петък, 14 март 2014 г.

Екзотика BG


Голяма част от морското ми детство е минало по каменистите дребни заливчета между Варвара и Ахтопол, с кепче за скариди в ръка, следвайки татко по петите и чоплейки по камъните, нагазила над коленете във водата. Натурални спомени с дъх на водорасли и аромат на печени на тенекия миди и варени скариди. За протокола: татко се гмуркаше и вадеше мидите от големи дълбочини със саморъчно направен мидарник. Имам веществени доказателствата от тази безгрижност под формата на морски игли и морски кончета от татко и морски дяволчета и ценни миди, които с мама събирахме, ровейки с клечка между скалите на брега. Наричахме се нещотърсачки.

След много години, в едно ресторантче на Варвара опитах препържени скаридки в червен пипер, лук и още някакви други подправки. Голям вкусота. Черноморските скариди имат тази екстра, че люспичките им са така тънки, че при препържване стават като шлюпките на фъстъци – тоест, не само не е необходимо да се чистят, ами подчертават вкуса.
От тогава се каня да налучкам вкуса от малкото ресторантче.
Май този път успях.

Черноморски хрупкави скариди


Продукти:

800 гр черноморски скариди
четири лъжици брашно
четвърт лъжичка сода
две глави лук
сухи подправки: куркума, червен пипер (повечко), кориандър, кимион, джиндифил. Може просто къри и червен пипер.
морска сол
лимон
някаква деликатна мазнина: ползвах ансамбъла от сусамово, гроздови семки, оризово, царевично, рапично масло - Омега 3 на Коста Доро. Може и олио.

Скаридите се измиват, отцеждат се и се подсушават хубаво в голяма кърпа и с помощта на домакинска хартия. Лукът се накълцва на ситно и се добавя към тях, заедно с половин лимон. Изчаквате половин час. Може пак леко да подсушите с домакинска, но и да пропуснете, няма проблем.
В купа се разбъркват сухите подправки – брашното, содата, подправките, солта.
Смесват се със скаридите. Обърквате внимателно с помощта на лъжица или шпатула  (само не пробвайте с ръце - мустачките на скаридите са по-бодливи от мустака на Салвадор Дали). Наръсват се хубаво с мазнината и се объркват внимателно.
Количеството от купата се разделя в две тави, застлани с домакинска хартия.
Идеята ми бе да спестя пърженето в тиган.
Печете на фурна, като периодично изваждате и разбърквате скаридите (през около 10 минути), така че да не залепнат. Печете докато станат хрупкави и крехки. Аз ги приготвих на 200 градуса, смесен режим, за около 35 минути, но във фурната пекох едновременно и една сьомгова пъстърва с тиквички – така че от парата се получи допълнителен ефект към конвекцията, който вдига градуса и ускорява нещата.

Хрупкав кеф.

2 коментара:

  1. Гледайки тези скариди, се сетих за пържените картофки,които ги продават отново в такива кутийки.Честно казано не съм яма и не мисля, че морската храна добре ми понася на организма.Може би всичко си е до опит и до свикване.За сега съм само почитателка на сушито и то не на всички видове.Само дето все още не съм се научила да ям с клечките.Така сервирани изглеждат много добре и червенички, като един чипс.Радвам се че ни показвате нещо ново и по различно.Дано и някой десерт видим.Винаги съм се чудила кой е най добрият десерт след морска храна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би плодове, някакви цитруси... Успех с клечките, заслужава си :) . Ако не ти понася морската храна, да знаеш, че точно тази рецепта си е лек тест за здрав стомах...

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...