови семки, оризово масло, царевично масло, сусамово масло), екста върджин зехтин, двойно рафинирано слънчогледово олио, пълнозърнест сусамов тахан.



Спойка: едно яйце, 1/3 кофичка кисело мляко



Глазура: сирене Чедър, сирене Ементал, синьо сирене, ирландско сирене с бира, твърдо сирене Грано Падано





За деветте лъжички: ким, сусам, червен пипер, прясна мащерка, маково семе, овесени ядки, самардала, царевичен грис, маслини (може ядки да ползвате също – орехи, тиквени или слънчогледови семки)



Зърнените се сваряват поотделно. Варя на три котлона едновременно всяко - само във вода,без мазнина или сол.





В купа разбърквам брашната със содата, яйцето, киселото мляко, мазнините (около чаша като общо количество), водичка.

Изсипвам вътре предварително разбърканите зърнени с няколко лъжички оризов оцет, соевия сос и солта.

Размесвам.

Добавям бяло брашно, докато се получи нелепкаво средно твърдо тесто.

В предварително загрятата и намазана с олио тавичка наръсвам брашно и разстилам тестото. Надупчвам повърхността с вилица.

Мятам на 160 градуса във фурната. Не засякох времето на изпичане, както обикновено. С времето човек от практиката си добива усет за тези неща, незаменим с указанията по рецептите. Същото се отнася и за усета при смесване на брашната. И за мазнината... Количеството и вида набухвател… Въобще занаятчийска работа е готвенето. Натрупваш опит постепенно, стига да се довериш на себе си и да си събрал така безценния стаж от проби и грешки… :)



Понеже утре синчецът става на 9 месеца, ми се щеше да впиша щрих и от този повод - затова е плюстчето в заглавието. Та с част от тестото, разводнено с прясно мляко,  пълнозърнесто брашно и яйце, изпекох 9 лъжички във формичката от силикон. На дъното на всяка отделна формичка за лъжичка сложих различна подправка - ким, сусам, червен пипер, прясна мащерка, маково семе, овесени ядки, самардала, царевичен грис, маслини. Получиха се интересни  отливки, тук-там с кухи местенца, създаващи допълнителен ефект на състарено дърво - модерното за Европа изкуствено състаряване, обхванало всички сектори на дизайна. ;)

След като извадих питата, поизчаках десетина минути да се поохлади, загърната с покривка, обърнах я и наредих отгоре лавинообразно ансамбъла от сирена. Бързах, докато е топла питата, за да се отпуснат сирената. След като всичко изстина, с домакинска хартия обрах избилите капчици мазнина по повърхността на сирената. Получи се приятен гладък ефект на глазура.



В чест на деветмесечния синчец, подредих деветте лъжички върху питата.

BTW изпекох и девет мъфина за утре. Пийте по едно за здраве, ако се сетите на фона на националния празник :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...